Azerbajdzjan, Nobel och olja

Av Pettersson

I lördags vann Azerbajdzjan melodifestivalen, innan dess har lite annat hänt i det muslimska instabila landet.

Idag känner vi till ryska oligarkerna Abramovitj, Alekperov och Fridman som vältrar sig i miljarder och köper allt vad de pekar på som världens största lustyacht eller ett engelskt fotbollslag. Dessa oligarker var långt ifrån först. Långt innan härjade svenskar där borda vid oljefälten i Baku, Azerbajdzjan ─ Tre bröder Nobel blev så rika så att en av dem instiftade världens mest berömda pris.

Ett äventyr som har få motsvarigheter började med att svensken Immanuel Nobel 1837 reser till S:t Petersburg och lär upp sina söner i den internationella industriepokens gryning. Alfred tillverkar dynamit i Stockholm och övriga Europa som är lika eftersökt i Ryssland, medan Ludvig och Robert målmedvetet bygger ett ryskt fabriksimperium med krigsmateriel som kanoner, gevär och minor men även civila produkter som verktygsmaskiner, svarvar och värmepannor.

Men den verkliga expansion i familjen Nobels namn inleds när Robert Nobel 1873 reser till Baku vid Kaspiska havet – huvudstad i nuvarande republiken Azerbajdzjan. Här finner han att den nya men primitiva oljeindustrin där formligen ropar efter investeringar och modern teknisk utveckling.

Ur jorden sprutar jättehöga fontäner av nafta (olja) som är åtråvärd som lysolja och fotogen i dåtidens lampor i hela världen. Alla tre bröderna investerar stora summor i Naftabolaget. Bröderna Nobels envishet och uppfinningsrikedom slår omvärlden med häpnad. Trots svårigheter med strängt klimat, riskfyllda transporter, våldsamma bränder och mänskligt våld får Nobels den oljerika marken att blomma.

Nobels bygger världens första tankfartyg, m/s Zoroaster, på Motala mekaniska verkstad i Norrköping 1877. De anlägger också världens andra långsträckta pipelinesystem till hamnen i Baku. Staden får egen spårvagnslinje och så småningom även elektrisk järnväg. Utanför Baku uppförs ett helt litet svenskt mönstersamhälle. Villa Petrolea växer efter hand till en liten egen stad som hyser 4 000 anställda med familjer.

De är Rysslands största privata företagare. Ludvig Nobels son Emanuel tar över chefskapet 1888 bara 28 år gammal och blir Rysslands mest framgångsrike affärsman. Vid sekelskiftet sysselsätter Nobels affärsimperium 12 000 anställda med 40 oljefält i Bakuregionen, fem raffinaderier, sju fabriker, 150 oljedepåer, 1 500 tankvagnar på järnväg och tolv egna tankfartyg. 1909 inföll både bolagets 30-årsjubileum och Emanuels 50-årsdag – nu får även arbetarna en del av vinsten. Årsomsättningen motsvarar Sveriges, Norges och Danmarks sammanlagda statsbudgetar.Tsarfamiljen mördats 1917, det blir revolution, den nybildade Sovjetregimen nationaliserar all privatägd industri i Ryssland året därpå.

Emanuel Nobel och hans närmaste anhöriga och medarbetare, totalt sju personer, lyckas efter sju veckors kringelkrokiga resor genom Europa nå Stockholm till julen 1918.

Azerbajdzjan blir självständig stat samma år men invaderas av Röda armén 1920.

Sista epilogen i oljebaronerna Nobels historia i Ryssland skrivs först 1969. Så länge dröjde det innan det landsförvisade naftabolaget likviderades i Stockholm sedan alla förhoppningar om skadestånd från den sovjetiska staten grusats.

− Pettersson tror att Azerbajdzjans kunnat vara lika rikt som Sverige, förutsättningar fanns och finns men två saker har hittils förstört landet.

Kommunism och islam är de värsta katastrofer som någonsin drabbat mänskligheten.

23 thoughts on “Azerbajdzjan, Nobel och olja

  1. Hejdå Azerii, det kan inte vara lätt för dig som kvinna att komma till främmande land långt upp i kalla Norden.
    Du har antagligen krockat i vår kultur, aj.
    Eva-Marie

  2. Azarii:
    De exempel på problem,du har i ditt eget hemland,har ju stora likheter med Sveriges !!
    Men av någon anledning undviker du att nämna,ja du rent av förljuger,att islam alltid varit huvudreligionen !!(även under Sovjet)
    För mig som har en viss aning om,hur allvarligt en muslimsk förnekelse bestraffas,tror jag du ska känna en viss oro !!
    Men kanske har du just framfört detta skäl,som orsak till,att få en samhälls-betald framtid i norra Europa ??

