Inga gränser, inga nationer


Av Stefan K

Är precis hemkommen från dagens Nationaldagsfirande under en strålande sol och omgiven av idel glada och leende människor…ja, nästan.

En klarblå himmel, en strålande gul sol, glada människor, en fika i hamnen, ett besök i Kungstornet på Nyköpings Hus, flera evenemang i hamnen, folk som hade picknick i gröngräset vid Vallarna, andra evenemang kring slottet, en marsch med musikkår och människor i olika folkdräkter, svenska flaggor som vajade i vinden och ännu fler glada och leende människor. Ett svenskt Nationaldagsfirande i all sin prakt.

Nåja, nu tyckte inte alla det.

På väg hem passerade vi en samling kommunistungdomar som stod utanför Slottet i trasiga och skitiga kläder, samt märkliga frisyrer. De hade vecklat ut en banderoll framför sig med texten ”No Borders, No Nations”. Tyvärr hann jag inte få fram kameran för att föreviga tillställningen då polisen var snabbt på plats och avlägsnade sällskapet. Nu verkade inte deras lilla demonstration rönt något större intresse hos omgivningen, tvärtom av folkets ointresserade reaktioner att döma. Vi gick förbi ett yngre sällskap som stod och pratade i negativa termer om den lilla gruppen trashankar. Någon i gruppen hade uppfattat att ungkommunisterna ville avskaffa alla nationer, riva alla gränser och bränna alla flaggor.

En av damerna i sällskapet uttryckte saken ganska bra. ”Låt dom åka till USA eller arabländerna och bränn upp deras flaggor så får de se”.

Tydligen skulle den lilla gruppen hobbyrevolutionärer ses i Danmark i sommar, så något är på gång i vårt södra grannland. Förmodligen är det väl pappa advokaten och mamma läkaren som finansierar dessa yrkesdemonstranters resor runt om i Sverige och Norden. Jobba ihop sina egna pengar lär de väl inte göra, de små liven.

En annan sak slog mig på vägen hem. Inte en enda slöjbärare under hela dagen, inte en enda och då ska ni veta att det vimlar av dom annars. Varför? Var höll de hus? Gillar de inte att fira sitt nya lands Nationaldag? Känner de sig inte bekväma när de är omgivna av unga lättklädda flickor, kvinnor i svenska folkdräkter, vajande svenska fanor och glada lintottar som sjunger med i Sveriges nationalsång?

Sedan slog det mig att de kanske åkt med inhyrda bussar till Stockholms Stadsmuseum där man idag arrangerar ett Nationaldagsfirande med somaliskt tema.

Tyvärr inte min bild, men texten såg likadan ut förutom nedre raden.


One response to “Inga gränser, inga nationer

 • Brandon

  ”NO BORDER!
  NO NATION!
  STOP DEPORTATION!”

  Det är mest vilsna snorungar som skriker detta för att få uppmärksamhet. Samhället, dvs vi alla skulle kräva markeringar när sådana här personer blir störande. Några kraftiga batongslag med extra långa batonger och effektiva vattenkanoner innehållande någon sörja så de blir svårt sjuka och inte kan resa sig på en vecka och får stora variga finnar på hela kroppen…..

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: