Zigenarwurst upprör romer

Korvkiosker i centrala Stockholm har ”zigenarwurst” eller på tyska, ”zigeunerwurst” på menyn. Ett val av namn som organisationen Unga Romer vill se byts ut.

2014-10-13_1848

– Vi har haft den länge, i många, många år, men det är ingen som har sagt någonting, säger en man som jobbar i en av korvkioskerna.

Vem är det som bestämmer vad som står på menyn?

– Vi, men det finns zigenarwurst, eller hur? Det är en korv som kommer ifrån wurst, inte zigenare som i folk.

Men varför måste det heta ”zigenarwurst”?

– Ingen aning.

På menyn som vetter ut mot gatan finns en lista på olika korvar, däribland ”zigenarwurst”. Det är en stark korv med cayennepeppar och vitlök. Hos två andra korvkiosker i centrala Stockholm finns ”zigeunerwurst” på menyn, samma namn fast på tyska.

Emir Selimi, ordförande för organisationen Unga Romer, tycker att korvkioskerna ska ta sitt ansvar och ändra namnet till exempelvis romsk.

-Pettersson undrar vem eller vilka som gjort att ordet zigenare har negativ klang? Blir finnarna kränkta för ”finska pinnar” ? Jag har inte hört någon svensk bli kränkt för ordet ”swede” som betyder kålrot…

Svensk invandring under 500 år

Utredningen om zigenares brottslighet som försvann

21 thoughts on “Zigenarwurst upprör romer

  1. Ebola knackar på dörren, krigen i Mellanöstern och Ukraina Ryssen som börja bli kaxig igen, och de ha inget annat att klaga över? Det visar att Zigeuner packet ha det för bra. När jag va liten kommer jag ihåg Zigenare som kom med kärran till byn för att slipa saxar och knivar. Medan folk kom med dessa saker smög sig andra Zigenare in i husen, min farfar fick tag i en, honom fick de kärra iväg Farfar slog sönder händerna på honom med en slägga. Så han fick nog träna upp klåfingrigheten igen. De är väl förtjänad sitt namn, vidare att byta från Zigenare till Rom vilken nytta ha det?, alla vet ju en Rom är en Zigenare.

  2. Rom, var det inte sådant Romarna och Pirater dricker? Så j-la less på att med Rom/Zigenare ”pack” heter!

  3. Vad ska dom säga i Finland där heter Zigenare Mustalainen
    alltså svarting precis som Musta kissa betyder svarta katten
    Hemskt eller hur?

  4. Och när kommer hetsdrevet mot ” LÖJROM ”.

    Gör man narr av folkslaget. Eller är ordet också ”folkslag” att klassa som misshandel av människogrupp ??

  5. Har inte träffat en Finländare som blivit kränkt av Finska Pinnar på kaffebordet. Vi nordbor har nog mindre med gener som medför lättkränkthet.

    • Det ligger någonting i vad du säger, kulturella gener om inte annat. Dock verkar många svenskars gener ha degenerat då det anmärkningsvärt ofta är de som blir kränkta å zigenare o.dylikts vägnar.

  6. Den borde kanske heta idiotwurst istället, det hade väl bättre
    passat in på alla lättkränkta.

    • Ja ”Fattiga riddare” finns ju redan,så ”fattiga zigenare” skulle nog inte accepteras av Patent-o.Regverket !

  7. Jag hörde just nyheterna och jag funderar på varför detta upprör så stort?  
    Det finns en mycket god korv som heter ”Stockholmare”. Tanken har aldrig ens slagit mig att bli kränkt! Hur kommer det sig? Är det fel på mig som inte blir kränkt?! / Cecilia

  8. På ca, 5000år har vi utvecklat det skrivna ordet så mycket att det snart är förbjudet för att inte kränka någon ömfotad nomad.

    • Allting skall tydligen döpas om…
      I går kväll såg vi resultatet av ett sådant namnbyte.Tidígare var Råsundastadion smäckfull,när det svenska landslaget spelade.Nu har man döpt om det hela till ett passande utrikiskt namn ”Friends”
      I går kom enbart 22.000 till platsen,eftersom man inte hittar dit och de som funnit,hade förväxlat det hela med Ukraina av fanorna att döma !

Kommentera