OK till militär EU-insats

Idag beslutade EU:s utrikesministrar att EU kan inleda militära insatser i Medelhavet för att stoppa människosmugglarnas lönsamma verksamhet.

EU Navfor Med, som projektet kallas, har ännu inte fått stöd i FN:s säkerhetsråd, vilket krävts av ett flertal EU-länder.

I en första fas kommer de militära insatserna att ske i vattnet utanför Libyens territoriella gräns. Ett syfte med aktionen är att rädda flyktingar i kris, men också att förhindra att terrorister utnyttjar situationen och gömmer sig bland riktiga flyktingar.

Ett flertal smugglarnätverk har kopplingar till terroristgrupper som de också finansierar med hjälp av flyktingarnas pengar. Den svenska regeringen ger sitt stöd till denna  första fas, men ställer villkoren att insatsen ska ske på folkrättslig grund (att alla som vill har rätt att söka asyl).

Fas 2 i projektet har ännu inte sitt stöd av Sverige, just p.g.a. att den strider mot folkrätten. Fas 2 innebär att man med militära insatser ska kunna gripa misstänkta personer (smugglare och terrorister) och förstöra deras båtar.

Källa: SVT

EU Navfor

 

17 thoughts on “OK till militär EU-insats

  1. Har vi skickat Poseidon till Medelhavet för att lägga sig utanför Tripoli och hämta upp dem och ge dem en säker resa till Europa?

    Det måste till ett uppsamlingsläger i Nordafrika. Där kan vi lägga de pengar vi tycks ha över. Vad jag sett är det just nu många ekonomiska flyktingar från länder som t ex Senegal och Gambia. De borde kunna sortera bort sådana.

  2. Hela massinvandringen och utrotande av svenska befolkningen är mot mänskliga rättigheter, det struntar våra politiker totalt i! Dalt med muslimer som borde kunna ta hand om sin egen befolkning, de skryter ju jämt om hur förträffliga de och deras religion och samhällssystem är!

  3. Av Sverige kan man inte vänta sig något. Våra villkor underminerar ju hela verksamheten. Folkrätt? Vilken folkrätt kan européerna åberopa? D v s vi har ju faktiskt rätt att skydda oss på alla sätt, bl a genom att skeppa tillbaks likkistorna till Nordafrika.

    Om man gör det och någon öppnar bottenventilerna på båtarna, vem är då ”skyldig”? Den som utför dådet, eller hur?. Tag då ombord passagerare, men sätt i land dem i Nordafrika. Asylrätten gäller ju enligt ”Folkrätten” i ”första asylland”, vilket ju är något Nordafrikanskt land (eller längre ifrån), så det är dit de skall.

  4. Jag hoppas vid gud att inte idioterna i sveriges regering inte får en chans att vara med och bestämma för då får vi här ta hand om hela miljonen som väntar på att ta sig till sverige.

  5. Märkligt de flyr från ”krig” som bevisligen mest drabbar män. När dessa fått sina uppehållstillstånd i västländer så har deras klan klarat sig i krigszonen och kommer efter.
    Det är en mycket ful handel som sker.

  6. Navfor Med i krock med svenska Poseidon på Auswitziska havet. Navfor med vs. somaliska pirater ombord Poseidon. Ett nytt Trafalgar-sjöslag som våra barn kommer att läsa om i historieboken ?
    En synupplevelse utan motsvarighet i verkligheten – eller ?
    En skräckvision …

    • ’Auschwitziska’ ska det vara eller kanske ’Auschwitjiska’ eller ’Åschwejtchiska’?!
      Nu vet jag inte längre, konfusion i mångas huvud efter Romsondefekten !

  7. Idioterna i svenska regeringen hade ju inga problem med Fas1, Fas 2 och Fas 3 vad gäller arbetslösa och sjuka svenskar, så varför i helvete skulle detta vara ett problem? Fas 3 skulle med lätthet innebära att lycksökarna fick vända hemåt igen och ta hand om sina familjer vilka de flesta utan att blinka lämnat därhän…

  8. Fem länder har vetorätt i FN:s säkerhetsråd; USA, Ryssland, Frankrike, Storbritannien och Kina vilka samtliga har problem med muselmaner även om kenyanen inte låtsas om det. Vi lär snart få se vilka våra sanna vänner är.

  9. Fem länder har vetorätt i FN:s säkerhetsråd; USA, Ryssland, Frankrike, Storbritannien och Kina vilka samtliga har problem med muselmaner även om kenyanen inte låtsas om det. Vi lär snart få se vilka våra sanna vänner är.

  10. Det finns ett ordspråk som lyder ”ju flera kockar ju sämre soppa”. Titta på Australien , Tony A leder sitt land utan inblandning av andra stater.

Kommentera