Karljohansvamp

Det är svampår i år eftersom varje år är ett svampår. Förra året fanns det mängder med kantareller, de är färre i år men i stället finns det mängder med Karljohansvamp.

På väg till stugan stannade den oäkta hustrun och Pettersson till i något som liknade en John Bauerskog och gick en sväng i mossan, resultatet blev 7 rejäla påsar rensad och förvälld Karljohansvamp.

2014-08-29_1732

Karljohanssvamp är en delikatess, kanske till och med godare än kantarell och en mycket viktig matsvamp i hela Europa.

2014-08-29_1730

Karljohansvampen heter egentligen Stensopp, men när den förste av uppkomlingarna Bernadotte reste genom Sverige för att bli kung Karl XIV Johan över Sverige och Norge (1818 – 1844) kom till Sverige hade han sett att det växte mängder med stensopp i skogarna och när han fick veta att det rådde matbrist så lär han ha utropad – de kan äta stensopp och då uppstod namnet Karljohansvamp.

På den tiden åt inte svenskar svamp, det ansågs vara koföda så där har vi en bra sak med mångkulturen…

Nåväl, det får bli säsongens första brasa i vedspisen, ett par smörstekta hästbiffar, klyftpotatis, Karljohanstuvningen och en skvätt rödvin till detta, hoppas den oäkta hustrun blir nöjd…

2014-08-29_1927

 

8 thoughts on “Karljohansvamp

  1. Hej! Sökte lite om hur ta rätt på KJ. Du förväller dem o fryser läste jag. Nöjd med den metoden?
    Får tips att torka men det verkar tidskrävande, min mor konserverade i burkar men det har jag inga grejer till. Förväller kantarellerna och det blir jättebra.

  2. Och nu till något helt annat som det heter.
    Media mörkar ju allt som anses obehagligt. innebär det att sveriges första ebolapatient kommer att i vanlig ordning mörkas, eller döljas?
    Censuren har gått för långt.

  3. När min f d svärmor in spe kom på oväntat besök och fann mig vid spisen stekande blodriskor i smör skrek hon högt: Ska du ta ihjäl lillpojken min!

    Jag gillar fortfarande alla sorters svamp och lever fortfarande….

  4. Hästbiff, tja men annars verkar det vara smaskens . Ut i skogen skall jag gå, tack för svamptipset.

Kommentera