4497 civila dödsoffer i Irak

4497 civila dödades i Irak under 2009 enligt IPC, det är ett högt dödstal jämfört med de siffror vi är vana med i vårt land. I Sverige dödades 213 personer det första  halvåret i år enligt BRÅ.

Jämför vi med andra länder så är siffrorna i Irak inte så höga, i Sydafrika mördas c:a 20 000 personer per år. I Irak med 30 miljoner invånare dödas c:a 150 människor per miljon och i Sydafrika med 49 miljoner invånare 387 per miljon invånare. Våldsnivån i Sydafrika är 2,5 gånger högre än i Irak men skillnaden i rapportering är som dag och natt ─ från Irak rapporteras vartenda våldsdåd och från Sydafrika skrivs det om fantastisk natur, safari, klimat, vin och hur trevligt semestermål landet är.

Våldet och antalet döda i Irak är idag betydligt lägre idag än det var under Saddam Husseins tid. Dödandet i Irak är idag inte värre än i stora delar av övriga världen, det är nere på nivåer som kan kallas vardagsvåld i Mellanöstern och många andra delar av vår jord.

Våra media vore inte våra media om de inte undvek att rapportera detta faktum, deras behov av offer är stort och de har i många år satsat på att Irak och demokratin ska förlora.

I alla riksmedia är Irak ett farligt land varifrån vi måste ta emot flyktingar och inte utvisa människor till.  

Media borde istället följa med någon av alla 1000-tals irakier som tillsammans med sina barn regelbundet åker hem på semester men att rapportera allsidigt och korrekt i enlighet med de pressetiska reglerna är inte aktuellt för våra stora riksmedia.

Kommentera