  3. AZERII ta och lugna ner dig ett hekto.

    Det finns inget som säger att du måste vara varken i Sverige eller på denna blogg. Trivs du inte så dra vidare till Azerbadjan.

    Om man kommenterar får man faktiskt tåla att andra kommentatorer går in i diskussionen, det är liksom det som är skoj och intressant. Tål du inte det så dra…..
    Ha ett bra liv Azerii men det livet kan levas någon annan stans.
    Eva-Marie

  4. Lars Åke och Pettersson mina vänner.. skulle ni läst lite om Azerbajdzjan så kunde ni förstå att jag Azerii som skriver till er är inte så religiös som ni tror för i Azerbajdzjan är det ganska fritt när det gäller religion.. och det är inte pga det jag kom till Sverige.. men eftersom jag läste det ni skrev så fattade jag att ni två är riktiga skit..alltså ni kanske skriver bättre än mig på svenska men det ni skriver är skit.. och som medmänniskor är ni oxå skit..Gud jul på muslimska? alltså hur låg måste en människa vara att säga sånt skit) jag fattar forfarande inte..innan jag gjorde mitt första inlägg så trodde jag verkligen att det Pettersson skrev var fel pga att han hade fått fel information men nu fattade jag att det är hans egna ”resonemang” han skrev och ger ut ist. för fakta) iallafall får ni ha det så bra..

    Lars Åke.. gud jul på dig med)det finns ingen språk som heter muslimska.. bonde)adjö

    Den kille med ESTLANDs flagga) ya tebe tvoy flag v zhopu zasunu kak v 45 qodu.. qandon.. får han översätta ifrån ryska..

  5. LARS ÅKE.. JAG SA O SÄGER EN GÅNG TILL.. ISLAM SOM RELIGION ÄR GANSKA LIK KRISTENDOM! förstår du mig? tar du exempel med muslimska terrorister SÅ KAN JAG EXAKT SOM DU skriva massor med kristna som har dödat muslimer.. eller judar.. KYRKANS DÅTID..

    MAN SKA VARA EN RIKTIG IDIOT FÖR ATT KUNNA SKITA I ALLA SAMTIDIGT.. en NATION eller RELIGION KAN ALDRIG VARA DÅLIG .. det finns VITA O SVARTA.. TREVLIGA O OTREVLIGA.. här får du se sj.. I SVERIGE FINNS DET SÅNA SOM DU SÅNA SOM OGILLAR ANDRA.. SOM ÄR FIENTLIGA MOT INVANDRARE..(det finns kristna invandrare oxå bara så du vet)O SÅ FINNS DET SVENSKAR SOM RESPEKTERAR OCH FÖRSTÅR ANDRA…

    BARA PÅ GRUND AV ATT EN NORSK MAN GJORDE TERROR I UTOYA O OSLO KAN MAN ALDRIG SÄGA ATT ALLA NORSKAR ÄR SÅDANA..så är det bara.. FINNS BRA SVENSKAR FINNS DÅLIGA.. FINNS BRA MUSLIMER FINNS DÅLIGA.. så är det överallt..

  6. Lars Åke. för det första var det inte du jag pratade med, och sen…vart i helvete har jag skrivit att mitt land är bättre än sverige?? MITT LAND ÄR MITT LAND o jag älskar det exakt som du älskar Sverige däremot har jag inte sagt att mitt land är bättre än Sverige..annars skulle jag stanna kvar där.. JAG SA ATT INNAN MAN SKRIVER ETT SKIT HÄR OCH VISAR TILL FOLK SÅ SKA MAN VARA SÄKER PÅ ATT DET MAN HAR SKRIVIT ÄR FAKTISKT RÄTT… ALLTSÅ GRUNDEN MÅSTE VARA RÄTT det är det jag pratar om nu.. DET FINNS INGA RELIGIÖSA PROBLEM I AZERBAJDJZAN DÄREMOT FINNS DET PROBLEM MED YTTRANDEFRIHET, DEMOKRATI, KORRUPTION OSV.. jag säger SANNINGEN..

    PETTERSSON.. serru det du skrev är helt bullshit.. den ända jag ville säga var att LÄS FAKTA innan du skriver något.. UNDER SOVJETUNIONEN FANNS DET INGEN RELIGION! FÖRSTÅR DU DET?? D-E-T B-E-T-Y-D-E-R ATT RELIGION SKULLE ALDRIG KUNNA UTVECKLAS UNDER 70 ÅR SOVJETISKT STYRE.. inte i Azerbajdzjan..

