Ministrar ville stoppa våg av irakier


 AV Pettersson

SvD uppger idag att ministrarna Carl Bildt och Tobias Billström hänvisade till hedersrelaterade mord och opinionen för att begränsa antalet irakier i Sverige, uppger amerikansk ambassadpersonal i nya Wikileaks­dokument.

Sverige tillhör i dag de länder i världen som tar emot flest flyktingar från Irak. Uppskattningsvis bor det cirka 100000 irakiska invandrare i Sverige.

Inför ett besök i Bagdad tillsammans med utrikesminister Carl Bildt hösten 2007, sade migrationsminister Tobias Billström att han hoppades kunna föra en dialog om flyktingfrågan med de irakiska ledarna.

Dokument från den amerikanska ambassaden i Bagdad som har läckt till Wikileaks och som SvD har tagit del av, visar dock att en diskussion om invandringsfrågan under samma vistelse förekom även mellan de svenska ministrarna och amerikanska diplomater.

Vid mötet tog Bildt upp bilaterala och multilaterala frågor, men hans huvudsakliga bekymmer var – enligt det hemligstämplade dokumentet – den irakiska invandringen till Sverige.

Utan en överenskommelse med den irakiska regeringen om återsändande av irakier utan uppehållstillstånd skulle det vara omöjligt för Sverige att upprätta en ambassad i Bagdad, konstaterade Bildt enligt den amerikanska rapporten som är daterad till den 15 september.

”Utan ett regelverk för att skicka tillbaka tillståndslösa skulle invandringsproblemet skena okontrollerat i ett land med nio miljoner invånare”, ska Bildt ha konstaterat enligt dokumentet.

Ministrarna ska enligt amerikanerna dessutom ha påpekat att de flyktingar som anlänt till Sverige efter 2003 var svårare att integrera i samhället, eftersom de kom ”blottställda, lågutbildade, och utan yrkes- eller språkkunskaper”.

─ Pettersson undrar varför dessa två ministrar och säkert fler inte offentligt säger vad de tycker om världens mest extrema invandringspolitik?

Källa: Svenska Dagbladet


2 responses to “Ministrar ville stoppa våg av irakier

 • Stefan K

  Bildt och Billström kommer att få fan för detta. Att de talar sanning lär inte hjälpa och att ännu fler ministrar i tysthet ger dem deras samtycke lär aldrig komma fram.
  Jag säger som Jimmie Åkesson i onsdagens partiledardebatt. ”Det är inte övriga Europa som har en extrem invandringspolitik, det är Sverige”.

  Gilla

 • allemand

  Med tanke på hur många invandrare Finland tar in så saknar nog de båda sisu.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: