Attacker mot flottan slår hårt mot ryska moralen

UKRAINA. Uppgifterna om att USA kommer att skicka vapensystemet ATACMS till Ukraina är positiva nyheter för Kyiv, skriver Mark Stone i en analys för Sky News. Systemet har flera fördelar jämfört med kryssningsroboten Storm Shadow, som Ukraina redan har tillgång till. ATACMS-robotar kan till exempel skjutas från marken och är inte väderberoende på samma sätt som Storm Shadow, som bara kan avfyras från flygplan.

Army Tactical Missile System (ATACMS)

Men det finns orosmoment, skriver Stone: ”[…] den bestående oron över hur Ryssland skulle reagera på allt mer sofistikerade västerländska vapen på slagfältet, särskilt om vapnen var kapabla att slå till i Ryssland”.

Tom Sharpe skriver i en analys i The Telegraph om Ukrainas framgångar i Sevastopol. På två dagar har man utfört två attacker mot Rysslands flotta i staden, vilket lär orsaka ”gigantiska” effekter på den ryska flottans moral.

Sharpe skriver att marinsoldaterna inte är kända för att ha särskilt hög moral ens i ”de bästa av tider”: ”Det är svårt att tänka sig att det kan bli så mycket värre nu”.

ATACMS-robotar har en räckvidd på 30 mil och kan slå mot försörjningsleder och ledningscentraler m.m. Ingen stans på Krim är säker för ryssarna och deras Svarta havsflotta ligger illa till…

-Pettersson tycker det är lite synd att det är längre än 30 mil från Ukraina till Moskva och Sankt Petersburg, kanske räcker det till Krimbrom…

En Storm Shadow-missil träffar Rysslands Svarta havsflottans högkvarter i Sevastopol på Krim

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Attacker mot flottan slår hårt mot ryska moralen

 1. detta är faktiskt väldigt intressanta frågeställningar . första är hur har Putte underhållit somna kärnvapen? frågan är ju fult befogad då korruptionen är genomgående och det är tveksamt att någon satsar på det är en kostnad som inte kontrolleras ? nästa fråga är ju att dessa tekniker som skall göra underhållet vilka satelliter bor dom i gulak i Sibirien är kanske inte den mest befolkade delen av tekniker i dag ? dessutom vet man ju inte viken stat man v
  leker om ett val är tvunget med ett krigförander ryssland ?

  1
  1
 2. Putte kan inte göra ett skit eftersom det enda äss han har kvar är de strategiska kärnvapnen men de är alla redan tingade. Vilket innebär att han måste försöka få igång sina taktiska kärnvapen som kommer att kräva att han säger upp provstoppsavtalet för kärnvapen för att kunna testa om några av dem fortfarande fungerar. Därefter måste han försöka skaka fram några bärenheter för stridsspetsarna. Större delen av exempelvis iskanderrobotarna för kärnvapenbestyckning har avfyrats som skenmål mot Ukraina, samma med andra kärnvapenbärare.

  Så det är inte så bara för Putte att göra något överhuvudtaget som han inte redan gör.

  38
  9
  • Dessutom har putte ett litet problem som heter Xi. Xi har öppet motsatt sig bruk av kärnvapen i Ukraina samt dräglar efter de forna delarna av det kinesiska kejsardömet som Moskva tagit.

   På de nyaste kinesiska kartorna har ett visst område av Mordor beteknats som kinesiskt och Mordor har varit knäpptyst för Mordor har inget att sätta bakom sina ord mot Kina. Vladivostok mm har enbart sina ursprungliga, kinesiska namn på dessa nya kartor ….

   12
   6

Kommentera