Facit efter S – åtta år av ingenting

INRIKES. Lite synd är det ändå att Socialdemokraterna förlorade valet. Morgan Johansson höll ju på att slå något slags världsrekord. Det hade varit spännande att se i hur många år S hade kunnat fortsätta att utreda utan att komma till skott. Samtidigt som de prisade sin stora handlingskraft, skriver Ann-Charlotte Marteus på Expressen.

Socialdemokraterna har satt i gång allt viktigt arbete mot gängbrottsligheten. Det enda Tidögänget behöver göra är att låta bli att välta det dukade bord som de röda lämnade efter sig. 

Så låter det från ledande socialdemokrater. Ett färskt exempel serverades i helgens Agenda, då en talesperson hävdade att det var hans parti som påbörjade arbetet med ungdomsfängelser. I själva verket öppnade inte S på allvar för en sådan reform förrän i maj. I år.

Men Socialdemokraterna har ett invant sätt att sprida blå dunster om sina insatser. Ta bara den debattartikel som dök upp på DN Debatt 2015, med rubriken: ”Så ska vi bekämpa den organiserade brottsligheten”.

Avsändarna, justitieminister Morgan Johansson och inrikesminister Anders Ygeman, tog upp den kritiska frågan om att minska sekretessen mellan myndigheter. Nu skulle de se till att det blir ”regel snarare än undantag att myndigheter som samverkar mot organiserad brottslighet delar information mellan sig”.

De lovade dessutom högt tempo: ”Regeringen arbetar med att ta fram ett sådant lagförslag.”

Men inte blev det någon nyordning. Vad det var för lagförslag duon gnetade med är höljt i dunkel.

Däremot tillsatte S-MP-regeringen en utredning samma år. Landshövding Lars-Erik Lövdén fick i uppdrag att se över välfärdsstatens kamp mot den organiserade brottsligheten. Han återkom 2017 med en gedigen, alarmerande rapport om den ocean av möjligheter som möter kriminella, delvis på grund av statens lagstadgade munkavle.

Lövdén föreslog, på underskruvad utredningssvenska, att myndigheternas möjligheter att komma åt varandras uppgifter skulle ”medges i högre grad än vad som är tillåtet i dag”. 

Och DÅ levererade Morgan och Ygeman sitt revolutionerande, sekretessdräpande lagförslag? Nej.

Åren gick. Myndigheters larm om hur bakbundna de var fortsatte att ljuda med jämna mellanrum.

I juli 2020 berättade exempelvis SR Ekot om hur Skatteverkets utsända kunnat se tusentals spår av människoexploatering på sina arbetsplatsbesök – men att de var förbjudna att larma polisen.

Ekot bad justitieminister Morgan Johansson om en kommentar. Han förklarade att regeringen ”har tillsatt en utredning för att se över problematiken med sekretesslagstiftningen.”

Vete fåglarna vilken han syftade på, där, men ett år senare, i juni 2021, fick Amir Rostami i uppgift att utreda bidragsbrott och samverkan mellan myndigheter. Två månader efter det tillsattes ännu en ny utredning, döpt till ”Utökat informationsbyte”, ledd av Kerstin Bynander.

Medan dessa pågick, i januari 2022, deklarerade en otålig riksdagsmajoritet – M, KD, L, C och SD – att nu får det vara nog, slopa sekretessen mellan myndigheter. Regeringen tycktes ju inte komma någonvart.

Det höll inte S med om alls – och påpekade att det Pågår En Utredning. Resultaten av den Måste Inväntas, i den magnifika statskonstens namn. 

Statsrådet Anders Ygeman sade dock till SVT att han ”välkomnar om det finns en bred uppslutning i riksdagen för att stärka informationsutbytet”.

Och naturligtvis var det ingen som frågade honom vad det blev av det där revolutionerande lagförslaget som han och Morgan jobbade med redan 2015, nästan två mandatperioder tidigare. 

I juli 2022 kom Kerstin Bynanders utredning. SVT körde rubriken: ”Ny utredning föreslår minskad sekretess mellan myndigheter”. Surprise, surprise.

Två månader senare förlorade Socialdemokraterna valet. Det var högst välförtjänt, men ändå – det hade varit spännande att se i hur många år S hade kunnat fortsätta att utreda sekretessfrågan utan att komma till skott. 

Samtidigt som de prisade sin stora handlingskraft.

AnnCharlotte Marteus

-Pettersson minns många spruckna Socialdemokratisk löften, vi tar ett som är aktuellt och gäller Morgan Johansson

År 2002 sade Sveriges folkhälsominister detta…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Facit efter S – åtta år av ingenting

 1. igentligen har vi fått massor av dom senaste åren massjutningar ? och energibrist ? vilket ger en krig liknande sitvasion med skenade inflation och nattliga eldstrider i förorterna ? med konstiga föreställningar om islam och droghandel som ett mål för krigshandlingar

 2. Från en liten skit, kan man inte förvänta sig annat än skit.
  Den jävla dvärgen borde åtalas för medhjälp till massmord och massvåldtäkt!

  28
 3. Debatten om utförsel av stöldgods mellan Morell och Morgan i riksdagen säger allt om denna Morgan. Otroligt att han fick hålla på i åtta år och förhala det mesta.

  38
 4. Morgan Johansson är den som givit lögnen ett ansikte i offentligheten. Ett avskum som varit svensk justitieminister?!
  Denna illaluktande plita på den svenska samhällskroppen har ljugit sig igenom två mandatperioder vilket inneburit katastrofläge för Sverige.
  Må han aldrig komma tillbaka inom svensk politik!

  50
  • Han kommer nog igen. Som journalist i nedlagda Arbetet som enda merit för att vara justititeminister i åtta år så kan vi nog snart se honom på Aftonbladets ledarsida.

   21

Kommentera