Busch redo att sätta press på Vattenfall

ENERGIPOLITIK. Om Vattenfall säger nej till att gå vidare med en ansökan om mer kärnkraft är närings- och energiminister Ebba Busch (KD) beredd att pressa bolaget. – Då kommer vi att se en diskussion om hur hårt Vattenfall ska styras, säger hon i en intervju med TT. – Men jag skulle bli mycket förvånad om de landar i att det inte är vägen framåt.

Anna Borg vd Vattenfall Pressbild. Enligt Vattenfalls årsredovisning fick Anna Borg under 2022 ut 17,4 miljoner kronor i lön – drygt 7 procent mer än föregående års 16,2 Mkr. Vid sidan av lönen på 17,4 miljoner kronor fick Anna Borg 101.000 kronor i bil- och sjukvårdsförsäkringsförmåner. Därutöver framgår att Vattenfall hade kostnader på drygt 5 Mkr i pensionspremier till koncernchefen. Någon rörlig lönedel fanns däremot inte. Sammantaget uppgick hennes lön, andra ersättningar samt Vattenfalls kostnader för vd:s pensionspremie till totalt 22,5 Mkr under 2022, närmare 7 procent mer än de 21,1 Mkr hon fick ut för 2021. Resultat efter skatt under 2022 rasade och stannade strax över nollstrecket på 21 miljoner kronor, medan omsättningen steg till 240 miljarder kronor.

Vattenfall har en förstudie om mer kärnkraft i gång sedan sommaren 2022. Den tar sikte på att bygga flera små reaktorer, så kallade SMR, invid de befintliga två reaktorerna i Ringhals. Före årsskiftet ska bolaget säga ja eller nej till att gå vidare med en ansökan, bland annat beroende på om investeringen är lönsam.

-Pettersson tycker hela Vattenfalls ledning ska bytas ut. Den är präglagd av den gamla S+MP-regeringen och har gjort mängder med underliga affärer.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) är beredd att agera mot Vattenfall.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Busch redo att sätta press på Vattenfall

 1. Inte så svårt. Skattebetalarna är den största ägaren i Vattenfall så om styrelsen säger: Nej det är nog inte en bra idé.
  Då får ägarna säga: Ni får alla sparken med omedelbar verkan.
  Därefter tillsätts en ny styrelse som tycker det är en bra idé. Man behöver inte fundera på det, det är avklarat på ett morgonmöte på måndag.

 2. Lön , Det kallas lön men det är en Socialdemokratisk muta .
  Annars går det inte att få med kloka människor på såna tokigheter som Sossar och vänstertomtar sysslat med de senaste 25 åren .
  Alla ser väl hur det ser ut i utanförskapsområdena . De växer så det knakar .
  Ingen behöver jobba stålarna kommer på lapp i lådan .
  Samma system som i vattenfall .
  Framgångsrik sossepolitik .
  Då får man acceptera lite skjutningar och sprängningar .

  32

KommenteraAvbryt svar