Saudiska kvinnor vill köra bil

Av Pettersson

I det medeltida landet Saudiarabien är det förbjudet för kvinnor att köra bil – Nu tänker några modiga kvinnor trotsa den lagen.

Manal, en 32-årig ​​kvinna, planerar något hon aldrig gjort öppet i sitt hemland Saudiarabien: Köra bil på gatorna och trotsa lagen mot kvinnliga förare i landet. Manal och 10 andra personer organiserar en kampanj på Facebook och Twitter och uppmanar saudiska kvinnor med internationella körkort att ansluta sig till dem den 17 juni. De riskerar både jobb och frihet.

”Jag gör det eftersom jag frustrerad, arg och galen, det är 2011 och vi diskuterar fortfarande denna obetydliga rättighet för kvinnor.”

Att kvinnorna är villiga att ta den stora risken understryker både deras förbittring med de begränsningar kvinnorna lever under i landet och smittrisken för att de förändringar som sveper över regionen även sprider sig till Saudiarabien är stor vilket inte gör regeringen gladare, men tidpunkten kan vara bra. Kung Abdullah är nervös ochkan tvingas gå med på reformer för att de arabiska upploppen inte ska sprida sig.

Saudiarabien, som har världens största oljereserver, har hittills undvikit de massdemonstrationer som har störtade ledare Tunisien och Egypten och hotar diktaturerna i Libyen, Jemen och Syrien.

− Pettersson önskar Manal och hennes vänninor lycka till även om ett bensinpris som det nuvarande på 14,50/liter kommer att vara som en stilla sommarbris jämfört med det som blir om Saudiarabien sätts i brand.

Läs mer på Bloomberg.com

Kommentera