USA:s ÖB: Europa är inte längre vara värt att försvara


Av Pettersson

USA:s försvarsminister Robert Gates gör sin sista resa till Europa innan han avgår den 30 juni. Gates som har varit försvarsminister under både George W. Bush och Barack Obama, tillät sig tala klarspråk under en konferens i Bryssel den 10 juni.

 USA:s som är under press att sänka sina egna militärutgifter börjar tröttna på att betala över 75 procent av Natos budget. Han nämner Afghanistan och konstaterar att operationen kört fast på grund av nationella krav på vad de europeiska soldaterna får göra och antyder om Tysklands restriktioner för sina trupper om att de inte får använda dödligt våld, vilket innebar att de inte kunde användas i strid med talibanerna.

Nederländerna får också en känga efter ett regeringsskifte förra året då plötsligt de nederländska trupperna kallades hem vilket underminerade uppdraget och ökade riskerna för andra allierade. Gates sade att det inte går att en del nationer kör efter sin egen tidslinje utan menar att vägen i Afghanistan måste vara ”in tillsammans och ut tillsammans”  

När det gäller det senaste uppdraget i Libyen har stora brister gjort det ”smärtsamt tydligt” att Nato inte kan utföra ”ett uppdrag i EU: s grannskap som anses vara i Europas vitala intressen”

Varje lands ledamot röstade för uppdraget i Libyen, trots det har mindre än hälften deltagit alls.  Många av de allierade sitter på åskådarplats inte för att de inte vill delta utanför att de inte kan. De har helt enkelt inte militära resurser för det. Gates nämner bristen på underrättelse-, övervaknings- och spanings tillgångar, vilket gör även de mest avancerade europeiska stridsflygplanen värdelösa.

”Den mäktigaste militäralliansen i historien är bara 11 veckor in i en operation mot en dåligt beväpnade regering i ett glest befolkat på gång att få slut på ammunition och kräver att USA ska kompensera för skillnaden.

Frustrerade års försök att övertyga de europeiska allierade att öka sina försvarsutgifter och förbättra sin militära kapacitet säger Gates att Nato går en dyster framtid till mötes och risken är stor att USA helt enkelt slutar betala räkningen.

− Pettersson anser att en alldeles för stor del av världens resurser går till allt för stora krigsmakter men det kan inte vara meningen att USA ska skydda Europa, det måste vi göra själva istället för att som nu betala för invasionstruppernas mat och husrum.

 EU Observer


Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: