Ny pusselbit stärker teori om hålen på Estonia

ESTONIA. De hål i Estonias skrov som blev kända 2020 uppkom sannolikt i samband med att fartyget träffade botten. Den slutsatsen nås i en ny studie som genomförts på uppdrag av Estlands haverikommission, rapporterar TT.

Hålen uppmärksammades i den dokumentär om Estonia som publicerades 2020. Forskarna bakom studien, som genomförts vid Tallinns Tekniska universitet, har beräknat de krafter som uppstod då fartyget träffade havsbotten efter förlisningen den 27 september 1994 när 852 människor miste livet.

Under en pressträff i Tallinn visades simulationer där kraftiga deformationer på skrovet syntes uppstå i samband med fartygets nedslag på havsbotten. De simulerade skadorna liknar de som uppdagades 2020.

Simuleringarna visar att det sannolikt var så skadorna uppstod. – Det här är ytterligare en pusselbit som tyder på att skadorna har inträffat när fartyget träffade botten och inte dessförinnan, säger Jonas Bäckstrand, utredningsordförande vid Statens haverikommission.

Fynden går i linje med vad som presenterades i haverikommissionernas preliminära rapport i januari 2023. Hittills tyder inget på ett annat händelseförlopp än vad som slogs fast i rapporten 1997.

-Pettersson antar att de som är övertygande om att Estonias haveri berodde på smuggling av militärt material, attentat av Ryssland, ubåtar osv. inte blir övertygad av vad som än presenteras. De brukar hitta någon youtubevideo gjort av någon “expert” som vet bättre än experterna i Estland, Finlands och Sveriges haverikommissioner.

Statens Haverikommission (där finns 40.000 bilder)

Ett av hålen är 4 meter högt och 1,2 m brett

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Ny pusselbit stärker teori om hålen på Estonia

 1. Det har hela tiden bara funnits ett sätt att gå till botten med det här. Man skulle bärgat fartyget som man sa att man skulle göra från början.

  4
  3
 2. Märkvärdigt många “tummen ner” för de skribenter som ifrågasätter sanningshalten i de rapporter som vi fått ta del av.
  Första veckan efter katastrofen skulle “allt upp till ytan” enligt den dåvarande statsministern “Sulan” Karlsson. Därefter blev det locket på.
  Plötsligt skulle vraket täckas med sten; därefter med betong. Något som a-l-d-r-i-g skett inom sjöfarten!!!
  En förvirrad Mona Sahlin blev en slags talesperson som bara gjorde saken värre.
  Slutledning: Man ville mörka då man hade något att dölja. Som Håkan D. skriver: Hur gjordes “mätningarna? Varför fick inte det tyska teamet följa upp fallet? Finska kustbevakningen låg “stand by” vid vraket. Allt är mycket skumt med “Estonia”. Och lär väl så förbli!

  9
  17
 3. Har man räknat med verklig sjunkhastighet i kallt havsvatten med både hög densitet och hög viskositet, eller har man gjort det lätt för sig och räknat på ett fall i luft eller liknande?

  14
  38
  • Håkan, du verkar expert. Läs de olika haverikommissionernas rapport så slipper då fråga amatörer.

   Själv tror jag inte haverikommissionerna gör det lätt för sig. De vill veta orsaken till olyckan.

   40
   12
 4. Jag tycker svenska regeringen hanterat detta ypperligt, även den tillsatta haverikommissionen gjorde ett bra arbete. Svensk media rapporterade bra.

  5 stjärnor av 5 alltså.

  37
  16
 5. Estonia hade inte sjunkit så snabbt om det inte varit hål i botten redan när den kantrade vid vattenytan. Andra Ro-ro-fartyg som kantrat kunde flyta upp och ner i en vecka innan de sjönk, Estona sjönk på en timme. Detta har bevisats vid tankprov vid SSPA.
  Vad som orsakade hålen när Estonia kantrade är upp till var och en att spekulera om.

  27
  58
  • Hade det sjunkit så snabbt om bogvisiret var öppet och vatten forsade in i det stora hålet i fören samtidigt som fartyget framåtgående rörelse tvingade in mer vatten genom öppningen.
   Vad sa tankprovet vid SSPA om det scenariot?

   48
   4
 6. Jag tror inte att Estonia bara sjönk, jag tror hon blev medvetet sänkt och jag är övertygad om att många vet vad som hänt. Precis som allt annat i Sverige så mörkar man så mycket man kan. Politiker, banker och media går hand i hand. Vi blir dummare och fattigare. När ska detta ta slut?

  43
  87

Kommentera