De hyrde ut till nyanlända

INVANDRING. Heléne Henriksson och Torbjörn Skepp i Västerik hyrde ut sitt nyrenoverade gårdshus till en nyanländ familj. Tanken var från början att framförallt hyra ut möblerat boende till turister sommartid och det gick helt enligt förväntningarna den första sommaren. Så kom det en förfrågan från Ånge i Norrland. En nyanländ familj från Syrien, med man, son och en brorson, var på jakt efter bostad.

Heléne och Torbjörn blev genast positiva, inte bara för att det var en ny hyresgäst. För att allt skulle gå rätt till kontaktade de Västerviks kommun. De ville att alla papper skulle vara i ordning.

– På kommunen sade man ”Ni ska vara hyresvärdar. Inget annat!”, säger hon.

Uppgörelsen innebar att den syriska familjen stod som förstahandshyregäster, men att kommunen skulle ansvara för att hyran betalades in varje månad.

Efter några veckor bjöds Heléne in i gårdshuset när den nyanlända familjen behövde hjälp med något. Direkt reagerade hon på att det luktade konstigt. Snart kunde hon och Torbjörn konstatera att det uppstått skador i gårdshuset. Antingen på grund av ovarsamhet, eller okunskap.

De berättar om en bänkskiva och skåpsluckor som svällt upp på grund av alldeles för frikostigt användande av vatten, ett köksbord som repats när man skurit utan att använda skärbräda och en dammsugare som gått sönder när man försökt suga upp vatten.

Sedan dess har de försökt hålla ögonen på sina hyresgäster och förklara för dem hur man gör. – Fortfarande får vi ständigt säga till om saker, säger Heléne Henriksson.

Den dagen familjen flyttar ut kommer det att krävas en ny renovering innan gårdshuset kan hyras ut igen, säger de.

Inför uthyrningen pratade de både med sitt eget försäkringsbolag, och såg till att familjen skaffade sig en hemförsäkring. Skyddet verkar inte räcka. Samtidigt upplever Heléne Henriksson att kommunen tagit ett steg tillbaka.

– Där säger man bara att ”det är inte vårt bord, hyresgästen ska betala”. Men han har ju inga pengar!

Hon säger också att språkförbistringen är ett problem. Hyresgästen kan åtminstone en del engelska, men det uppstår ändå missförstånd. Hon visar upp ett av breven från försäkringsbolagen – skrivet på svenska.

– Det här är ett papper som han behöver förstå. Han måste få tolkhjälp.

Enligt henne räcker inte det stöd som kommunen erbjuder i dag till.

I dag står Heléne och Torbjörn inför ett dilemma. Rent juridiskt tror de att de har på fötterna för att säga upp hyreskontraktet i förtid, men…

Läs mer…

-Pettersson säger att problemet är vanligt och även om Heléne och Torbjörn vill hjälpa till antar jag att pengarna spelade in, en hyra varje månad i stället för uthyrt några veckor på sommaren.

Det är en enorm risk att hyra ut till de nya svenskarna även om PK påstår att det är diskriminering men de slipper betala.

Hos större hyresvärdar och kommuner medför utom-europeiska invandrare ofta, betydligt högre kostnader, det vill säga högre hyror för alla.

Brandkärr i Nyköping är ett av miljonprogrammets bostadsområden, byggt mellan 1967 och 1975 och liknar andra förorter byggda under denna period. Det är Nyköpings största bostadsområde med 1 800 lägenheter och cirka 3 000 innevånare. Drygt 60 % av invånarna är nysvenskar vilket lett till att området hos många har dåligt rykte och det är inte obefogad. Ryktet beror på invånarna och hur de uppför sig.

Fastighetsägarens stora bekymmer är att många av invandrarna inte klarar av att sköta ett hushåll, att sopsortera, att städa, att hålla ordning i lägenheter och gemensamma utrymmen. Extra bovärdar måste anställas och de får varje dag ägna många timmar till att städa upp efter hyresgästerna. Miljörummen sköts inte, sophanteringen är ett skämt, trapphusen skitas ned och på gårdsplanen kastas all möjligt bråte.

