Kanada återkallar medborgarskap

Av Pettersson

Den kanadensiska regeringen meddelade i onsdags att det kommer att återkalla medborgarskapet för minst 1800 personer som har ljugit för att erhålla sitt medborgarskap.

Invandrarminister Jason Kenney sade de flesta av dessa människor råd av invandrings ”konsulter” om hur man diktar ihop falska historier för att få uppehållstillstånd.

”Tyvärr, det finns en industri av det vi kallar skrupelfria aktörer som är verksamma runt om i världen som säljer råd om hur man utnyttjar i Kanada för att bryta våra lagar,” säger Kenney.

Hittills har Kanada upphävt medborgarskapet – vanligen en mödosam process – för endast 66 personer.

Kenney tror att de flesta av de 1800 inte kommer att bestrida återkallande eftersom bevisen för bedrägerierna är starka och de flesta av dem bor inte i landet på heltid.

Kenney säger  att han vill ta medborgarskapet från de utlänningar som inte vill bo i Kanada men vill dra fördel av landets gratis sjukvård, subventionerad utbildning och fördelen med ett kanadensiskt pass.

”Jag är här för att berätta för de människorna att ett kanadensiskt medborgarskap är inte till salu” deklarera Kenney.

Den kanadensiska regeringen har genomfört en tvåårig utredning om bedrägerierna med medborgarskap och är i färd med att meddela dem vars medborgarskap kommer att återkallas.

Kanada med 34 miljoner invånare tog emot 280 000 invandrare förra året. Det senaste 10 åren har det kommit ungefär 250 000 om året.

─ Pettersson noterar att om kanadensarna tog emot lika många invandrare som Sverige i förhållande till folkmängden skulle de ta emot 900 000 invandrare om året och om Sverige skulle återkalla svenska medborgarskap skulle vi göra det för…förlåt våra invandrare ljuger inte om sin bakgrund, därför behöver vi inte ha en lag som tillåter återkallande av medborgarskap. Att över 90 % av de invandrare som kommer hit saknar giltiga pass eller id-handlingar beror på att de haft otur och tappat dem i toaletten på flygplatsen.

USA Today

Kommentera