Ryssland tappar greppet om Centralasien

UTRIKES. Ukrainakriget gör att Kreml tappar grepp över stater i närområdet. Konflikter som hållits i schack med hjälp av rysk närvaro riskerar att blossa upp igen i Centralasien och Östeuropa. – Rysslands rykte har fått sig en törn på grund av misslyckanden i kriget, säger Markus Göransson på Försvarshögskolan, enligt Dagens Nyheter, bakom betalvägg.

Rysslands rykte har fått sig en rejäl smäll på grund av misslyckanden i uUkrainakriget och inflytandet över länder i närområdet har minskat och kan leda till att konflikter blossar upp igen.

Den senaste tidens utveckling kring Nagorno-Karabach är ett exempel. De etniska armenier som bott i området har tidigare förlitat sig på ryskt stöd, men hjälpen uteblev när anfallet från Azerbajdzjan kom. Det beror enligt Markus Göransson, lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, dels på att kriget i Ukraina äter upp resurser, dels att Moskva vill närma sig styret i Baku.

Det finns flera andra konflikter i Centralasien och Östeuropa som enligt Göransson kan eskalera på liknande sätt. Nu gör västerländska ledare allt de kan för att utnyttja osäkerheten mot Ryssland. Det skriver flera medier.

Under fredagen mötte Tysklands förbundskansler Olaf Scholz Kazakstans president Kasym-Zjomart Tokajev i Berlin inför ett toppmöte med flera andra centralasiatiska ledare i helgen. Det skriver DW. Förra veckan träffade USA:s president Joe Biden presidenterna från Kazakstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan och Uzbekistan i Washington.

President Joe Biden med ledarna för Uzbekistan, Tadjikistan, Kazakstan, Kirgizistan och Turkmenistan under mötet den 19 september 2023. Bild från Vita Huset.

C5+1 är de fem centralasiatiska länderna Kazakstan , Kirgizistan , Tadzjikistan , Turkmenistan och Uzbekistan samt USA.

”Ingen annan amerikansk president har tidigare träffat dessa ledare i ett format som detta tidigare”, skrev The Diplomats Colleen Wood efter mötet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Ryssland tappar greppet om Centralasien

 1. Det är nog läge för befolkningen i Belarus att göra uppror igen… och läge för alla delrepubliker att göra upp med Ryssland en gång för alla.

  Ryssland förmultnar inifrån eftersom kriget äter resurser och sanktionerna biter.

  Även polisen har tappat greppet.

  Russia police crisis: Burned out, disappointed and demoralised https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-66924404

  Det är snart bara islamisterna kvar som stöttar ryssarna.

  6
  2
 2. Ryssland – en paria och skurkstat, tack vare KGB-Putin. Ofattbart dyrt har det blivit för många. Nederlaget väntar bakom knuten. Grip, lagför och lås in.

  23
  7

Kommentera