Telefonsamtal med Ilmar Reepalu

Av Olli Rein

IlmarReepaluMedia

Tyvärr har jag haft problem från min artros i nacken idag, med en besvärlig huvudvärk som följd, så först nu kan jag rapportera om mitt relativt långa telefonsamtal, ca 15 minuter med Ilmar Reepalu efter Debatt i SVT 1. Han svarade faktiskt mer än väl på de få frågor jag hade  skrivit ned i förväg.

När jag kom fram svarade Ilmar med mycket svag röst, så jag blev tvungen att fråga om det var hemma hos Ilmar Reepalu i Malmö, och svaret blev ja.

Då presenterade jag mig som Olli Rein på Petterssons, och sa att jag hade några korta frågor om debatten på SVT 1 angående mordvågen i Malmö, och undrade om jag kunde få ställa dem nu. Han svarade ja till det, så jag ställde min första och viktigaste fråga om varför ingen politiker från det styrande blocket i Malmö var närvarande vid debatten SVT 1.

Han svarade då att han själv hade varit uppe i Stockholm 1.2.2012, att han då var med på Rapport på kvällen, och att han låg över till dagen efter då han deltog i God morgon Sverige, eller något annat morgonprogram. Han pratade hela tiden så tyst att det var svårt att höra, och det är väl inte så viktigt vilket morgonprogram det var, så jag frågade inte. Han sa också att han inte hade sovit mer än tre timmar under natten, samt att några kommuntjänstemän hade varit villiga att åka upp till debattprogrammet, men dem ville man inte ha från programledningen.

Efter morgonprogrammet hade Ilmar åkt hem till Malmö där han bland annat hade ett sent möte uppbokat till kvällen. Han hade kommit hem från det mötet strax efter 22:00 och hann med att se ca halva programmet om Malmö. Det han såg var just en anledning till att han inte hade kommit till Debatten i SVT 1 och ställt in sitt möte.

Han ansåg att debattenvar just så dåligt som han hade fruktat, och det och programledaren var två anledningar till att han tackade nej. En tredje orsak var att han hade ställt upp tre gånger tidigare, och vid samtliga tillfällen hade han blivit förnedrad, tyckte han. Jag vet inte om även andra också tyckte så, men det räcker nog med att man själv tycker på det viset, för att låta någon annan åka i sitt ställe.

Denne någon blev Adrian Kabba, och han var nog väl så lämplig, då jag antar att även han liksom många andra som deltog, hade sina rötter i Mellanöstern. Nu kom inte Adrian heller och varför visste inte Ilmar, men Adrian hade enligt honom själv talat in ett meddelande om att han fått förhinder till någons mobiltelefon i programledningen, men inget meddelande hade hittats enligt Belinda Ohlsson.

Ilmar Reepalu menade vidare att dessa debatter inte förde sakfrågan ett enda steg framåt, och att programledaren inte kunde hålla programmen på en värdig nivå. Istället blir debatterna ohyfsade, det spelas på folks känslor och är väldigt hårt polariserat, sa han vidare.

Min andra stora fråga gällde integrationen, och där höll Reepalu med mig att det hade gått helt snett, och att han hade förstått det i ca 10 år nu.  Han säger sig ha talat med både Socialdemokratiska regeringsmedlemmar och Alliansens, men att varken Göran Persson, Mona Sahlin, Fredrik Reinfeldt eller Tobias Billström ville lyssna på det örat.

Han fruktade att han skulle få ett hundratal hotmejl dagen efter, och hade förvarnat sina barn om att de kunde få också. Detta är också ett resultat av den havererade integrationen av våra invandrare enligt min åsikt, då det tidigare var mycket ovanligt att officiella personer hotades.

8 thoughts on “Telefonsamtal med Ilmar Reepalu

  1. Ilmar Reepalu nobbade tv-debatten om Malmömorden.
    – Hade Beatrice Ask ställt upp skulle jag deltagit. Men nu prioriterar jag middagen med Swedbank, hälsar han.
    Ingen ledande Malmöpolitiker fanns därmed i studion i tv-huset i Göteborg.
    http://kvp.expressen.se/nyheter/1.2698070/ilmar-reepalu-nobbade-debatten

    Tack för alla glada tillrop, och konstruktiva kommentarer.

    Det var en mycket dämpad men välvilligt inställd Ilmar Reepalu, som jag mest lyssnade till i torsdags kväll. Han talade så tyst att det stundtals var svårt att höra, och han verkade resignerad och kanske lite rädd, men han var inte rädd för att säga varför han inte hade kommit personligen. Till Expressen har han valt att trycka på något annat, men något säger mig att det han snabbt och utan eftertanke sa till mig var mer sant än när han skyller på Beatrice Ask.

    Just det att han inte avfärdade mig utan tog mig på fullt allvar, kan ju ha berott på att han tog mig för någon annan, men man kan ju också välja att säga att han var väl underrättad om Petterssons existens. Det får vi väl välja att ta hur vi vill, men att få så mycket ur en såpass betydelsefull politiker med så små metoder som jag använde, kan endast tolkas som om han mått dåligt av att se debatten på TV hemma, och blev glad att få tala med vem fasen som helst. Denne vem som helst råkade då bli jag.

    Och när jag ställde min andra fråga till honom om den misslyckade integrationen, så kom svaret direkt och som jag kände det rakt ur hjärtat på honom, och särskilt när han sa att det hade varit lika svårt att försöka komma fram till sina egna sossar i Stockholm, som till Alliansens representanter. Jag avslutade samtalet med att nämna att jag sett att det stod SAR (Sveriges Arkitekters Riksförbund) vid hans namn på hitta.se, och då tyckte jag att han ändrade sin röst till lite högre volym, när han svarade att han var arkitekt, vilket jag visste, och där var det aldrig någon som betvivlade hans kompetens, sa han kanske lite bittert.

    Då sa jag att jag också hade jobbat inom byggbranschen men med produktion, som arbetsledare och platschef, och sedan frågade jag om det inte hade varit bättre att han fortsatt som arkitekt. Då svarade han något som ”kanske det”, och sedan pratade vi en kort stund om byggen innan jag tackade för svaren och lovade att skriva så sanningsenligt som jag kunde, och önskade god natt, samt uttryckte min förhoppning om att hotmejlen skulle utebli dagen efter.

    Några av er har redan varit inne på att han är så gammal att karriären rimligtvis snart är slut, så då anser jag att det är både taktiskt riktigt och mänskligt rätt att försöka vinna hans förtroende istället för att lägga ytterligare last till bördan. Han fyller 70 till hösten, och kan tyvärr inte ta Malmö ur den här knipan själv, hur mycket han än skulle vilja. Men för oss skulle han nog ändå kunna vara till stor hjälp, om han nu skulle vilja det, efter att han slutat.

  2. Precis allemand, det har jag också frågat mig. Han har inget att förlora mer än sina betongsossevänner men man kan ju fixa andra vänner i någon pensionärsklubbb exempelvis eller så kan han odla något fritidsintresse, kanske makramé eller keramik.
    Jag tror att han sitter för hårt i smeten.Kanske tror han fortfarande likt en religiös på sin politik.
    Det är något konstigt med det hela.
    Eva-Marie

  3. Bra jobbat Olli, själv undrar jag bara varför han inte har stake att stå på sig. Att låta sig bli överkörd av de sk. kompisarna visar på svaghet.

    Han har både pension och allt efter pensionen redan fixat så varför inte börja tala sanning?

  4. Under förutsättning att Reepalu talar sanning om att han förstått att invandringen inte fungerade för 10 år sedan. Varför har han inte sagt och gjort något tidigare? Varför skyller han på alliansen och kommer med löjliga förslag om hårdare vapenlagar. Vem tror att 4-6 månader i fängelse i stället för två som gäller nu gör någon skillnad?

    Reepalu borde gå ut och erkänna att han och andra har misslyckats och att det är dags att sätta stopp för massinvandringen tills vidare.

  5. Det jävliga är ju att våra politiker och journalistsvin är förbannat medvetna om vilka enorma problem man skapat. Sedan skyller man naturligtvis på alla andra för strukturell rasism, främlingsfientlighet, utanförskap etc etc. Bra jobbat iallafall Olli….

  6. Bra initiativ Olli.
    Bra att inte Reepalu var på den debatten som inte var någon debatt.
    Det hela var en mycket sjuk tillställning och journalisterna tror fortfarande att dom är viktigast i heeela världen.

    Antagligen mår Reepalu dåligt nu när det gått upp för honom att han med sin politik har sabbat för sina barn och vi alla har röstat år efter år efter år…
    Eva-Marie

  7. Det som sätter ett plus efter Reepalus namn är att föreslog det kontroversiella förslaget om att återkallas medborgarskapet för de som begår grova brott, något han fick skit för från alla håll.
    Det som sätter ett minus efter hans namn är att han bara för några månader sedan hyllade Malmö som en lugn och trevlig stad utan större problem och att det faktiskt är han som haft makten sedan 1994.

  8. Äntligen kryper sanningen fram. Vad skall sju(k)klövern säga nu. Detta har SD sagt länge att invandringen har havererat.

Kommentera