Arbetsförmedling fuskade med arbetslöshetssiffror

ARLÖV. Fusket ska också ha drabbat arbetslösa, som felaktigt fått meddelande om att de fått jobb. En av kontorets tidigare anställda i Arlöv, Anders Gustafsson, bekräftar bilden för SVT Sydnytt.

– Man kodade om arbetssökande från en kod till en annan så att det på det viset såg bättre ut i statistiken, säger Anders Gustafsson. Så en person som egentligen var arbetslös, var nu kodad som något annat, precis som om vederbörande hade fått jobb.

Arbetslösheten är en het fråga, inte minst i valrörelsen. Varje månad presenterar Arbetsförmedlingen statistik över antalet arbetslösa svenskar. Det är politiskt sprängstoff, gröna siffor är bättre än röda. Pressen är hård på myndigheten att vända arbetslöshetstrenden.

Men pressen som de anställda på arbetsförmedlingen i Arlöv har känt har fått oanade konsekvenser. På kontoret har i nästan tio år förekommit ett systematiskt fusk med arbetslöshetssiffror. Det berättar flera arbetsförmedlare som SVT Sydnytt har varit i kontakt med. De har valt att berätta hur fusket går till. Men de vill vara helt anonyma av rädsla för myndighetens chefer.

-Pettersson misstänker att det är inte bara AF i Arlöv som fuskar…det ser mörkt ut i statistiken.

SVT   Kostnaden för invandringen göms på Arbetsförmedlingen 

5 thoughts on “Arbetsförmedling fuskade med arbetslöshetssiffror

  1. Fusk med statistik förekommer inom alla AF kontor i hela landet det känner politikerna väl till, det har pågått i flera decennier, ingen nyhet. Det som är tragiskt är, att det finns handläggare som medverkar till den felaktiga kodningen i AF:s AIS datorsystem, det går att säga NEJ, men då människor är giriga så är de rädda om sina lönerevideringar.

    • Hur ser du som jobbat inom AF framtiden an…Vad kommer att ske med Sverige inom de nästa 10-15 åren ?
      Själv följer jag arbetslöshetstalen ute i Europa.Det jag uppmärksammat är att talet arbetslösa stiger årligen.Detta trots att man med alla medel söker omkodera,eller som i Tyskland erbjuda s.k. 1:- Eurojobb !Allt för att dölja verkligheten…eller ?

  2. Detta har hänt i flera år redan när jag jobbade där 2009. Handlägare på arbetsförmedlingen sitter och sista dagen i månaden och ringer som galningar till arbetssökande, och man inte svarar blir man kodad till arbete, har man oturen och inte förstår svenska (handläggarna vet vilka dessa sökande är.) då blir man också kodad. I många fall fattar inte den sökande om vad som har hänt och jag har varit med om fall när sökande kommit in flera månader sedan och då förstått att dem blivit utskrivna till jobb.

    • Ja alla sätt är bra utom de dåliga…Förvånande att inte svenska folket sedan länge upptäckt,hur man dagligen i alla former beljuges och bedrages av statliga myndigheter,och deras rådsherrar/damer i regeringen ! Varje bananrepublik i Karibien,är ju moraliskt mer högstående och ärligare än Absurdistan….

Kommentera