Självbrännaren gjorde mer än tusentals självmordsbombare


Av Pettersson

Historiskt har självbränning varit känt sedan 500-talet bland buddister i Kina, även i patriarkala samhällen har kvinnor av hopplöshet tänt eld på sig själva. Självbränning har används när människor inte ser några andra utvägar och tar man livet av sig med eld framför en folkmassa eller media är det ett kraftigt budskap.

Den 11 juni 1963 brände sig den buddhistiske munken Thich Quang Duc till döds på en gata i Saigon. Flera följde efter honom. Dessa oförglömliga protester var inte riktade mot USA:s inblandning i Vietnam-kriget eller kriget i sig. De var riktade mot Sydvietnams president Ngo Dinh Diem och hans regerings behandling av buddhister. Senare brände andra och bland dem  flera amerikaner sig till döds i protester mot USA:s inblandning i kriget.

Säga vad man vill om metoden men det måste till ett extremt mod för att elda upp sig själv. När den 26-årige Bouazizi tände eld på sig själv den 17 december efter att polisen stulit hans grönsaksvagn så var det första gången som detta hände som politisk protest i arabvärlden. Det tog Mohamed Bouazizi aderton (18) dagar att dö men under tiden startades en revolution och en tyrann fick fly från det land han terroriserat.

Trots den oerhört smärtsamma döden så verkar Bouazizi ha inspirerat fler. En lång rad försök till självbränning har följt: minst åtta i Algeriet, fem i Egypten och ett i Mauretanien.

En vanlig människas ovanliga protest startade en revolution och avsatte en tyrann. En enda människa lyckades med mer än vad mängder med självmordsbombare som mördat många tusen oskyldiga, de allra flesta muslimer, genom åren gjort.

− Pettersson undrar om islamisterna lärt sig något av detta men tvivlar?

Uppdatering: Idag (2011-01-24) på morgonen rapporterar Sveriges att det i Egypten planeras en stor protestdag imorgon och situationen är skakig hela vägen från Jemen till Algeriet. Minst 18 människor i olika arabländer har, liksom grönsaksförsäljaren Mohamed Bouazizi i Tunisien, tänt eld på sig själva.

– En stor synd, ett brott mot islam. Det är vad de regimtillsatta religiösa ledarna i Egypten och Saudiarabien säger om den nya vågen av självbränningar. I helgen dog en saudisk man av sina brännskador. I Algeriet har åtta män tänt eld på sig själva, i Egypten mer än ett dussin, i Mauretanien en affärsman, och i Sudan en 25-åring.

− Pettersson undrar varför de religiösa islamska ledarna fördömer dessa självbrännare men inte alla självmordsbombare som dödar i islams namn?

 Saigon den 11 juni 1963


Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: