Allt fler svenskar flyttar utomlands

Av Pettersson

Föreningen Svenskar i världen (Sviv) har i stället frågat svenska ambassader och konsulat och fått fram att det finns hela 540 000 utlandssvenskar – 40 000 fler än 2007.

USA fortsätter att ligga i topp som landet med störst svenskkoloni följt av Spanien, Storbritannien och Norge, men Asien blir allt hetare.

– Thailand fanns inte med alls 2007 och nu bor 10 000 svenskar där. Kina lär locka fler med tanke på den ekonomiska tillväxten, säger Ewa Hedlund som bearbetar Svivs material för att ha en bok klar lagom till Utlandssvenskarnas parlament i augusti.

Hon har själv bott i Bryssel i 24 år och jobbat som journalist samt taleskvinna åt EU-kommissionären Margot Wallström. Fattigdom är inte längre det som driver folk att lämna sin hembygd som under 1800-talets emigration. Snarare chansen att få spännande jobb och lära känna nya kulturer.

− Pettersson säger att vi håller på att byta folk på det gamla landet. Välutbildade flyttar härifrån och de som kommer hit är inte direkt de skarpaste knivarna i lådan. Konstigt nog tycker en del det är bra. 

Läs mer på E24 och SVIV

Kommentera