Den 13 december 1989

 Av Tommy Pettersson

Den 13 december 1989 firades Lucia över hela landet, det var högkonjunktur men ändå stora underskott i de offentliga finanserna. Flyktingar anlände i strid ström och det svenska mottagningssystemet höll på att kollapsa, det var ont om arbeten och bostäder till alla nyanlända. Regeringen var tvungen att agera, då tog den dåvarande socialdemokratiska regeringen under ledning av statsminister Ingvar Carlsson det så kallade Luciabeslutet.

Det innebar att asylrätten enbart skulle gälla konventionsflyktingar och att ”de facto-flyktingar” med synnerligen starka skyddsbehov tas emot, d.v.s. mindre än 10 % av alla som kom till Sverige. Sverige stängde gränserna för vanlig invandring. Sverige var fullt. Det beslutet gällde till den 1991 då vi fick en borglig regering med Bengt Westerberg (FP) som socialminister han drev med hot om att spräcka regeringen igenom att riva upp Luciabeslutet mot Moderaternas och Centerpartiets vilja.

2010 står det i Sverigedemokraterna  invandringspolitiska program ”Asyl skall endast beviljas åt personer av två kategorier: De som uppfyller kriterierna i FN:s flyktingkonvention (Genèvekonventionen). Ett mindre antal kvotflyktingar som erbjuds asyl enligt avtal med UNHCR.
Undantagsvis kan tillfälliga uppehållstillstånd utfärdas för personer som inte fullt ut lever upp till FN-konventionens krav, men som av ytterst starka humanitära skäl ändå inte kan återvända till sitt hemland med omedelbar verkan.”

Sverigedemokraternas program är nästan identiskt med den socialdemokratiska politiken för 20 år sedan. Vad är skillnaden mellan dessa 20 år? Är Sverige mindre fullt? Är det lättare för invandrare att få jobb och bostad? 

Var den regering som satt 1989-1991 rasister? Om så var fallet är Mona Sahlin rasist? Hon var arbetsmarknadsminister 1990-91 i den regering som drev samma invandringspolitik som Sverigedemokraterna vill göra idag.  Om Sahlin inte är rasist och istället var med och drev en klok politik, varför ska då….ja ni är inte dumma. 

Visst är det konstigt att den ena kallas något för det de eventuellt tänker göra medan de andra slipper för det de gjort.

Ovanstående här skickat som insändare till Södermanlands Nyheters Ordet Fritt den 16 oktober 2010.

3 thoughts on “Den 13 december 1989

  1. Jag tror många med mig undrar över hur Sverige sett ut om Luciabeslutet varit norm än in i våra dagar?

    Hade vi haft en av Europas högsta arbetslöshetssiffror?
    Hur många invandrare hade haft jobb kontra varit arbetslösa?
    Hade vi haft den ungdomsarbetslöshet vi har idag?
    Hade våra utbildade ungdomar tvingats utomlands i jakten på jobb?
    Hade vård, skola och omsorg fått stryka på foten?
    Hade DO haft fullt upp med kränkta muslimer?
    Hade våra skolor tvingats lägga om sina måltider, skolavslutningar, gymnastikunder visningar och sexualkunskap för att passa alla?
    Hade vi haft närmare 160 utanförskapsområden?
    Hade vi sett upplopp, bränder och stenkastning i våra förorter?
    Hade Sverige halkat allt längre ner på OECD:s välfärdslista?
    Hade våra ungdomar tvingats bo hemma p.g.a. bostadsbristen?
    Hade Sverige varit ett tryggare land?
    Hade våra äldre levt ett värdigare liv?

    Tyvärr får vi aldrig veta svaret, men det vore intressant om man kunde backa tiden och börja om från början, redan från slutet av 70-talet då det mångkulturella experimentet drog igång.

    Angela Merkel, Tysklands förbundskansler, är den sista i raden av Europeiska statsmän/kvinnor som sågar mångkulturen som icke fungerande.
    Man behöver alltså inte vara vanlig medborgare för att inse misslyckandet.
    Svenska politiker har ju nu erkänt att integrationspolitiken är ett misslyckande, men tro inte att de vill ta ansvar för detta. Ja, förutom det växande parti som i folkmun kallas för rasistiskt och främlingsfientligt.

  2. Hej Stefan H, det är redan gjort. Krissen tror jag inte det är någon fara med. Det är nog värre med 99:an Carstorp.

Kommentera