Överdrifter om tyfonen i Filippinerna

När en större naturkatastrof inträffar går massor av rykten innan läget klarnar. Ofta överdriver MSM (Main Stream Media) rejält ovädrens styrka medan regeringarna underskattar dödssiffrorna. Tyfonen Haiyan var en allvarlig katastrof med många döda men det motiverar inte överdrifter och lögnaktiga kopplingar till ”globala uppvärmingen”. För övrigt avstannande globala uppvärmningen för 17 år sedan.

Vi ska nu granska rapporteringen från MSM och verkligheten.

Aftonbladet:

  • Tyfonen väntas vara den starkaste som någonsin nått land med vindhastigheter upp emot 105 meter per sekund i byarna.
  • Monstertyfonen Haiyan drog fram i 89 meter i sekunden.
  • Tyfonen är en av de värsta någonsin.

Expressen:

  • …den är den starkaste tyfon som någonsin mött land.
  • En av historiens värsta tyfoner drog in över Filippinerna.
  • Vindbyar på 380 kilometer i timmen, enligt lokala tjänstemän. Min anm. 380 km/h = 106 m/s.

Expressen kopplar oseriöst Haiwan till ”klimatförändringarna” med en provocerande rubrik ”En påminnelse från framtiden”  Det är nog bara PK som ser en trend uppåt på antalet tyfoner. Variationerna är stora mellan närliggande år.

2013-11-18_0815

Verkligheten: Officiella vädertjänsten på Filippinerna rapporterar om tyfonen Haiyan.

Vid landkänning, 235 km/h med byar upp till 275 km/h. Översatt i m/s blir det 65 m/s med byar upp till 76 m/s. Förvisso starka vindar men inte vad MSM rapporterade.

En kategori 5 orkan ska vara mer än 70 m/s i medelvind. Kategori 4 ska ha 58 – 70 m/s vilken Haiyan måste klassificeras som. Om vi hämtar mer data från officiella vädertjänsten i Filippinerna hittar vi att den mest vindstarka tyfonen som passerade Filippinerna var Reming som passerade 2006 med 320 kmh vilket är 89 m/s.

Förutom att drabbas av naturkatastrofer så har Filippinerna problem med en kommunistisk gerilla som plundrar hjälpsändningarna.

Mer på Klimatupplysningen.se Titta på listan så ser du att stora katastrofer inträffade långt före vår tid och då med betydligt fler döda än Haiyan.

2013-11-18_0825

Kommentera