Nyköpingshems vd Christer Gustavsson berättade år 2012 att bolaget lägger ut 8 miljoner varje år på att reparera akuta skador i Brandkärr. Läs igen – 4 500 kronor per lägenhet och år i AKUTA skador utöver ordinarie underhåll.

Av Nyköpings kommuns befolkning är 21 % utrikes födda och dessa 21 % står för drygt 60 % av socialbidragen. Tyvärr finns det ingen statistik på andelen med utländsk bakgrund och innan vi får se den fryser nog helvetet till is. Lägg detta till extra kostnader för städning, renoveringar, reparationer, medborgarkontor, m.m. så inser nästan alla att det är ett gigantiskt problem som drabbar andra hyresgäster, skattebetalarna och alla invånare i kommunen.

Naturligtvis vet lokala politiker och journalister om problemen men de väljer fegt nog att tiga och försöker få området att framstå som ett multikulturellt paradis.

På en annan ort i Sverige vill fastighetsägaren höja hyran med c:a 30 % på de lägenheter som Migrationsverket hyr. Migrationsverket erkänner problemen men vill bara gå med på 8 % extra. Fastighetsägaren ger sig inte, han vill att de som orsakar kostnaderna ska stå för dem och att det inte ska drabba alla hyresgäster som brukligt är.

Anledningen till den begärda hyreshöjningen är….

  • Varmvatten spolas i timmar för att få varmt och fuktigt i lägenheten
  • Ugnen sätts på med luckan öppen för att få värme
  • Spisplattor används till att glödga kol, kolet läggs i en ståltrådsbehållare som sedan ställs på plattan till kolet glöder. Kolet används sedan till vapenpiperökning
  • Termostater demonteras på radiatorerna (elementen) vilket gör att full värme står på hela tiden
  • Miljöstationer – soporna kastas direkt på golvet eller ställs utanför, sopor sorteras ej, glödlampor, elskrot, grovsopor med mera slängs tillsammans med hushållssoporna
  • Brandvarnare plockas bort – många röker inomhus i dessa utrymmen
  • Parapoler monterade mot regler och dessutom felaktigt och ibland farligt.
  • Skadegörelse i lägenheter, luckor och hyllplan försvinner, liksom innerdörrar
  • Koppartrådar i stället för säkringar i elskåpen
  • Olja och annat hälls i avloppen, stopp i stamrören flera gånger
  • 6-9 vuxna bor i en trea, kylskåp överfulla, slitaget onormalt, el och vattenförbrukning likaså
  • Tvättstugorna städas ej efter användandet, åverkan på maskiner, tider bokas inte

När det blir för många nysvenskar i ett område, börjar gammelsvenskarna flytta därifrån, fler nysvenskar flyttar in osv. integrationen fungerar inte.

Detta är ett grovt svek mot skattebetalarna och de hyresgäster som sköter sig och ett ändå större svek mot invandrarna – Talar ingen om vad som gäller i vårt land så kommer varken nysvenskarna eller deras barn att veta vad som gäller och fortsätta stå utanför samhället.

Asylsökande förstör lägenheter – Migrationsverket vägrar betala

Invandrarna kan inte läsa skyltar och inte lära sig klockan

På filmen får vi se hur Sveriges framtid lär sig om rinnande vatten, elektricitet, kylskåp, spis, tvättmaskin osv. Därefter ska de lära sig svenska och hur man spenderar sitt socialbidrag sedan…lägg märke till att damen ringer hem och berättar om den elektriska spisen och lockar hit fler. Hon har även fått fina tänder…

 

37 thoughts on “De hyrde ut till nyanlända

  1. Därför bl a är det helt uteslutet för mig att hyra ut till migranter! Sedan när bostaden ska städas ur när de förhoppningsvis flyttat så kan den värsta och dyraste överraskningen dyka upp, mycket svårutrotade vägglöss!!! Det talades i censurmedia om hotell som hyrde ut till migranter i fjol, att de skulle nu sedan ”gästerna” flyttat behöva gå i konkurs, varför???? ….. 🙂 man klippte mitt i hotellägarens utsago, ingen skulle få veta sanningen….. Men den räknar vi ut ganska så lätt…..

