8,5 år i fängelse för krigsprotest i Moskva

RYSSLAND. Den ryska journalisten Marina Ovsjannikova som i fjol protesterade mot Ukrainakriget i rysk tv ska enligt ett ryskt domstolsbeslut avtjäna åtta och ett halvt år i fängelse. Hon döms för att ha ”spridit desinformation” om den ryska militären.

Den tidigare tv-redaktören avbröt den 14 mars i fjol ett direktsänt nyhetsprogram genom att hålla upp en skylt med texten ”stoppa kriget, tro inte på propagandan, de ljuger för dig”.

Onsdagens dom handlar dock om en senare protest utanför Kreml, se bilden nedan. Straffet ska enligt rätten avtjänas i en straffkoloni.

Marina Ovsjannikova döms i sin frånvaro eftersom hon i fjol flydde från Ryssland. I ett uttalande före domen kallade hon på tisdagen anklagelserna ”absurda och politiskt motiverade”.

”Naturligtvis erkänner jag mig inte skyldig. Och jag förnekar inte något av mina ord. Jag gjorde ett mycket svårt, men det enda rätta moraliska valet i mitt liv, och jag har redan betalat ett tillräckligt högt pris för det”, sade hon.

De ryska myndigheterna har förbjudit medier att beskriva kriget i Ukraina med ord som ”krig”, ”offensiv” eller ”invasion”. Bara officiell information från myndighetskällor får rapporteras.

-Pettersson tycker det är konstigt att bloggens “rysstroll” fortsätter sina okritiska rapporter från ryska och belarusiska källor “Bara officiell information från myndighetskällor får rapporteras”

***

TIDIGARE 2022-07-19 Putin är en mördare

YTTRANDEFRIHET. Journalisten Marina Ovsyannikova blev känd för världen när hon protesterade mot kriget i rysk live-tv. Nu har hon slagit till igen. Marina Ovsyannikova greps av polis i centrala Moskva efter att ha hållit upp ett plakat med budskapet ”Putin är en mördare”.

Marina Ovsyannikova har rätt när hon kallar Putin en mördare.

Hon blev av med jobbet och dömdes till 30 000 rubler i böter, knappt 3 000 kronor. Dessutom anklagades hon av kanalens nyhetschef Kirill Klejmenov för förräderi – ett brott som i Ryssland kan ge 20 års fängelse.

Men hon dömdes aldrig, och fick i stället jobb som korrespondent på tyska tidningen Die Welt.

Nu har Marina Ovsyannikova återigen tagit ställning mot invasionen av Ukraina – och gripits av rysk polis. Det rapporterar den ryska exiltidningen The Insider.

På fredagen placerade hon sig i centrala Moskva, i närheten av maktcentrat Kreml, och höll upp en skylt med texten ”Putin är en mördare” samt omnämnande av ukrainska barn som dött i kriget.

På fredagen placerade hon sig i centrala Moskva, i närheten av maktcentrat Kreml, och höll upp en skylt med texten ”Putin är en mördare” samt omnämnande av ukrainska barn som dött i kriget.

På marken under sig hade hon lagt dockor målade i röd färg.

Ovsjannikova har själv delat bilder och videos på appen Telegram från aktionen.

På tre av bilderna syns hur hon förs bort från platsen av två poliser. Det finns ingen information om var hon befinner sig just nu, skriver The Insider.

***

TIDIGARE 2022-03-17. ”Ryska invånare är zombifierade”

MEDIA. Redaktör uppges ha gripits – protesterade mot kriget i statlig rysk tv, skrev vi på bloggen för ett par dagar sedan. Nu säger Tv-redaktören Marina Ovsyannikova att hon är oroad över sin säkerhet efter protesten i rysk direktsändning – men hon ångrar ingenting. I en intervju med BBC säger hon att hon ville visa väst att många ryssar är emot kriget. – Och jag ville visa ryska invånare att de är zombifierade av Kremls propaganda, säger Ovsyannikova.

Marina Ovsyannikova

Det var under måndagskvällen som Ovsyannikova sprang in i en sändning på den ryska statliga tv-kanalen Channel One med ett plakat med texten ”Stoppa kriget”. Marina förhördes av rysk polis i 14 timmar och fick böter på motsvarande 2700 kronor men hon riskerar fortfarande att dömas till fängelse på upp till 15 år.

I en annan intervju med Reuters säger Ovsyannikova att hon hoppas att hennes uppoffring inte varit förgäves. – Jag tror på det jag gjorde, men nu förstår jag omfattningen av problemen som jag kommer att behöva hantera.

-Pettersson undrar om damen kommer att överleva? Putin är inte främmande för att ta livet av politiska motståndare men som tur är hinner han inte med alla…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “8,5 år i fängelse för krigsprotest i Moskva

  • Håkan, den brittiske premiärministern Rishi Sunak har under dagen talat på partikongressen i Manchester.

   Han pratade om Ukraina och uppmanade omvärlden att fortsätta att skicka militärt stöd till landet.

   Om vi ger Zelenskyj verktygen så kommer ukrainarna att slutföra jobbet, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.

   På Sunak låter det inte som någon brist.

   12
   2
   • Håkan, Douglas Macgregor springer Putins ärenden. Han har hittills inte haft rätt någon gång.

    Du som lyssnar på, tror på och sprider rysk propaganda ska inte tala om att andra är lättlurade.

    1
    1
   • Proxykriget mot Ryssland blev ett stort misslyckande och nu har väst dessutom fått slut på ammunition. Man har inte mer att ge till Ukraina.

    Enligt BBC förklarade Rob Bauer, Natos högste militärtjänsteman, under Warszawas säkerhetsforum att ”botten av tunnan är nu synlig”.

    James Heappey, Storbritanniens försvarsminister, påpekade att västerländska militärlager nu ”ser lite tunna ut”.

    3
    12
 1. Var är ni Putins smutsiga hantlangare H Dahlberg m fl. Har Tass missat instruktionerna kring vad ni skall säga?

  27
  9

Kommentera