Svårt ekonomiskt läge

Eskilstuna befinner sig i ett svårt ekonomiskt läge och måste göra sig av med 150 kommunanställda.

I ett land med världens högsta skatter klarar alltså inte kommunerna sina åtaganden inom vård, skola och omsorg. Den styrande majoriteten, som består av Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet beklagar sig och skyller på ökade kostnader inom välfärden och minskade skatteintäkter.

Äldrevården ställs i fokus. Där har man i år anställt 100 personer p.g.a. det ökade behovet, men nu flaggar man för att kommunen tänker vara betydligt mer restriktiva när de gäller nyanställningar inom välfärden.

Som en första åtgärd i kommunens besparingar ska alltså antalet anställda minska med 150 personer, förhoppningsvis genom naturliga avgångar, men också genom att vara restriktiva med nyanställningar och användandet av vikarier. Även ett inköpsstopp införs, men också ett minskat antal utbildningar och neddragningar av resor. På det här sättet hoppas man spara 75 miljoner.

Vi vet att läkare och sjuksköterskor redan flyr Sverige för högre löner, lägre skatter och bättre villkor, samtidigt som kommunerna skriker efter personal och de som finns kvar går på knäna. Beslut som nu tas i Eskilstuna kommun är exakt de faktorer som gör att utbildad personal flyr och rekryteringen av nyutbildade går trögt.

Välfärds-Sverige är inte vad det en gång var…trots världens högsta skatter.

Källa: SVT

Samtidigt kunde vi tidigare i år läsa om Eskilstunas asylboenden, där ägarna gör miljonvinster med hjälp av skattebetalarnas pengar. Enbart ägaren till det omdebatterade Hotell Eskilstuna kunde förra året inkassera närmare 30 miljoner och att asylbranschen drar till sig lyckosökare som jagar miljonvinster är ingen hemlighet. Samtidigt blöder kommunerna inom andra verksamheter.

Eskilstuna går back med ungefär 1 300 miljoner per år som Sveriges övriga skattebetalare får stå för i form av statsbidrag i det som kallas skatteutjämning.

12 thoughts on “Svårt ekonomiskt läge

  1. Qatar Foundation Building
    Al Wajba Area, p.o. Box 5825
    Doha,
    Katar.

    Sehr geehrte Begünstigten,

    Sie ausgewählt wurden, 750.000,00 € als
    Spenden zu erhalten / Beihilfe
    der Qatar foundation. Antwort wieder für
    weitere Informationen.

    Verkaufen mit freundlichen Grüßen,
    Saad
    Al-Muhannadi-Ingenieur.
    Antwort auf: e.s___muhannadi@hotmail.com

    Qatar
    Foundation.

  2. Allting måste ju finansieras.
    Nu har statsskulden ökat med 12 miljarder på knappt 3 dygn. Så man ser ju var pengarna tas. Man lånar till asylkaoset. Statskulden är nu uppe i 1386 miljarder vilket innebär att varje svensk som föds börjar livet med en skuld på 154 000 kr. Sen säger man att Sverige är ett rikt land.

  3. Och nu kommer höjningarna av kommunalskatten att komma på ett pärlband. Norrköping läste jag om igår. Men norrköpingsborna är säkert villiga att öppna sina hjärtan (läs plånböcker) och jobba ett antal timmar per år för att försörja flyktingar som ”godhjärtade” politiker bestämt över deras huvuden att de skall ta emot.

  4. Kommunerna kommer att krascha, en efter en. Alla vet varför. Men ingen TÖRS säga det. Undrar vilket som är värst…

  5. I Eskilstuna är det mörkt, mörkt, mörkt. Vandrar man på stadens gator tror man att det redan är november, december, januari.

  6. Trynbald, den verkliga tragedin, o då talar jag om rent ekonomiskt är att svenskar ( då talar jag om i flera generationer) inte behöver låtsas fattiga.

  7. Tragiskt, var på snabbvisit där för inte länge sedan, en natt räckte bra. Stackars Eskilstunabor, ett praktexempel på hur illa det kommer att bli om nuvarande politik fortgår.

  8. Men varför det har blivit så här vågar ingen säga.

    Gör som många andra, gör er på pappret så fattiga som möjligt. Den ena skriver sig i sommarstugan, (då blir det svårt att expropiera). Köp guld det är både momsfritt och fritt från realisationsvinst. Eller ta ut pengarna från banken och ha dom i madrassen. Tomladan kan inte beskatta något man inte har. Minsta jag har sett när det gäller guld är en 1/10 Oz Canadian Maple Leafs rent guld cirka 3 gram för runt en tusenlapp.
    Om man köper ett större mynt eller tacka måste man ju sälja hela om man behöver kontanter.

  9. Det är inte kostnaden som är orsaken till avskedanden; det är orsaken till kostnaden som är orsaken.

Kommentera