Ukrainska piloter ska kunna träna i Tjeckien på Gripen-flygplan.

UKRAINA. Enligt Tjeckiens försvarsminister Jana Černochová så för Tjeckien diksussioner med Sverige om att ukrainska piloter skulle kunna utbildas på JAS-39 Gripen i Tjeckien, som annars utför grundutbildning för ukrainska soldater. Tjeckien har 14 st Gripen C/D i sitt flygvapen som de hyr, i februari 2022 uppgraderades dessa plan både med hårdvarumodifieringar och ny mjukvara i såväl flygplan som stödsystem.

Tjeckien, som i dag hyr Gripen, har meddelat att man överväger att välja det amerikanska stridsflygplanet F-35. Tjeckien har inlett förhandlingar att införskaffa 24 amerikanska F-35-flygplan, rapporterar nyhetssidan Euractiv.

Landet hyr redan in 14 modeller av det svenska stridsflygplanet Gripen på ett kontrakt som sträcker sig till 2027, som sedan skulle kunna förlängas i två år.

Enligt Euractiv kritiseras beslutet av oppositionen på grund av de höga kostnaderna. Tjeckien måste även investera i ny infrastruktur kring flygvapnet, eftersom den nuvarande är anpassad för Gripen.

-Pettersson tror att när det gäller pris/prestanda är nya Jas Gripen E/F bättre än F-35 men att köpa/sälja stridsflygplan är politik.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Ukrainska piloter ska kunna träna i Tjeckien på Gripen-flygplan.

 1. det är på tiden att Sverige får del i kassan flödet från krigsindustrin !! särskilt sen Putin knackar på dörren .. frågan
  är ju om Sverige behöver NATO ? den ryska krigföringen har ju inte direkt varit lysande? Sverige skulle säkert kunna fortsätta där Karl slutade ! och befria dom gamla svensk byarna. och det utan att dela med sig till USA och NATO ! ett land med tio miljoner invånare tjafsar till ett land med hundra miljoner !!! det klarade inte ens Adolf av !!!

 2. Med Sverige i NATO blir det helt plötsligt mer attraktivt för länder att köpa JAS39 då den är en del av NATO:s försvar.

  27
  7
 3. Är det inte lite slöseri med tid att träna flygning med Gripen?
  Planen kommer att bli metallskrot på startbanan.

  14
  53
   • Gammeldags, Jag tror inte någon tittar på din länk när du själv inte klarar av att berätta om innehållet.

    Eftersom den kommer från dig är dock innehållet uppenbart; någon form av lögn!

    Den slakt som förekommer i Ukraina är Putin skyldig till. Därför är Ukraina tvungna att med hjälp från väst slå tillbaka med allt större kraft tills Putin ger upp.

    Ryssar som vill kan åka hem så får de leva och återse sina nära och kära!

    Har någon Ukrainsk general dött? Ryska generaler har väl dött i dussintal? Och minst en amiral…😁😂😂😂

    26
    8
   • Pettersson
    Tiggaren Zelenskij trovärdighet är lika med noll.
    Du/ni måste väl se vad som pågår i Ukraina?
    Det pågår nämligen en masslakt utan like I landet, medan det resande cirkus sällskapet med Zelenskij som cirkus direktör fortsätter att lura omvärlden på diverse allmosor.
    Follow the MONEY.

    https://youtu.be/RbqwW4JZciQ?si=ws87mJSqrzm99yI3

    12
    39
   • Gamling, du behöver inte tala om att det pågår en masslakt i Ukraina och ansvarig för detta är Putin och sådana som stödjer honom, som du.

    Att president Volodomyr Zelensjyjs trovärdighet skulle vara noll tror jag inte på. Det verkar vara många miljoner som litar på honom inklusive majoriteten av världens ledare.

    Att stödja Ukraina är solidaritet och följer FN-stadgan som Putin bryter mot.

    Följ kleptokraternas pengar i Moskva så ser du vem som tjänar på kriget. Folket i Ukraina och Ryssland förlorar.

    Hur gick det med “Ryssarna består av ett homogent folk”

    Skojar du?

    82 % ryssar, 4 % tatarer, 3 % ukrainare, 1 % tjuvasjer, basjkirer, 1 %, vitryssar samt ytterligare ett hundratal folkslag Mina vänner muslimerna brukar Putin säga, ordotoxa krista, katoliker, protestanter, judar, och en mängd andra religioner. Det kallar du homogent.

    28
    11

Kommentera