Erdogan möter Orbán idag

UTRIKES. Idag, söndag, möts Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Ungerns premiärminister Viktor Orbán i Ungerns huvudstad Budapest. Det är första gången sedan 2019 som den turkiske presidenten besöker Ungern, enligt Hungary Today.

Recep Tayyip Erdoğan och Victor Orbán

Ledarna ska bland annat prata om säkerhet, försvars och ekonomiska frågor, uppgav Orbáns presschef när mötet offentliggjordes den 11 augusti. De väntas också diskutera förberedelser inför nästa års möte med det turkisk-ungerska samarbetsrådet HLSCC. Rådet upprättades 2013 och håller möten vartannat år.

Länderna beskriver sina relationer som goda och Ungerns stöd för ett turkiskt EU-medlemskap har ytterligare stärkt banden. De är också de enda Natomedlemmar som ännu inte ratificerat Sveriges medlemskap i försvarsalliansen. Vid Natotoppmötet i Vilnius i juli ingicks ett avtal mellan Turkiet, Sverige och Nato om att Turkiet skulle att godkänna Sverige ”så snart som möjligt”. Erdogan lovade ett slutgiltigt turkiskt beslut när landets parlament öppnar igen, vilket sker i oktober. Ungerns parlament börjar arbeta den 25 september. Länderna uppges samarbeta tätt i processen mot ett godkännande av Sverige.

-Pettersson undrar om det kommer ett besked om Sveriges Natomedlemskap idag…

Ungerns nationaldag firas 20 augusti, vissa säger den 15 mars.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Erdogan möter Orbán idag

  1. frågan är väl om Orban kommer att ingå några konstiga avtal med dom muslim och deras jihad krigare ??
    man kanske kan hyra fängelse platser och förvara gängkriminäla droghandlar i Ungern?

    4
    5

Kommentera