Var är göken?


Av Pettersson

Det är de sista dagarna av månaden maj. Nyss låg snön meterdjup och nu har bönderna börjat med den första höskörden, två till brukar det bli. När jag var barn skördades det hö 1-2 gånger om året, nu brukar det bli tre skördar. Om det beror på klimatförändringar, mer snabbväxande gräs eller jordförbättring vet jag inte men det doftar i varje fall sommar.

Tyvärr verkar något ha skett i markerna. Göken som förr var vanlig hörs bara i enstaka exemplar, näktergalens höga smackande har tystnat, i snåren saknas törnskatorna. Var är de?

Tropikflyttarna har minskat de senaste åren, utan några som helst vetenskapliga bevis kan jag bara lita på mina egna ögon och öron och de säger att det saknas mängder av fåglar som flyttar till södra och östra Afrika som brukar dyka upp i mitten slutet av maj som de sista sommargästerna.

─ Pettersson är lite orolig för utan gökar och näktergalar blir det ingen riktig sommar.


2 responses to “Var är göken?

  • Johnnyboy222

    Vi har fått andra gökar i samhället istället. Så nu är det sommar året om 😉

    Gilla

  • ollirein

    Det går väl lika bra med kaffegök, den kan visserligen drickas året om, men smakar bäst en kylig försommarnatt, t.ex midsommarnatten. Nyktergalen som du också skriver om, är väl inget som jag anser höra sommaren till. Nej då ska det vara fest och glam, minst tills solen går upp i sydväst.

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: