SN, SD, Folkets Hus och journalistik

Idag inleder lokaltidningen Södermanlands Nyheter en artikelserie om Sverigedemokraternas framgångar och försöker besvara frågan varför det har gick så bra för SD i senaste valet och tar samtidigt upp när socialdemokraterna ”förlorade” Folkets Hus.

Chefredaktör Göran Carstorp försöker få läsarna att tro att Sverigedemokraterna kommer från samma ideologiska bottenslam som nazismen och hamnar i artikeln i år 1942 och hos ”Sveriges längsta kommunalråd” Sven Zetterström då 17 år och sedan hamnar vi hos samme Sven Z idag som påstår att han gråter när dagens privatägda Folkets Hus kommer på tal. Förr var det en samlingsplats för alla, och alla ställde upp påstår Z.

Sven Z:a har tydligen glömt att i socialdemokraternas Oxelösund var borgare samma paria som SD är idag och Folkets Hus var en samlingsplats för ALLA i rörelsen, inte för andra.

Vad Carstorp inte nämner är att 1942 stod åtskilliga socialdemokrater på Hitlers sida och rasbiologin stod fortfarande högt i kurs hos S. Det var först när Hitler började förlora som många bytte sida. Bland annat socialdemokratiska Aftonbladet skrev 1941 om Europas frihetskrig när Tyskland anföll Sovjetunionen 1941. Det kan också vara intressant att titta på Socialdemokratins bruna historia i Ra(S)ister & Na(S)ister.

Chefredaktör Carstorp har i mina ögon lite problem med trovärdigheten, han har bland annat berättat hur han i sin barndoms Rågsved mötte Sverigedemokrater på 1970-talet fast SD bildades 1988.

Märkligt nog har SN ett väldigt besvär med att framställa nuvarande ägaren till Folkets Hus, Åke Holmström Vd i Vinterklasen AB som Sverigedemokrat, naturligtvis underförstått att Holmström ska framstå i dålig dager.

Jag kan inte minnas att den förre ägaren till Folkets Hus, Hermelins politiska sympatier diskuterades eller att SN ansåg det vara ett allmänintresse. Inga andra företagarens politiska hemvist brukar heller nämnas. Kanske vi ska begära att SN:s journalister inkl. chefredaktören berättar vad de röstar på så läsarna får chansen att avgöra om de eventuellt är jäviga.

Det är och har alltid varit en privatsak i Sverige hur var och en lägger sin röst i valurnorna, men tydligen inte när det gäller Åke Holmström.

Vad motiverar att SN avkräver en privat företagare i Oxelösund hans eventuellt politiska åskådning? Vad har det överhuvudtaget med hans näringsverksamhet att göra?

På bilden nedan informeras läsarna av SN att Åke Holmström deltog i ett möte med Jimmie Åkesson. Vad jag vet deltog Holmström inte på mötet utan han utgjorde tillsammans med cirka 500 andra personer inklusive 99:an Carstorp åhörare och publik. Med samma anspelning så är alltså Södermanlands Nyheters chefredaktör 99:an Carstorp Sverigedemokrat eftersom han ”deltog” i mötet med Jimmie Åkesson.

Sedan kan naturligtvis undra vad den bilden från Nyköping har med en artikel om Folkets Hus i Oxelösund att göra?

2014-10-18_1652

Skickligt också av SN-fotografen och artikelförfattarna att lyckas undvika att få med/nämna Alliansens affischer och budskap på Folkets Hus. Bättre att enbart visa SD-affischerna. Socialdemokraternas reklam prydde dessutom fasaden till helt nyligen. De som tyckte att de asylsökande som tidigare åt på Folkets Hus skulle slippa se SD-reklam borde kanske upplysa nysvenskarna att i Sverige har vi, vad Södermanlands Nyheter än säger, yttrande och åsiktsfrihet.

2014-10-18_1721

Det var det lilla om den väldigt långa artikeln i Södermanlands Nyheter men vi får säkert anledning att återkomma.

En sak till bara. 1976 hölls en invigningsfest efter ombyggnad av Folkets Hus, den kostade 3,5 miljoner kronor. ”Inte så dyrt för en sån fest” noterar kommunalrådet Sven Zetterström.

Enligt SCB:s prisomvandlare motsvarar det 16,2 miljoner kronor i dagens penningvärde.

När Holmström ville ha 25 000 kronor för hyra av Cupol en kväll år 2012, säger fullmäktiges ordförande Mayvor Lundberg (S) ”det fanns inte i universum att vi kunde betala det”…16,2 miljoner 36 år tidigare var dock inga problem…

Det är tur för Oxelösunds skattebetalare att Vänsterpartiet såg till att Socialdemokraterna ”förlorade” Folkets Hus…

– För övrigt anser Pettersson att det finns goda möjligheter att göra Folkets Hus till en samlingsplats för alla med dans, teater, föreningsliv osv. om socialdemokraterna och vänsterpartiet släpper prestigen…

10 thoughts on “SN, SD, Folkets Hus och journalistik

  1. Klart att SD inte är bra för de vill rädda välfärden helt enkelt. De sju grovt kriminella ger den till alla märkliga lyxresande personer som besöker Sverige. Jo Eva AA har rätt tycker jag, de som stal vår välfärd bör straffas genom att antingen livstids fängelse eller utvisning från Sverige = detta enligt min åsikt. Tänk på detta att i Sverige får man inte ha en egen åsikt precis som hos Stalin. Sverige är långt kommet på den vägen.

  2. Jag förstår inte Carstorps agg mot Holmström. Han inhyser ju asylsökande i en fastighet, vilket är mer man kan säga om Carstorp och hans anställda. Carstorp älskar ju asylsökande, gärna så många som möjligt, så det måste vara förtjänsten han är avundsjuk på, alternativt att Holmström visat lite sympatier för SD och då är man en djävulsk demon i Carstorps ögon.

    Förövrigt är det märkligt att Carstorp som hyser sådan kärlek till nyanlända och ständigt sjunger invandringens lovsång, själv valt att bosätta sig långt från stans två mångkulturella områden. Han har ju råd med sina höga lön och tillsammans med frun och kollegan Katarina borde de ha råd att bosätta sig där de vill och tydligen vill de bo långt från stans nyanlända.

    Förövrigt undrar jag vad hans skjutjärnsreporter Jenny menar med att valresultatet var rasism?
    http://www.sn.se/nyheter/sormland/1.2710293
    Jenny som förövrigt, av någon outgrundlig anledning, valt att bo ännu längre från de mångkulturella paradisen.

  3. Reinfeldt skulle straffas för sitt svek mot de gamla svenskarna. Svårare än så är det inte. Att SD har ett vettigt partiprogram är ju bara ett plus.
    Reinfeldtarna är borta ur leken för närvarande, även Filippa bortröstad. Nu är det väl lugnt till mini-reinfeldtarna slutas slåss med invandrare och ger sig in i politiken på riktigt. En av ungarna har väl tassat runt inom Solna politiken tidigare, i år vet jag inte.

Kommentera