Regeringen vill att fler återvänder till Somalia

ÅTERVANDRING. I ett brev till Somalias regering i maj skrev Sveriges regering att samarbetet kring återvändande måste stärkas, och att biståndet till Somalia ses över, rapporterar SVT Nyheter.

Det ligger i linje med Tidöavtalets punkt om att regeringen ska “villkora delar av bistånd med att mottagarlandet tar ansvar för sina egna medborgare och återtar dem när så behövs”.

Enligt biståndsminister Johan Forssell (M) kan det mycket riktigt innebära att delar av biståndet dras in om länderna inte samarbetar – men han tillägger att det rör sig om små summor.

Beskedet får kritik från aktörer som tar emot svenskt bistånd i Somalia, däribland biståndsorganisationen Diakonia.

-Pettersson tycker det är självklart att ställa krav på dem som tar emot bistånd.

Att biståndsorganisationerna protesterar är inte så konstigt. De är rädda om sina välbetalda anställningar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Regeringen vill att fler återvänder till Somalia

 1. Tuffa tider – tuffa åtgärder! Det finns alltid någon som “protesterar” mot insatta åtgärder. Det är bara att slå dövörat till. Vänstern kommer alltid att gnälla. Själva vägrar de se vad som pågår och vad de har skapat.

 2. Det är väl bara att annulera put eller medborgarskap när de är hemma på semester? Det reser vad jag förstår tusentals årligen. Gissar att en del mer eller mindre bor där men lever gott på svenska bidrag.

  28
 3. De ska självklart inte ha en krona i bistånd, oavsett om de tar emot sina landsmän eller inte. Det är dags att de lyfter på röven och börjar jobba för att försörja sig själva. Detta gäller självklart alla u-länder.

  51
 4. Det räcker inte med att regeringen vill, man måste göra något också.
  Mycket prat och lite verkstad.

  47
 5. Redan för åtta år sedan:
  ”Somalier kräver att få bli svensk, vill återvända till Somalia, hälsa på mamma och utveckla affärskontakter“
  https://petterssonsblogg.se/2015/08/08/somalier-kraver-att-fa-bli-svensk-for-att-kunna-besoka-somalia/

  Info, om somalier i Sverige, (källa: Stiftelsen the Global Village):
  I Sverige bor det cirka 110 000 somalier, den enskilt största gruppen från Afrika, en grupp son dessutom är i kraftig tillväxt. Vanligaste skälet till att somalier bosätter sig i Sverige, är att de anses ha ett s.k. skyddsbehov, näst vanligaste skäl att är att de kommer hit som anhöriginvandrare, dvs de har redan familjemedlemmar här och ansluter till dem genom flytten hit. Räknat till antal personer ökade gruppen somalier med 45 procent mellan 2013-19. Endast 38 procent i åldern 25-64 år är självförsörjande.
  https://theglobalvillage.se/wp-content/uploads/2021/06/Uppdaterat-Rapport-Fakta-for-forandring_svensksomalierna_uppslag_lowres.pdf

  35
 6. Fler? Vad är det för fel på alla? Har Kristersson hittat cojones eller lånar han bara från Åkesson?

  30
 7. Sverige som består av ca 2% av Europas befolkning har historiskt tagit emot närmare 25% av alla Somalier som sökt sig till Europa.
  Under pandemin så löste Sverige Somalias statsskuld och fortsatte betala miljarder till den Palestinska myndigheten,samtidigt som massor av svenskar och européer förlorade sina jobb, är inte det fantastiskt.

  I dagarna fick vi veta att svensken arbetar mest i hela Europa, vi har höjt pensionsåldern till 68 år och betalar bland de högsta individuella skatterna i världen……

  86
  • Eurozone, Sveriges befolkning är ungefär två procent av EU:s befolkning. Europa är mycket större än EU och har c:a 750 miljoner invånare. Norge och Rysslands europeiska delar med flera ligger i Europa men tillhör inte EU.

 8. Äntligen,

  Kan vi hoppas att det inte stannar vid prat

  (S) Morgan Johansson skyddade valboskapen och nu ser vi resultatet

  74
 9. 800 miljoner ger vi Somalia årligen, det är en hel del pengar för deras korrupta ledare. Jag tror det delas 50/50 mellan SIDA-anställda och Somalias regering. Men det blir mycket festande och ganska snygga bilar/hus/båtar för 400 miljoner årligen så de borde tänka sig för. Har aldrig sett något lyckat från SIDA, de betalar och betalar och betalar utan något som helst mätbart resultat i förlängningen.

  93
  1
 10. Alla somalier ska återvända då det är fred i Somalia idag. De behövs för att bygga upp sitt land. Vi har gett dem gratis utbildning så nu är de redo att hjälpa sitt land.

  90

Kommentera