Coop backar om bojkott av Israel

PRESSMEDDELANDE. Förtydligande angående konsumentföreningen Coop Varbergs bojkott av israeliska varor

Med anledning av de senaste dagarnas uppmärksamhet kring konsumentföreningen Coop Varbergs bojkott av israeliska varor vill KF tydliggöra följande:

Beslutet som har fattats på Coop Varbergs föreningsstämma strider mot Kooperativa Förbundets (som äger varumärket Coop) beslut och policy om hur eventuella bojkotter av länder ska hanteras.

Föreningsstämmans beslut är därför mycket olyckligt. Föreningsstämman är Coop Varbergs högsta beslutande organ. Stämman biföll den 26 mars en motion från en av föreningens medlemmar om bojkott av israeliska varor. Beslutet om bojkott gäller alltså enbart i konsumentföreningen Coop Varbergs tre butiker. Totalt har Coop cirka 665 butiker runt om i landet.

KFs policy utgår från att köpbojkotter av varor från ett enskilt land är en politisk och moralisk bedömning som i första hand bör ske av individen och inte ett ställningstagande som är lämpligt att genom kollektiva beslut påtvinga samtliga medlemmar och kunder. KF ska därför på olika sätt verka för att möjliggöra en aktiv konsumentmakt för individen, genom ursprungsmärkning, genom att eftersträva alternativ i sortiment och genom sådan konsumentorganisation som möjliggör medvetna konsumentval. KF följer den lagstiftning om handelssanktioner och bojkott som följer av officiella beslut inom FN:s säkerhetsråd, EU och Sveriges Riksdag och regering. KF/Coop har också anslutit sig till nedanstående skrivning som är förankrad i branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel.

”Dagligvaruhandeln handlar med leverantörer och inte med länder. Det är viktigt att ha förtroende för de leverantörer man samarbetar med. Dagligvaruhandeln i Sverige har valt att inte köpa produkter som producerats på ockuperad mark enligt FN:s definition. Svensk Dagligvaruhandels medlemmar tar inte politisk ställning i sakfrågan. Vad gäller bojkott av ett visst lands varor är det FN:s, EU:s och Sveriges Riksdag och Regerings beslut om handelssanktioner eller rekommendationer för affärsrelationer med andra länder som dagligvaruhandeln följer. När det gäller våra egna varumärken försöker vi att vara än tydligare med att så långt som möjligt märka varan eller på annat sätt tydligt tala om i vilket land varan odlats eller tillverkats. Alternativ i sortimentet och tydlig konsumentinformation ska underlätta medvetna val för kunden.”

Ovanstående förpliktar och ska gälla även för föreningarna i deras beslutsfattande. KFs regler för hur gemensamt fattade beslut, oavsett sakfråga, ska följas av föreningar som använder varumärket Coop är under revision.

Enligt stadgarna är KF partipolitiskt och religiöst obundet vilket också är en av de grundläggande kooperativa principerna. Det lokala beslutet i Varberg riskerar att urholka denna grundläggande princip. KF tar inte politisk ställning i konflikten mellan Israel och Palestina och beklagar djupt om Coop Varbergs beslut kan uppfattas så.

KF:s utgångspunkt är, än en gång, att Coop handlar med enskilda leverantörer – som kan erbjuda kvalitativa produkter, och inte med länder. För oss är det dock mycket viktigt att vara tydliga med ursprungsmärkning tillsammans med ett brett sortiment så att kunderna kan göra egna aktiva val.

Tommy Ohlström
Vd Kooperativa Förbundet

TIDIGARE 2015-06-07. Starka reaktioner på Coops bojkott av Israel

Stämman i Varberg beslutade att bojkotta alla israeliska varor. Nu väcks kritik mot Coop-butikerna. På Facebook har 715 personer gått med i gruppen ”Protest mot Coop Varberg”, där man bland annat uppmanar gruppmedlemmar att ta kontakt med styrelsen genom att lägga ut deras telefonnummer.

Beslutet om att bojkotta israeliska varor togs på stämman i mars, där 22 av de 16 000 medlemmarna fanns på plats. Det påverkar utbudet hos tre Coop-butiker i Varberg.

– Det här har väckt många reaktioner. Det är ett beslut av stämman och jag är satt att följa det, säger vd:n Göran Borg.

Men mer vill vd:n inte säga. P4 Halland (med ljudklipp) har även sökt styrelsens ordförande Kent Wennberg vid flera tillfällen, men han har inte svarat.

Men på företagets Facebook-sida kan man läsa några av reaktionerna. Där finns ett tiotal reaktioner, där majoriteten är kritiska.

”Coop tar politisk ställning & bojkottar mellanösterns enda demokrati, Israel. Det tvingar mig som konsument att ta ställning. Bojkottar Coop.” David Romell

Det kommer inom kort att hållas ett ordinarie styrelsemöte där reaktionerna kommer att diskuteras. Däremot är det inte aktuellt att riva upp något beslut, eftersom att det endast kan göras av stämman.

-Pettersson vill påminna Coop och andra om att den FÖRRA officiellt proklamerade bojkotten mot judiskt affärsliv var 1 april 1933…

2 thoughts on “Coop backar om bojkott av Israel

  1. Tack vare den uppmärksamhet som ärendet fått så verkar Coop centralt att backa, vilket är bra. Men kan inte samma ”metod” användas för att stoppa DÖ idiotin?

Kommentera