Fidel Castro avgår – och lämnar över till Raul Castro

Av Olli Rein

Fidel Castro avgår som ledare för kommunistpartiet på Kuba. Det framgår av en artikel publicerad på en kubansk nyhetssajt.

”Raul visste att jag att jag idag inte skulle acceptera en formell roll i partiet”, skriver Fidel Castro i en artikel publicerad på Cubadebate.cu, enligt nyhetsbyrån AFP.

Fidel Castro har varit kommunistpartiets ledare sedan starten 1965.

Det blir den fem år yngre brodern Raul som nu tar över de formella uppgifterna. Brodern har successivt getts ökad makt sedan Fidel Castro drabbades av problem med hälsan 2006.

”(Raul) har alltid varit den som jag sett som partiets ledare och överbefälhavare”, skriver Fidel i artikeln.

Det kommunistiska partiet på Kuba har även hållit sin första partikongress på 14 år. Mer än 300 ekonomiska reformer godkändes.

Bland annat ska kubanerna nu tillåtas köpa och sälja sina hus. Sedan 1959 har endast byteshandel varit tillåten för husägare vilket skapat en svart marknad för husköp.

I helgen var det 50 år sedan Kuba deklarerades vara en socialistisk stat. Det var även 50 år sedan den kubanska armén lyckades slå tillbaka den USA-stödda invasionen vid Grisbukten.

Källa Jonas Metzler Affärsvärlden

Läs Fidel Castros tal till Palme och Sverige 1975.

Klicka för större bild.

4 thoughts on “Fidel Castro avgår – och lämnar över till Raul Castro

  1. Såg på kartan över länder som inte besökt Petterssons bloggsida att Kuba saknades. Informationsfrihet är väl inte deras starkaste ämne…

Kommentera