  2. pallar inte läsa allt i detta inlägg, liksom många
    andra beklaganden och följande tandagnisslan över
    hur ni blivit behandlade av de nyanlända…sluta för
    fan att gnälla , ni har blivit varnade 1000 tals gg…ta
    ansvar för de ni ställt me själva, barnrumpor
    …att kommuner inte själva vill hyra och stå för kon-
    trakten är inte så märkligt…om ni tänker efter lite

  3. Att komma från Afrika och in i en svensk lägenhet kräver ju att de nyanlända får ordentligt med information om allt det nya.

    Kanske inte bara en gång, utan att någon går tillbaka efter en tid och ser till att allt funkar.

    • Det behövs säkert, men det kan bli en lika stor eller större prövning än att försöka lära lågstadieelever att klara ett vuxenliv……

  4. Att upplåta sin bostad till flyktingar var något som Röda Korset också manade svenskar till under 2:a värlskriget. Mina föräldrar hade en liten sommarstuga utanför Götegorg dit de flyttade i början av maj och bodde kvar där hela sommaren. Lägenheten i Göteborg stod alltså tom, så min mamma upplät den till Röda Korset. En tvåbarns- familj flyttade in, som flytt via Danmark. När min mamma kom för att besöka dem i mitten av sommaren blev hon helt förskräkt. Barnen cyklade inomhus och hade gjort stora repor i möblerna. Under köksbänkarna låg det halvätna smörgåsar. Resten kan man tänka själv.
    När min mamma påtalade detta för mannen och Röda Korset, fick hon till svar.” Hustrun var van vid helt andra förhållanden”.I sitt hemland hade hon haft folk till sådant. Detta var alltså tacken. Jag trör inte mina föräldrar fick någon ersättning från Röda Korset. När familjen flyttade tillbaka till sitt hemland efter kriget, stod det en stor artikel om dem i tidningen.

  5. ”De berättar om en bänkskiva och skåpsluckor som svällt upp på grund av alldeles för frikostigt användande av vatten,”

  6. Jag beundrar dem som har möjlighet att hyra ut, men som
    inte gör det, det är bättre att förlora dessa pengar än att
    hjälpa till att detta vansinne fortsätter.

  7. Det finns gott om korkade svenskar i vårt land. Jag gottar mig när de får stora problem med sina nyvunna vänner.

    • Har man tagit fan i båten får man ro den iland, INTE tro att staten/skattebetalarna ska stå för notan! Det kostar att bara ha sågspån mellan öronen och det var nog mer girighet än ”godhet” som fick dem att hyra ut!
      Att bli av med dem är INTE möjligt, de har besittningsrätt och de har ingen möjlighet att hitta nytt boende så LYCKA TILL!!

  8. Jag hade ett par arbetskamrater, man och hustru, som var godhjärtade och engagerade och började hjälpa på allehanda sätt flyktingar från dåvarande balkankriget(detta var för ca 25år sedan). Efter ett tag gav de upp, uttröttade och besvikna. Aldrig mer, sade de, de utnyttjar oss bara.

    • — och det har fortsatt sedan dess.
      Se bara hur Södertälje har utvecklats.
      ”Utnyttjar oss” – är bara första stavelsen………

  9. Jag har själv fastigheter och har drabbats av samma problem. Lägenheter förstördes bara på några få månader och när det kom till betalning av reparationer så slog kommunen bort problemet och menar att vi får skylla oss själva. HYR INTE UT TILL NYANLÄNDA

  10. Den som gapar efter mycket
    mister ofta hela stycket

    Tycker inte det minsta synd om dem!

  11. Är man så dum och godtrogen får man skylla sig själv. Låt det bli en läxa och varning till andra. De kampanjer som vissa kommuner haft att hyra ut till invandrare har ju blivit praktfiaskon.

  12. Stampat jordgolv och ytterfasad av torkad lera och animala exkrementer, torde vara det enda alternativet.
    Vilket sensationellt missbruk av svenska resurser!
    Andreas. 😃👍

    • Ett klokt alternativ! Problemet blir bara att då kommer censurmedia och (om de inte klagar själva) talar om att ”detta elände ska ni inte acceptera, sätt igång och gnäll”……😐 …..🙂

      • Tack för Din svarsreplik!
        Man kan se att en stor del av de hyresvärdar som mot allt bättre vetande beslutar sig för att upplåta en bostadsyta till socialt vanföra analfabeter med mycket diffusa begrepp om en normal västerländsk standard och dess hantering, kan betraktas som aningslösa. Resten är givetvis strategiskt kalkylerande.
        Rent skrämmande exempel på hur en nyrenoverad fastighet kan förfalla efter en kort tid i händerna på dylika ockupanter, är numer vanligt förekommande.
        Sverige har blivit en mycket sorglig nation, vars främsta kännetecken är avsaknaden av vanlig självbevarelsedrift.
        Andreas.

      • Tack till dig med. Ja, precis, och de får liksom andra migranter inte en enda kritisk fråga ifrån propagandamedia, vad leder det till?

        En annan besynnerlig företeelse är deras ungdomars förkärlek för att ha kriminella våldsverkare som idoler!! Det var helt främmande för oss som istället såg upp till exempelvis idrottsmän, musiker och skådespelare.
        Hela deras kultur och föreställningsvärld verkar ha en i grunden destruktiv prägel, vilket också förklarar den skyhöga överrepresentationen i brottsstatistiken.
        Därför tror jag som sagt att gränsen måste stängas! Innan det är för sent!!
        .

  13. Videon: Förvånad över att hjärnkirurger och raketforskare normalt sett lagar mat på varma stenar. Tänderna? Inga problem, 50 kr för snygga implantat. Som hittat. Pensionärerna betalar solidariskt i den moraliska supermaktens namn. 15 000 av dem dör sedan av undernäring, men Löfven med anhang är nöjda då vita svenska liv som byggt landet ändå är värdelösa (dementa röstar inte). Och landet ska ändå skänkas bort. När får vi se videon om hur Löfven visar inkräktarna runt i riksdagen och demonstrerar hur den fungerar inför övertagandet? Han kommer bli rik, en fet banktjänst i en global bank hägrar.

  14. Jag har också möjlighet att hyra ut, men skulle aldrig sälja mitt fosterland för blodspengar!

  15. Om de hade läst Petterssons hade de aldrig kommit på tanken att hyra ut.

    Varning! Gammelmedia kan allvarligt försämra din ekonomi.

  16. Ånge hade sugit russinen ur kakan och lämnar över problemet till Västervik! Smart!

  17. Jag har möjlighet att hyra ut ett rum men om det skulle bli till invandrare så skulle detta rum kosta minst 10 000 i månaden. Detta för att täcka upp helrenoveringen efter uthyrningen.

  18. Hyr man ut till vildar så borde man förstå konsekvenserna.
    Det är fullt möjligt att de inte förstår, men jag tror mer på att de ser det hela ur sin synpunkt och inte bryr sig.
    Hur ska de få ett tropiskt klimat innomhus som de är vana vid om de inte låter varmvatnet rinna hela tiden?

  19. Ja, här har vi återigen något som drabbar oss svenskar. Det är inget ovanligt fenomen med sönderslagna och vattenskadade lägenheter.

    Likaså saboteras rökvarnare för att de ska kunna sitta inne och röka (var får de pengar till cigaretter?)

    Självklart ska detta inte drabba dem som sköter sig, kostnaderna får inte spridas ut på allas hyra!

    PK-media rapporterar om bränder på boenden, men inte att de flesta bränder startar inomhus, utan vinklar istället det till att det skulle vara svenskar som startat bränderna.

    Polisen mörkar bränder och larm, men antalet uppgår till cirka 100 per månad! Detta medför stora kostnader, vilket vi alla får betala via skattsedeln.
    http://thoralf.bloggplatsen.se/2016/02/28/11274829-r291-det-brinner/

  20. Så för att de är giriga och egoistiska sabbar de sitt eget bostadsområde. Och nu vill de ha sympati för att de råkar illa ut? Rätt åt dem!

Kommentera