  7. AZERII:
    Om nu allt är så rosenrött i ditt förlovade hemland..Varför i all världen söker du dig då till vårt totalitära Sverige ??
    Om nu islam enligt din mening är så fredlig,varför då söka sig till ett land som består av enbart ”otroende”
    Eller är du kanske här för att missionera,och ställa till med samma kaos,som i de 57 andra muslimskt styrda ??
    Med tanke på att du lärt vårt nordiska språk på ett utmärkt sätt,(jämfört med många av de andra) borde du med en sådan klokskap resa tillbaka hem,och hjälpa ditt folk till ett än bättre liv !! Ett gott råd,som jag inte enbart ger åt dig,utan alla nyanlända lyckosökare…GOD JUL eller vad det heter på muslimska !!

  8. AZERII, du nämner om att det finns pedofiler i Sverige. Det gör det och tyvärr i alla andra länder också, men det är förbjudet och de jagas hårdare än andra brottslingar när brottet har upptäckts, och får efter olika länders varierande straffskalor, långa straff och det talas öppet om denna grova kriminalitet.
    I de muslimska länderna är pedofilin inget man talar om, utan där är den tillåten. Giftermål får ske från sex år, och äktenskapen får fullföljas från nio år, för så gjorde pedofilen Muhammed. Därför dör många unga flickor i barnsäng, eller när deras gamla män kör in sina vidriga manslemmar i dessa barn, då de ännu inte är utvecklade för samlag, och att föda barn. Det glömde du visst att nämna AZERII. Pedofilin står inskriven som fullt egal i lagen, för lagen är skitboken Koranen, skriven av några dårar, som kallar sig för Allah, eller om Allah på arabiska är lika med Alla.

  9. Pettersson… DU HAR FEL just i det där med islams påverkan till Azerbajdzan o dina jämförelser ”islam under Sovjetunionen”.. Lita inte på wikipedia) det är ingen säker källa.

    Jag stör mig på människor som pratar utan att veta vad de pratar om. Vet du hur det är? DET FINNS TUSENTALS SVENSKA PEDOFILER? erkänn men INGEN KAN SÄGA ATT ALLA SVENSKAR ÄR PEDOFILER..det finns massor med prostituerade i Tyskland ? ellehur? MEN ATT SÄGA ALLA TYSKAR ÄR PROSTITUERADE ÄR FEL! Islam RIKTIG ISLAM om du hade läst lite så skulle du kunna fatta att ISLAM FÖRBJUDER VÅLD som en religion.. MEN ALLA TOLKAR DET PÅ OLIKA SÄTT.. sånt finns i Bibeln oxå. Det finns såna org. som ETA, som IRA. som använder våld.. BREIVIK? vad gjorde han? men ingen säger att ALLA NORSKAR ÄR TERRORISTER just pga. att en idiot sköt folk.. så jag hoppas att du skiljer bra människor ifrån de dåliga.. o inte genom deras svenska, eller religion, eller hudfärg… jag hoppas att nån gg sitter du o läser lite.

  10. Petterson just i Azerbajdjzan påverkar inte religionen något, jag vet inte vart du har pluggat. Men den som skriver om Sovjetunionen måste först veta att under Sovjetiskt styre fanns det ingen officiel religion och det betyder att religionen skulle aldrig kunna påverka landets utveckling. Karl Marx hade sagt att ” Religion är opium för folket” Så det du har skrivit är helt och hållet fel. Jag pratar inte om dina åsikter jag pratar om fakta. Din åsikt är att islam är skit.. just de ä din åsikt men kristendom och islam liknar varandra, Koranen och Bibeln är nästan samma sak. De där med judar) VA GJORDE KYRKAN MED JUDAR UNDER PÄSTEN? hur behandlade kyrkan utbildadi människor, filosofer? Vad gjorde Hitler med judar? läs du din historia först innan du pratar om något.. just när det gäller Azerbajdjzan största problemet där är korruptionen.OLJAN IFRÅN MITT LAND FÅR EUROPA lilla vän, så länge EUROPA tjänar något så kmr Aliev klanen sitta kvar. Så enkelt är det) kolla på kartan någon gång när du har tid=) och läs lite) så kanske förstår du skillnaden mellan Azerbajdjzan, Irak och Afghanistan)

    • Kristendomen är också skit Azerii, det finns fanatiska kristna och Toran, Gamla testamentet är de äldsta och koranen är en dålig kopia på det. Muhammed kopierade det sämsta skit han kunde hitta i stället för att komma med något nytt. . Nya testamentet däremot är skrivet av människor och kan därför reformeras och ändras. I kristendomen finns en gyllene regel – allt du vill att människorna ska göra mot dig ska du också göra mot dem – den regeln saknas helt i islam. Kristendomen har också gett oss demokrati, yttrandefrihet och sekulära stater. Islam har gett oss 57 diktaturer en del rika på olja men inte ens oljan har människorna som bor där hittat själva.

