Rapport från Medeltiden


Av Pettersson

Titta på bilden nedan, den här från Helsingborg, Sverige den 25 januari 2011. I år är det år 1432 enligt islamsk tidräkning, rena rama medeltiden som bilden påminner om.

Helsingborgs Dagblad rapporterar om marschen till minne av shiamuslimsk martyr.

Vi hörsammar dig, Hussein. Eller rättare sagt, ”La beikh ja Hussein”. Det skanderade cirka 600 personer som i går tågade genom Söder i Helsingborg för att fira högtiden Al Arbaein. Eller De 40 dagarna, till minne av Imam Husseins martyrdöd i slaget vid Karbala i Irak år 680.

Imam Hussein räknas av shiamuslimerna som en av profeten Mohammeds tolv utvalda efterträdare. Han ska enligt historien ha förespråkat ickevåld och motstånd mot förtryck och tyranni.

Eftermiddagens marsch startade i Södercity och avslutades vid Helsingborgs arabiska förenings lokaler på Gåsebäck industriområde.

Högtiden Al Arbaein firas av miljontals shiamuslimer över hela världen.

– Förra året vallfärdade 14 miljoner personer till martyren Husseins grav i Irak. I år beräknas 16 miljoner delta, säger Feras Albawi från arabiska föreningen i Helsingborg, som var med i Irak förra året.

– Då gick jag sammanlagt 110 kilometer på två dagar innan jag kom fram.

Hur orkar du?

Det var inte så farligt. Min mamma, som har högt blodtryck och diabetes, var också med. Men hon gick bara 80 kilometer, säger Feras Albawi.


Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: