INDUSTRI. Tysklands regering planerar att satsa 20 miljarder euro på stöd till inhemsk produktion av halvledare. Det uppger personer med insyn i förhandlingarna enligt Bloomberg.

Stödet, motsvarande 230 miljarder kronor, ska tas från Klimat- och transformationsfonden (KTF) och delas ut till tyska och utländska företag fram till 2027.
Regeringen har redan beslutat att bidra med 10 miljarder euro till en ny Intelfabrik och 2 miljarder till Infeon och Wolfspeed. En uppgörelse med TSMC om ytterligare 5 miljarder är också nära, skriver Bloomberg.
Därmed återstår 3 miljarder euro till andra intressenter, till exempel Global Foundries eller Bosch som båda är verksamma i Dresden i östra Tyskland.
Kampen om de avancerade chippen…
Japan, Sydkorea, Taiwan och USA är de länder som tillverkar avancerade chipp. För de allra mest avancerade är Kina, liksom resten av världen, djupt beroende av Taiwans produktion av avancerade 5 nanometers mikrochipp. TSMC sitter ensamt på en marknadsandel på hela 92 procent. De resterande 8 procenten tillverkas av sydkoreanska Samsung och är mikrochips för minnesenheter och inte för processorer som de som TSMC tillverkar.
- De mest avancerade idag är 5 nm-chipp, som innehåller 7 miljarder transistorer – eller switchar – men de ledande företagen arbetar för att skapa 2- och 1,4 nm-chipp 2025 och 2027.
- För att illustrera hur liten ett mikrochipp är: Med en maskin som skriver med 50 nm stora bokstäver kan du få plats att skriva ut bibeln 2.000 gånger på ytan av ett enda riskorn.
Det holländska företaget ASML är ett exempel på den specialisering som gör det nästan omöjligt att bli självständig i tillverkningen. ASML har utvecklat metoden för att kunna projicera ofattbart små strukturer på mikrochippet med hjälp av så kallat extremt ultraviolett ljus, EUV, som ligger nära röntgenstrålning. Forskningsinstitutioner och tillverkarna TSMC, Samsung och Intel deltog i utvecklingen och idag har ASML, som har huvudkontor i Nederländerna, monopol på maskinerna. De nyaste kostar närmare tre miljarder kronor.– ASML har i princip bara tre kunder – TSMC (Taiwan), Samsung (Sydkorea) och Intel (USA).
-Pettersson undrar om halvledarbranschen om 5-10 år inte är överetablerad…
***
Stöd bloggen
Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!
- Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
- Från andra banker konto 8257-933415168
Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.
Du kan även SWISHA till 0760 858 480
IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168
Vi har ju kvar delar av forskningen, men halvledartillverkningen har man skickat iväg för flera årtionden sen.
Samma problem existerar i de flesta högteknologibrancher här i landet.
Ett resultat av den ena inkompetenta regeringen efter den andra.
De pengar Sverige “investerat” i invandring hade nog räckt många gånger om till motsvarande halvledarfabrik.
Som amatör så gissar jag att man måste ha mycken och säker elförsörjning där man forskar och tillverkar dessa extrema halvledare. Det duger inte med Energiewende.
För att kunna konkurrera med Kina, Taivan så måste nog Tyskland & EU förbjuda import av sådana varor