Är Bulgarien nyckeln till Ukrainas framgång?

UKRAINA. Bulgarien har varit tvungen att gå på en smal linje och försökt att i hemlighet stödja Ukraina utan att provocera Ryssland. Balkanstaten har historiskt sett påverkats av Moskva. Åsikterna om Ukraina är delade bland dess 6,7 miljoner människor, av vilka många tror på Kremls propaganda.

Den nya koalitionsregeringen som valdes i juni efter två år av politiskt dödläge förskjuter nu Bulgarien mot Kiev och väst. Bulgarien har i tysthet skickat ammunition till Kiev sedan 2022, men det senaste löftet om 100 pansarfordon var det första paketet som tillkännagavs offentligt.

Att stödja Ukraina ligger i Bulgariens strategiska intresse av flera skäl, sa Bulgariens försvarsminister Todor Tagarev i en intervju med Kyiv Independent. Ryssland “bröt alla internationella normer” och “förstör den internationella säkerhetsarkitekturen”.

“För det första är detta en moralisk skyldighet att hjälpa offret för aggression”, sa Tagarev. “Men det ligger också i vårt strategiska intresse att Ukraina håller tillbaka den ryska aggressionen och lyckas återvinna sin suveränitet och territoriella integritet. Detta är nyckeln för stabiliteten i Europa – särskilt för Östeuropa i Svartahavsområdet.”

Det kommer att bli svårt att skiljas från Ryssland, vars propaganda är inflytelserik i bulgarisk politik och bland allmänheten. Den sittande presidenten, Rumen Radev, är pro-rysk.

Tagarev sa att det finns politiker som motsätter sig att ge vapen till Ukraina och hävdar att de försöker uppnå fred snabbare, även om detta argument inte är meningsfullt.

Bulgarien är också starkt beroende av rysk olja.

Vissa bulgarer ser fortfarande Ryssland som den makt som befriade deras land från det osmanska riket på 1800-talet. Kreml-berättelser “accepteras ganska positivt av en betydande del av befolkningen”, men detta håller på att förändras.

Ett växande antal bulgarer stöder Ukraina, sade han. Rysslands krig i Ukraina verkade vara den väckarklocka som hans land behövde.

Bulgarien är en god vän att ha, med sina rikliga sovjetiska vapenlager och stora försvarsindustri.

I sitt första offentliga besök i Bulgarien i juli skällde president Volodymyr Zelensky ut Radev för hans motstånd mot att beväpna Ukraina för vad han beskrev som en “konflikt”. Radev slog tillbaka i juli och sa till journalister att Kiev “insisterar på att föra krig” medan “Europa betalar för allt”.

Den ukrainska ambassaden i Sofia slog till mot kommentaren och uppmanade Radev för att ha upprepat rysk propaganda. Bulgariens premiärminister Nikolai Denkov tillrättavisade det också och sa att det inte speglar EU:s och Natos ståndpunkt – Bulgarien är medlem i båda.

Tagarev sa att presidentens uttalanden inte kommer att påverka stödet från Bulgarien, som är en parlamentarisk republik. Det betyder att regeringen är ansvarig för försvar, säkerhet och utrikespolitik, inte presidenten.

“Det är allt i våra händer – kabinettet, och nu skiljer sig kabinettet avsevärt från presidentens position”, sa Tagarev och tillade att regeringen “inte riktigt” diskuterar med president Radev det militära biståndet som den skickar till Ukraina.

Att få Bulgariens hjälp är viktigt, särskilt nu. Amerikanskt stöd är äventyrat av ett dödläge i kammaren, och proryska premiärministrar i Slovakien och Ungern lägger veto mot EU:s stöd till Ukraina.

Läs vidare…

Bulgarien har en stor försvarsindustri och kan leverera ammunition till Ukraina.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

Kommentera