Studenter och flaggor

Vem minns inte dåtidens skolavslutningar där svenska flaggor vajade för vinden i flaggstängerna, prydde scenen där rektorn höll tal och hängdes upp i trädgårdar där nyblivna studenter firades av familj och vänner. Idag är det annorlunda och det tar Alice Teodorescu Måwe upp i en krönika.

“Det är sorgligt att studenter väljer att vifta med utländska flaggor”, lyder rubriken i tidningen Focus. Teodorescu Måwe, som själv har rötterna i annat land, är en klok kvinna som ofta lyser upp en annars ganska nattsvart journalisthimmel. Även i denna krönika belyser hon en fråga som andra journalister viftar bort som trams.

Den generella inställningen i dagens Sverige är att vi alla är svenskar, oavsett var du är född och varför du ens kom till Sverige. De här orden i Teodorescu Måwes text är därför värda att notera.

Varför man efter avslutade studier i svensk skola som bekostats av svenska skattebetalare känner ett behov av att manifestera sin koppling till ett annat land…//…hur kan den som inte betraktar sig som svensk förvänta sig att betraktas som svensk av andra…//…Om inte ens de som är födda här kan identifiera sig med Sverige, hur ska vi då ha en rimlig chans att skapa den integration som alla talar sig så varma för

Saken är nog den att väldigt många med rötterna i annat land skiter i Sverige. De sitter inte hemma med familj, vänner och kallar sig svenskar. De spottar på vårt samhällssystem och önskar inget heller än att få leva efter de regler man vant sig vid från hemlandet och få utöva sin egen kultur i det offentliga.

Focus

23 thoughts on “Studenter och flaggor

 1. Det är ju säkert då att många studerar i Sverige det är ju bara i dom lägre utbildning som jihadister och dyligt sabbar utbildningen. Universitet och högskolor holler en någorlunda kvalitet . Men när det gäller nation och flaggor då är det i sig ganska självklart att man undviker du Sverige? Inte enbart för att skatten är skyhög och orättvis landet har ju förvandlats till en krigs zon med enklaver av då kallade utsatta områden. Man måste ju vara helt dum i huvudet omman väljer att jobba i Sverige av alla stater ??

  Dessutom har vi ju hela landet fullt av raketforskare?

  2
  1
 2. “Pettersson” skriver…

  “Saken är nog den att väldigt många med rötterna i annat land skiter i Sverige.”

  Så kan det kanske vara, men jag undrar varför så många utlänningar (~2 miljoner på ~20 år) har valt att invandra till/väljer att bo kvar i Sverige med dess svenska karaktär/identidet?

  Beror det på att de uppskattar Klimatet? Arkitekturen? Det politiska systemet? Kulturen? Svenskarnas kynne och uppförande/umgänges- och klädkoder (i vilket de ska integreras)?

  *****
  Svensken, likt finnar och ryssar, men inte likt sydeuropeéer och latinamerikaner, är inte särskilt öppna mot främlingar, till exempel sina grannar, förutom när de turistar i andra länder…

  – “Svenskar älskar att knyta kontakter utomlands men känner inte ens sin [Svenska, Min anm.] granne i samma trappuppgång.”
  (Aftonbladet 2017, Özz Nûjen, kurd [“Jag är kurd, svensk medborgare och jävligt glad över det jag blivit och är”, SR Sommar i P1, 2013], ståuppkomiker, krönikör)

  … vilket alla alltid har känt till, men som mångkultur-förespråkarna fullständigt har bortsett från, vilket gör deras agerande inte bara till ett “politiskt [här: styrning] övergrepp” (Åkesson, SD, Expressen 2023-05-13) men även ett demokratiskt [här: folkviljan] sådant:

  2021-april Axess Magasin (nr. 3)
  “Det gick inte”
  Mauricio Rojas (FP/L):
  – “Både opinionsundersökningarna och forskningen visade ganska tidigt att det fanns ett betydande folkligt missnöje. Sedan FLERA DECENNIER tillbaka har OMKRING HÄLFTEN AV BEFOLKNINGEN ANSETT ATT INVANDRINGEN VARIT FÖR STOR.”)

  2022-05-23 Kvartal.se
  “Invandringsfrågan förklarad i en enda graf”
  Henrik Höjer, vetenskapsredaktör:
  – “DEMOKRATINS MÅL ÄR ATT FÖRVERKLIGA FOLKVILJAN. Därför bör det finnas en viss nivå av åsiktsöverenstämmelse mellan folkvalda och väljare.”
  – “Men INVANDRINGSFRÅGAN – som skapat så mycket friktion i svensk politik – är ett STORT UNDANTAG.”

  # Om svenskars kynne gällande främlingar säger Olof Palme (S, 1927–1986) i “Gäst hos Hagge [Geigert]” 1977…
  – “vi svenskar är inte alls lätta att leva samman med”
  (SVT Play, YouTube)

  # … och några år tidigare skriver författaren och historieskildraren Vilhelm Moberg (1898–1973)…
  – “Han [den svenska bonden] har genomgått [sedan 500 f.Kr] den ensamboendes härdning fysiskt och psykiskt. […] På en punkt är alla utlänningar eniga i sin karakteristik av oss: vi [svenskar] har kontaktsvårigheter.”
  (Min svenska historia, del 1, 1970)

  # … och som är en folklig karaktär som är internationellt känd, vilket bekräftas några decennier senare av The Local (tidskriftspriset 2018, Sveriges Tidskrifter: “Årets Digitala Tidskrift Populärpress”):
  “Sweden ranked worst place to make friends… again”
  (2017-09-07)
  *****

  Jag skulle bli förvånad om någon av dessa Sveriges svenska beskaffenheter var attraherande, åtminstone för den gemene (folk i all­mänhet) inflyttade utlänningen (förutom tillfälliga besökare, t.ex. flyktingar och turister).

  Och, jag undrar varför mångkultur-förespråkarna har fått för sig att invandrare vill bli omnämnda och känna sig som svenskar – ingen svensk har den förväntan, endast att de sköter sig och går till arbetet. Som om det skulle vara något förmer än andra folk och något eftersträvansvärt. Gissningsvis vill de vara välkomnande och inkluderande, och samtidigt ge en känga till Sverigedemokrater och andra svenskar: ‘De är vår syn som gäller! Allt annat är rasistiskt och ska bekämpas’!…

  – “Rasism och främlingsfientlighet skall kriminaliseras och jagas. Det går inte att i en demokrati hitta några ursäkter, till exempel att det är fel på invandrar- och flyktingpolitiken.”
  (invandringsminister Pierre Schori (S), 1997-05-21 Riksdagen)

  – “Svenskarna måste integreras i det nya Sverige, det gamla Sverige kommer inte tillbaka.”
  (Mona Sahlin (S), 2001-05-17 Sveriges Radio P1)

  … vilket bygger på ett katastrof-tragiskt missförstånd: De (mångkultur-förespråkarna) förmår inte skilja på kulturkrock…

  (vilket skulle ha inträffat om en massa européer invandrade till t.ex. Somalia, Irak eller Syrien, såvida inte de inflyttade berikade länderna och dessas folk)

  … och rasistiska motiv, varför deras bekämpandet (den offentliga retoriken) har genererat till exempel följande konsekvenser:

  # – “Om budskapet hela tiden från socialtjänsten är att lärare är rasister, kanske det inte är så konstigt om eleverna upplever “rasism”.”
  – “Hela tiden får vi höra att vi är rasister, ändå har jag aldrig hört någon lärare uttrycka sig rasistiskt. Inte en enda gång under mina 20 år som lärare i förorten. Aldrig. Vare sig till någon elev eller till någon lärare.”
  (2022-11-23 Göteborgs-Posten ‘Fria ord’ [insändare]: “Så trött på att vi lärare kallas rasister [av invandrarbarn och ungdomar, Min anm.]”

  # – “Det sägs ju ofta att sverigefinnar var den första invandrargruppen som fick känna på RASISM och fördomar från svenskar.”
  (YouTube-kontot “Tänk till” — Utbildningsradions (UR) teveprogram för ungdomar 2020-02-05: “Sverigefinnar gick igenom det andra invandrare går igenom idag”)

  # – “Ni är SD! Rasister! ropar den okända mannen [somaliern till den svenska Expressen-journalisten Nina Svanberg] och drar i väg med ordföranden.”
  (2022-11-07 “Expressen har följt spåren efter de försvunna läxhjälps-miljonerna till falska adresser, tomma lokaler och källarmoskéer”)

  # Jonathan Kärre [Gröna Lundbesökande familjefar], Twitter:
  – “De anklagar mig för att ha rasistiska motiv, säger att saken inte rör mig osv”
  (FriaTider.se 2023-05-24: “Kritiken mot Gröna Lund: Låter invandrargäng terrorisera småflickor”)

  # Twitter-tråd 2023-05-26 av ‘Utdelningsjägaren’ (@Utdelningsjgar2, status/1662059519340421122):
  – “Antalet gånger jag och personal fått höra att vi är rasister, för att vi säger åt folk att de får gå hem om de inte följer våra regler är oändliga.”

  (“Angående det här med stöket på Gröna Lund mm; jag [‘Utdelningsjägaren’] har jobbat [bl.a. i anslutning till Badhus, Min anm.] som chef inom offentlig sektor i 10 år och både i Malmö, Stockholm och Örebro med omnejd och har således rätt bra koll på vilka det är som stökar och hur hotfullt det ibland kan bli.”)

  — En annan liten konsekvens av mångkultur-förespråkarnas bekämpandet av svenskarnas ‘rasism’ har passerat obebärkt förbi (apropå det aktuella ämnet om vad som utgör ett hot mot demokratin):

  “Om kvinnor vågat åsiktsrösta som männen hade SD varit störst”
  (— forskare vid Göteborg universitet, 2016-01-27 Expressen Debatt)

  *
  Det såg ni, mångkultur-förespråkare/rasistbekämpare, inte komma?

  Följdfråga: Hur skulle in själva känna/reagera om ni blev, enligt er själva, oskyldigt anklagade/misstänkta för att ni uttrycker er illa/beter er olämpligt? — Irritation eller oro/med försvar eller underkastelse?

  Efter denna (frivilliga) självrannsakan: Hur ni ska förmå svenskarna ovan att erkänna sina (omedvetna [*]) rasistiska motiv/beteenden?, där alternativet är att förklara för ovan invandrare att svenskar inte är rasister/beter sig ‘rasistiskt’.

  Så, jag undrar hur mycket längre som mångkultur-förespråkarna klarar av att mentalt/själsligt/mänskligt klamra sig fast vid sin eurocentriska (och därmed ‘rasistiska’?) syn på invandring och kulturell, etnisk och religiös mångfald? 1? 3? 5? 10? 20 år? När Sverige har förlorat sin svenska karaktär?:

  – “I Malmö har enbart 32 procent av grundskoleeleverna två svenskfödda föräldrar, i Göteborg och Stockholm är motsvarande siffra 46 respektive 50 procent – och de blir färre för varje år.”
  (2022-12-11 Expressen Debatt Hanif Bali (M?): “Vem ska lära barn svenska när det är slut på svenskar?”)

  – “To experience its [Sveriges] rich culture and traditions, Dalarna is certainly a place for this. It is with this view that students enrol at Dalarna University.”
  – “The first impression of every student both national and international is ‘Oh! Where are We [Tjärna Ängar]? Is this Sweden?’.”
  (2020-09-28, ur brevet från Dalarnas Studentkår till skolledningen.)

  [*]
  Staten hävdar (fortfarande?) att svenskar (hur många: 1? 10? 50? 90%? [[1]]) är omedvetna om sin rasism:

  (Hur kan någon försvara sig mot något denne inte är medveten om? — Frågan är retorisk, så länge svenska staten/etablissemanget ger invandrare tolkningsföreträde. Det vill säga, svensken ‘ges’ inte rätten att försvara sig: – Du är ‘rasist’/beter dig ‘rasistiskt’ när staten eller invandrare säger det [2]].)

  2020-07-02 Arbetsmarknadsdepartementet, pressmeddelande:
  “Rasism på arbetsmarknaden ska synliggöras och motverkas”
  – “Regeringen ger länsstyrelserna i uppdrag att utveckla arbetet mot rasism på arbetsmarknaden. I arbetet ska länsstyrelserna öka kunskap och medvetenhet bland aktörer på arbetsmarknaden om rasism, med fokus på afrofobi.”
  – “Vi behöver lyfta fram den STRUKTURELLA RASISM som finns i Sverige och SOM MÅNGA OMEDVETET UPPRÄTTHÅLLER, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP).”

  [[1]]
  # I sina presentationer av den statliga offentliga utredningen (SOU) 2012 “Främlingsfienden inom oss [Svenskar, Min anm.]” gjorde (och fortfarande gör?) Bengt Westerberg (FP/L) bedömningen att mellan “30–50%” av svenskarna är ‘främlingsfientliga’.

  # –”Hur kan man förstå att 800.000 väljare röstade på Sverigedemokraterna? [… SD:s] kärna består av de flesta av landets rasister och kraftigt främlingsfientliga”
  (Reinfeldt (M), boken ‘Halvvägs’, 2015)

  [[2]]
  Sveriges Television (SVT) öppnade för publik diskussion 2021-07-29 på Facebook efter reportaget “Rasismen inom vården”:

  – “Vi rapporterar om människors upplevelser och människor med utländsk bakgrund har tolkningsföreträde vad gäller rasism, då det är ett fenomen som inte drabbar vita personer [Svenskar!, Min anm.]- de kan inte bli rasifierade.”
  (www.archive.ph/GqOF0)

  I en intervju med Samnytt.se (fd. Avpixlat) 2021-08-10 (“SVT: Vita kan inte drabbas av rasism”) säger SVT:s nyhetsreporter Lina Abusagr (muslim, se bild, som skrev Facebook-inlägget) detta:
  – “Jag och min ansvariga utgivare [staten/SVT:s Gävleborgsredaktion] står bakom det”.

 3. “Sverige som nation existerar inte sa “chefen” för Svenska Fotbollförbundet(sic!) landsförrädaren Fredrik Reinfeldt.
  Med sådana typer som Fredrik kan vi inte begära att hans insläppta kamrater skall uppföra sig på annat sätt!
  Hade vi haft en politik värt namnet från början hade vi sluppit denna kaossituation!

  37
 4. Ett flertal KULTUR-ministrar, i olika regeringar, har bestämt hävdat att vi inte har någon KULTUR. Och ändå har KULTUR-ministern sitt jobb kvar på KULTUR-departementet i landet som saknar KULTUR.

  42
  • Det är ju inte VÅR kultur de värnar!!! Utan det är snarare kultur i allmänhet, och hbtq -och utlänningskultur i synnerhet!!!

   DÄRFÖR, har kulturministerämbetet överlevt, trots det stora sveket gentemot vår svenska och sunt normativa kultur!!!

   Så det är INTE ALLS konstigt, att de hävdar att VI (SVENSKAR), inte har någon kultur! Det går helt i linje med deras svek!

   13
  • Det beror på dessa kulturministrars brist på bildning och kunskap. De uttalar sig således om sådant de inte begriper. I och för sig inget ovanligt bland speciellt vänsterpolitiker.

 5. Nej det minns jag inte. Det är väl inget konstigt att utlänningar viftar med sina flaggor. Det är ju populärt med flaggor nu. Själv så påtar jag hellre i trädgården än håller på med flaggor.

  1
  33
  • Jag växte upp i en sossestad så det var nog inte jättemycket svenska flaggor där heller när jag var i den åldern (länge sedan). Men inte heller utländska trots att det var en stad med en hel del immigranter. Men i grund och botten har du rätt, utlänningar viftar numera med sina egna flaggor. Det är för att de faktiskt är just utlänningar och inget annat. Det är väl snarare myten om att alla är svenskar och att de skall betraktas som svenskar och ovillkorligen få uppehållstillstånd som är det konstiga. Alice är inte representativ, tacksamma immigranter är en raritet. Det är därför man inte kan ha svensk immigrationspolitik, för då får man just det som Alice skriver om.

   21
  • Jag tog studenten 1981 och då var det bara svenska flaggor man firade med. Antingen är du född långt senare än det eller att du är korkad.

   13
   • Inte många år sedan det ansågs vara rasistiskt att flagga svenskt på skolavslutningar.

    På sätt och vis lite positivt att det nu faktiskt syns 1 eller 2 svenska flaggor 😉

 6. När börjar upprensningen av Sverige?

  Den gängkriminelle som körde ihjäl den 11 årige pojken är släppt på fri fot. Vad ställer han till med nu. Ingen av de som såg händelsen verkar våga vittna.

  Ytterligare skjutningar i natt.

  Alice Teodorescu Måwe pekar på ett problem med kulturellt efterblivna men problemen syns överallt och polisen, rättsväsendet och regeringen verkar ha kastat in hnduken.

  Nu har EU dessutom kommit fram till en sk solidaritetspakt för asyl. VEM TROR PÅ FULLT ALLVAR ATT SVERIGE KOMMER ATT SKONAS! Pengar till att köpa sig fri finns INTE.

  (SD >20%) vart tog du vägen?

  56
  3
  • Är du från syd Sudan där de har lägst IQ i hela världen eftersom du inte kan fatta att 20% inte är någon egen majoritet?

   10
   4
   • Var på ett ursprung i Danderyds gymnasium i torsdags.
    Bara Svenska flaggor ,
    Glädje.
    Det var nog därför Löfven beskyllde dem för att knarka och på så sätt göda kriminaliteten .
    Han tål inte det friska Svenska .

    10
  • SD var motståndare till pakten, vilket du kunde sett och hört om du bara ville.

   5
   2
 7. Det är den socialdemokratiska inställningen till Svenskar och Svensk kultur som smittat av sig .
  Läs Aftonbladet så framstår deras inställning till Demokratin som ett hån mot det Svenska .

  55
 8. Kulturberikare som anser att deras skithål till hemländer är något att vurma för kan förslagsvis flytta dit. Vi har inte bett er komma hit, vi har inte önskat att ni kommer hit och vi vill definitivt inte betala för att ni ska vara här.

  66
  2
 9. “…rektorn höll tal och hängdes upp i trädgårdar…”

  Usch då! Verkade ju inte ett dugg bättre då! Ha ha! 😏

  8
  9
  • Skämt åsido! Den är hemsk denna urartning, och förfall, av våra gamla fina traditioner!

   24
   • Kunde inte låta bli att skoja lite först! Det lät så roligt, detta direkt inatt från texten ovan! 😄

Kommentera