Har vi censur i Sverige?


Av Pettersson.

Detta är en bok som visserligen är några år gammal men fortfarande skrämmande aktuell och den som ställer frågan är Ulf Nilsson, en av få journalister som törs säga en del av sanningen. Ulf får ordet…

Har vi censur i Sverige? Nej, det har vi inte, formellt sett. Däremot har vi en stark benägenhet att tiga ihjäl all kritik som inte är välkammad, anpassad och därför egentligen inte kritisk alls. Den här boken är ett exempel på detta. Manuskriptet har erbjudits alla ledande förlag – och flera inte så ledande. Alla har sagt nej.

Tyvärr vet jag mycket väl varför. Förläggarna är fega, från Bonniers via Norstedts, Timbro, Ekerlid, DN:s Förlag och många andra. Man skyller på ”marknaden” men menar i allmänhet något helt annat. Som:

– Vi vill inte stöta oss med familjen Wallenberg (genom att publicera sanningen om affärerna under kriget).

Så sa en förläggare rent ut, sak samma vem. Flera andra sa: – Faen, det här går för hårt åt sossarna (genom att berätta hur man med bidragens hjälp skapade västvärldens mest heltäckande maktmaskin) .

Min bok ifrågasätter alltså det heligaste av alla: det omskrutna ”svenska systemet”. Den påstår att Sveriges nedgång, som är dramatisk, beror på att näringslivet (inklusive den där familjen!) bara alltför väl anpassat sig till ett samhälle där man valde att socialisera människorna istället för företagen. Sverige blev med alla betydande makthavares goda minne den mjuka ofrihetens land. Eller annorlunda uttryckt:

Svensken blev lurad, så in i helvete lurad.

Staten (läs: s) blev en maktmaskin, beroende av att skapa ständigt mer hjälplöshet, beroende – och därmed ofrihet.

Detta är beska ord. Boken visar (för den som orkar läsa) att de är sanna. Jag följer utvecklingen från den dag då Per Albin Hansson först talade om ”folkhemmet” till början av 1998. Normalt sett skulle Du ha kunnat köpa den för 250-300 kr i bokhandeln. Nu kan åtminstone Du som har dator läsa den gratis här. Censur har blivit en omöjlighet, äntligen. Och själv har jag aldrig tänkt låta det svenska etablissemanget tiga ihjäl mig!

Paris i maj 1998

Ulf Nilson

Läs boken här: Sverige: Sluten Anstalt  eller köp den här


One response to “Har vi censur i Sverige?

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: