Sjukvård under press

Landstingen blöder ekonomiskt och nu väntas ännu fler besparingar och skattehöjningar.

2015 års bokslut väntas se en försämring med över 4 miljarder jämfört med 2014 och landa på ett underskott på 1,5 miljarder.

Mer än 50 procent av Landstingen går med förlust och nästan samtliga av landets 21 Landsting gick sämre 2015 än året innan.

Befolkningsökningen och den allt större asylmottagningen pekas ut som orsaker, tillsammans med det faktum att allt fler får del av välfärden utan att betala för den. Givetvis skylls det också på de gamla, men sanningen går inte att förneka. Även personer som kommer till Sverige från andra länder blir gamla och hundratusentals av dessa har aldrig och kommer aldrig att betala skatt i det här landet, men skattefinansierad vård ska de ha.

Att Landstingen blöder ekonomiskt har också en annan förklaring, självklart svår att erkänna.

Vi vet att asylsökande betalar en väldigt liten summa för sin vård, vi vet att papperslösa och tiggande EU-medborgare får fri vård. Samtidigt har de alla förtur, vilket gör att patienter som betalar för sig trängs undan och hamnar allt längre bak i kön. Många väljer därför privata alternativ och därför kommer inte deras pengar Landstingen tillgodo.

Hur länge regering och riksdag tänker stå bakom denna fria vård som svenska medborgare får stå utanför, återstår att se, men det torde bli allt svårare att motivera. Fast å andra sidan är Sverige Sverige och vi har väl vant oss vid att vi svenskar puttas undan och placeras allt längre ned på stegen.

Källa: SvD

2 thoughts on “Sjukvård under press

  1. Nejdå,svensken bara mumlar och svär lite vid lördagskvartingen
    och säger.Jaha,då får vi leva med det också.

  2. I tillägg har ”nysvenskarna” sämre allmänhälsa och tandstatus än ”gammelsvenskarna” och de för med sig multiresistenta sjukdomar, nya som vi inte alls eller i obetydlig omfattning har haft i landet och även sådana som för länge sedan var utrotade bland ”gammelsvenskarna”. Detta sammantaget gör att ”nysvenskarna” kräver proportionerligt större insatser för sjuk- och tandvård och samtidigt som de endast i mindre omfattning kan bidra till kostnaderna. Gissa vem som betalar?

    Norrbottens läns landsting har med start 2016 höjt skatten från 10.18 till 11.34 per skattekrona, d v s med 11 procent. Prognosen baserar sig på en befolkningsökning, vilken aldrig tidigare har infunnit sig i Norrbotten. Den antas antagligen härröra sig från utomeuropeisk invandring, vilket kommer att göra att den ekonomiska situationen blir värre – inte bättre.

    Värt att notera är att statsbidrag och utjämning svarar för täckandet av 20-23% av kostnaderna under perioden 2016-2018. Med tanke på statens dåliga finanser kan det misstänkas att dessa bidrag kommer att minskas.

    Läs också http://statskoll.se/nyheter/flyktinginvandringen-okar-kommunernas-skatteunderlag/

Kommentera