      99,2 % av befolkningen i ditt kära land är muslimer min vän och att påstå att islam och de inte har någon betydelse i landet är starkt. Överallt där islam härskar är det bråk. I 80 % av all världens konflikter är muslimer inblandade. De slåss med judar och kristna, de slåss med hinduer, buddister och sikher, de slåss med ateister och mest av allt bråkar muslimer med muslimer och alltid och överallt är det någon annan som gjort fel.

  11. Till AZERII
    Ett litet p-e-d-a-g-o-g-i-s-k-t tips
    På förläggningens dator finns en tangent ”Caps Lock”
    Tryck på den så slipper du SKRIKA
    Och träna lite på STAVNINGEN
    Det är helt fantastiskt hur fredlig islam är
    Har sett det med egna ögon i Egypten och är inte imponerad

  12. Pettersson:
    En intressant historik som jag läst en gång i tiden,men som jag nu hade tappat bort.Men visst har kommunism och religion förstört hela detta Kaukasiska område.Titta på alla grannområden(länderna) här råder stridigheter året runt..Bl.a kom ju de islamska terrorister,som genomförde bombdådet i Moskvas Metro,just från Tjetjenien,ett grannland.
    I min barndom fanns ett uttryck som var förnedrande-”djävla tatter”.Även denna folkstam har där sina rötter!! En ren tillfällighet,eller ???

  13. FÖR ATT KUNNA RESONERA OM AZERBAJDZJAN MÅSTE DU FÖRST RESA DITT.. UNDER SOVJETUNIONEN AZERISKA FOLKET ÅKTE RUNT I VÄRLDEN OCH SLÖSTE ALLT PENGAR DE HADE FÖR ATT HA KUL, EFTER SJÄLVSTÄNDIGHETEN FOLKET ÄR FATTIG OCH FLYTTAR FÖR ATT JOBBA.. ISLAM HAR ALDRIG VARIT ETT PROBLEM I AZERBAJDZJAN.. HOS OSS TILL O ME UNDER SOVJETUNIONEN OCH NU OXÅ HAR DE VARIT FRITT NÄR D GÄLLER SLÖJA ELLER ATT BE TILL GUD.. DE Ä FAKTA VI PRATAR OM..DE DU HAR SKRIVIT ÄR HELT O HÅLLET BULLSHIT.. ABSOLUT..AZERBAJDJZANS STÖRSTA PROBLEM ÄR FATTIGDOM OCH KORRUPTION.. SKRIV OM DE DÄR ISTÄLLET! ISLAM ? VI HAR FÖRHELVETE MER ÄN 20 OLIKA FOLKGRUPPER.. DE FINNS BUDDISTER I AZERBAJDZAN FINNS KRISTNA ALLA LEVER I FRED..

    • Tack för dina vänliga ord Azerii och gratulerar till att du kommer från ett underbart land fredligt land. Du påstår att Azerbajdjjzans största problem är fattigdom och korruption. Varför inte åka dit och göra något åt det? Varför är alla islamska länder fulla av fattigdom och korruption även rika oljeländer. Det fanns buddister, hinduer, kristna i Afghanistan också, de är borta nu. Det fanns judar över hela arabvärlden, någon har jagat iväg dem. Det finns judar i Malmö, något trakasserar dem så de tvingas flytta.

      Islam är ett skit, titta i de 57 islamska länderna. Där har du facit.

  14. varför ens blanda in Islam i allt det här . Passa dina ord och sluta snacka om att Islam har påverkat landet på ett negativt sätt. Undersök lite mer innan du skriver nåt.

    • Därför att islam är en ideologi som har påverkat inte bara det här landet utan samtliga 57 länder i världen som är islamska. Säg mig ett enda islamsk land som är framgångsrikt på sin egen förmåga. Vissa är visserligen stenrika på grund av oljan men inte ens denna har de hittat själva.

  15. Intressant läsning det här ska jag söka vidare om på nätet
    Hur hinner du med allt ?

Kommentera