Den Afrikanska elefanten


Av Pettersson

Jag lyssnade min vana trogen på radions P1 i morse och hörde om en nyutkommen bok som hette ”Herredjuret”. Boken i sig intresserade mig inte men historien bakom lät spännande.

Det var i 1900-talets mitt som en gammal skröplig konservator far till Afrika och skjuter en elefant som han fraktar till Sverige och stoppar upp den, arbetet är så tungt så det tar kål på konservatorn.

Nåväl jag kollade lite och det visade sig att den fantastiska historien är sann.

Den 29 mars 1952 ringlade en lång kö av människor nerifrån Linnéplatsen upptill Naturhistoriska museet. Människomassorna hade kommit för att se museets nya sevärdhet, den afrikanska elefanten. Ringlinjen körde extraturer hela dagen och när museet stängde hade 5847 besökare varit där, ett rekord som skulle stå sig länge.

Resan till Afrika
Elefanten monterades av konservator David Sjölander. Han arbetade på museet 1928-1952 och har monterat många av de djur som finns att beskåda i museets däggdjurssal, bland annat giraffen och noshörningen. Sjölander hade under många år haft en dröm om att införskaffa och montera en elefant för museets räkning. I mitten av 1940-talet började han planera för en expedition till Afrika. Den
16 juli 1948, när han var 61 år, gav han sig iväg och målet var Angola i Västafrika. Den fjärde september anlände expeditionen hamnstaden Lobita i dåvarande Portugisiska Västafrika. Därifrån tog man sig söderut till Mossamedes, i provinsen Huila, där man upprättade sitt högkvarter.

Elefanten
I november jagade de förgäves, det hade varit torka i två år så elefanterna vandrade mycket. Efter flera turer ut på savannen fann man så slutligen i december en flock med tre gamla elefanthannar. Sjölander valde ut ett av djuren och beslöt sedan att följa efter elefanten en tid och noga studera dess karaktär. Han fotograferade, gjorde skisser och lät djurets anatomi och rörelser etsa sig fast på näthinnan.
Den 3 december 1948, efter tre månader, höll han så rådslag med sina medarbetare. Detta resulterade i att man beslöt att fälla elefanthanen dagen därpå. Så skedde också. Med ett välriktat skott rakt i hjärtat från sin Winchester, model 70 bullpipe kaliber 375 Holland & Holland Magnum, förpassade Sjölander det väldiga djuret till de sälla jaktmarkerna.

Platsens invånare hade följt expeditionens förehavanden i hopp om att kunna tjäna en slant. De hjälpte nu till med att flå djuret och salta ner skinnet. Under resan sköts även flera andra djur bland annat ytterligare en elefant från vilken betarna samt troligen svanshåren till montaget, kommer. Totalt var det ett litet nätt paket på ca 3 ton som skickades till Göteborg och där studerades noga av tullmyndigheten.

Monteringen
Vid sin hemkomst i maj 1949 började Sjölander det omfattande monteringsarbetet. Det tog nio månader att garva och bereda skinnet, under tiden byggdes en ”profil” av trä, järn och stålnät. Med 2,5 ton lera modellerade han sedan en anatomiskt korrekt skulptur av elefanten. Det var ett svårt arbete eftersom leran hela tiden måste hållas fuktig.
En gipsavgjutning i lagom stora bitar gjordes därefter av lermodellen. Dessa sammanfogades sedan till en form. Huden monterades på gipsmodellen, och detaljerna i huden arbetades in. Den målades och fernissades sedan med zaponlack. Det gick åt totalt 80 000 stålspik för att hålla skinnet på plats, enbart för huvudet gick det åt 31 000 spikar.

Efter invigningen
Tre år senare var så arbetet färdigt. Invigningen i mars 1952 tog 15 minuter, Sjölander höll sig i bakgrunden. Han avled ett år senare efter en tids sjukdom. Av hans anteckningsmaterial finns inte mycket kvar, det mesta förstördes av honom själv strax innan han dog.
Fortfarande anser fackmän att det är en av de förnämsta monterade afrikanska elefanterna i världen.

Idag dödar museet inga djur för att ställa ut i utställningar, arbetsmetoderna var dock annorlunda på David Sjölanders tid.

Källa: Göteborgs Naturhistoriska Museum


Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: