En tidigare terrorist talar ut.

Av Olli Rein

Förkortad översättning nedan.

Intervju i Israel av en f.d. terrorist från Kairo

Israelisk journalist: Före detta terrorist, är det rätt?

Ja men nu är jag en förändrare av Islam. Jag tillhörde en radikal grupp och jag blev hjärntvättad, men jag gjorde aldrig något ont.

Journalisten: Tala om något för oss om ditt förflutna.

Jag var ett vanligt barn som föddes 1961 i Kairo i en sekulär familj. Jag blev tidigt intresserad av religion och blev därför medlem av en radikal grupp, Yamal Ismailiya på vår medicinska skola. Där besöktes vi av dr Ayhan Sakari andre man i Al-Qaida. Han var själv utbildad i samma skola och kom för att be med oss ibland. Han blev min personliga mentor. Min dröm var att få tjäna Gud inget mer, men den drömmen användes för att göra mig till en Jihadist, som gillade våld och brott. Det var den religiösa utbildningen, som gjorde mig sådan. Det var absolut inte fattigdom och inte dålig utbildning. Min far var ortopedisk kirurg och min mor var lärarinna i franska. Det var religiös utbildning, som instruerade oss att utöva våld på dem som inte var muslimer, eller på andra muslimer som inte anslöt sig till vår värdefilosofi.

Journalisten: Vilka var era fiender?

Väst men särskilt mänskliga rättigheter och kvinnans rättigheter. Kvinnans rättigheter var vårt allra första mål och inte politiska mål. Det ser ni när radikala grupper tar över inom Islam. Det första de gör är att förtrycka kvinnorna. Först innan något annat så tar man makten över kvinnans liv.

Jag blev inbjuden när jag var radikaliserad, till att kidnappa en polis, för att sedan bränna honom levande i en grav. Det var mer än jag kunde göra, jag kände att det här var fel och därför började jag ta flera steg tillbaka och började tänka. Jag började också tala i Moskéer för att komma tillbaka till ett riktigt liv. Yamal Ismailiya försökte få mig tillbaka, men de kunde inte övertala mig och snart började de hota med att de skulle döda mig. Men min logik var starkare än deras, så de kunde inte locka mig tillbaka och då började de på allvar att hota mig till livet.

Journalisten: Nu är du i Israel, vad har du att säga till det israeliska folket?

Ni är ett storartat folk, i den svåraste tiden då nazisterna satte Judarna i ugnarna, så tog ni er ut ur det och byggde detta storartade land, med respekt för mänskliga rättigheter för folket och som första demokratin i vår del av världen. Ge aldrig upp för barbarismen! Kämpa för landet och använd alla taktiska medel som militära kunskaper, utbildningar, ideologi och psykologi för att stå emot terrorism. Ni kan förändra framtiden.

Gör aldrig eftergifter för de radikala. När USA: s ambassader i Kenya och Tanzania sprängdes 1998, så blev USA: s reaktioner svaga. Det tog terroristerna som bevis på deras svaghet och därför anföll de USA den 11/9 2001. Mitt råd till er är att aldrig göra eftergifter.

Journalisten: Är du rädd?

Nej jag litar på honom, Herren alltså, och om de radikala dödar mig, så dödar de inte min röst. Det kommer att komma tusentals efter som talar för mig. Det är fascinerande med historian, och jag ser att de muslimsk – judiska relationerna kan förändras dramatiskt om Islamska skolor kan ändra sitt sätt att lära ut Islam. Jag anser därför att ansvaret nu är hos oss att förändra den muslimska världen. Det är vår tur att göra eftergifter, annars kommer aldrig problemen att lösas.

Översättning Olli Rein

2 thoughts on “En tidigare terrorist talar ut.

  1. Det gällde alltså Egypten där vi var stationerade i början, väster om Suezkanalen i staden Ismaliya, som hade varit centrat för administrationen av kanalen.

  2. Att göra eftergifter som den svenska regeringen gör hela tiden, är alltså helt fel efter vad en expert på detta från Egypten säger. Det har ju jag vetat hela tiden, då det var likadant när jag var på den svenska FN – bataljonen 52M från slutet på oktober 1973 till slutet på april 1974. Det gällde att ställa krav på araberna om de skulle få något av oss. Först fick dem leverera och sedan när vi tyckte det var okej kunde de få det de ville ha.

Kommentera