Blandad framgång i motoffensiven

UKRAINA. De senaste 48 timmarna har ”betydande ukrainska operationer” pågått på flera håll i östra och södra Ukraina, skriver Storbritanniens försvarsdepartement i en lägesuppdatering. ”I vissa områden har ukrainska styrkor sannolikt gjort framsteg och brutit sig igenom den första ryska försvarslinjen. I andra har framstegen varit långsammare.”

För ryssar och rysstroll som inte förstår…

Även på den ryska sidan varierar framgången – vissa enheter har lyckats med sina defensiva manövrar, men på andra håll har soldater dödats under kaotiska reträtter genom de egna minfälten, skriver britterna.

Putin erkänner att de ukrainska styrkorna har ”offensiv potential”, enligt ISW.

Datagränsen för denna produkt var 13:30 ET den 9 juni. ISW kommer att täcka efterföljande rapporter i den ryska offensiva kampanjbedömningen den 10 juni.

 • Ukrainska styrkor fortsatte motoffensiva operationer i minst fyra områden av fronten den 9 juni. 
 • Rysslands president Vladimir Putin erkände den 9 juni att den ukrainska motoffensiven nyligen inleddes och noterade att ukrainska styrkor fortfarande har offensiv potential, en avvikelse från tidigare Kremls ansträngningar att tona ned ukrainska motoffensiver.
 • Tvärtom hävdade mycket av det ryska informationsutrymmet i förtid att den ukrainska motoffensiven har misslyckats efter att ryska styrkor skadade mer västerländskt tillhandahållen ukrainsk militär utrustning den 9 juni. Slagfältsbilder visar skadade eller förstörda västerländska infanteristridsfordon och stridsvagnar i västra Zaporizhia Oblast, även om antalet ukrainska fordon flera ryska källor hävdade att ryska styrkor förstördes är kraftigt uppblåsta.
 • Ukrainska tjänstemän erkände direkt att ukrainska styrkor förväntar sig att drabbas av utrustningsförluster under motoffensiva operationer.
 • Den ryska kommandostrukturen som ansvarar för områden i södra Ukraina är otydlig och sannolikt överlappande.
 • Ryska styrkor genomförde missil- och drönarangrepp över hela Ukraina natten mellan den 8 och 9 juni.
 • Flera oberoende källor rapporterade ytterligare bevis för att en intern explosion sannolikt förstörde Kakhovka Hydroelectric Power Plant (KHPP) dammen den 6 juni.
 • Vita huset avslöjade den 9 juni att Iran hjälper Ryssland att bygga en drönartillverkningsfabrik i Yelabuga, Republiken Tatarstan, Ryssland, vilket understryker det växande militära samarbetet mellan Teheran och Moskva trots västerländska sanktioner.
 • Chefen för den ryska generalstabsarméns general Valery Gerasimov diskuterade ökat rysk-kinesiskt militärt samarbete med den kinesiska centrala militärkommissionen (CMC) stabschefen Liu Zhenli den 9 juni.
 • Ryska och ukrainska styrkor genomförde begränsade och lokaliserade markangrepp söder om Kreminna.
 • Ryska styrkor fortsatte markangrepp nära Bakhmut och på linjen Avdiivka-Donetsk City.
 • Ukrainska styrkor fortsatte med begränsade markattacker på den administrativa gränsen mellan Donetsk och Zaporizhia oblaster och i västra Zaporizhia oblast.
 • Ryssland fortsätter att undvika internationella sanktioner och har enligt uppgift återställt tillgången till viktiga västerländska mikrochips och elektronik som Ryssland behöver för att producera militär utrustning.
 • En ukrainsk rapport säger att ryska myndigheter kan förbereda evakueringar från norra Krim.
 • Rysslands president Vladimir Putin meddelade den 9 juni att Ryssland kommer att börja utplacera taktiska kärnvapen i Belarus i juli 2023, och detta är inte en upptrappning från Putins tidigare kärnvapenretorik.

Läs mer på ISW, Institute for the Study of War…

Det ryska försvarsdepartementet har släppt flera videos som påstås visa hur Leopardstridsvagnar förstörs. Det är troligt att flera stridsvagnar sprängts men videorna visar också att Ryssland är duktiga på att skjuta sönder jordbruksmaskiner…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Blandad framgång i motoffensiven

 1. Jag förstår som vanligt ingenting.

  Hade folk förväntat sig att Leopard och övrig utrustning från väst skulle vara osårbar?

  18
  3
  • Nej, självklart inte osårbara. Det är bara förvånande om ryssarna råkar träffa något som är mindre än sjukhus, vattendammar och bostadskvarter.

   35
   9
 2. Fortfarande ingen offensiv som startat. Vi ser fortfarande bara spaningsstrid längst fronten där de ukrainska styrkorna petar på putteterroristernas försvar för att se var de viker någonstans.
  Vad väntar de på?
  Att putteterroristernas artilleri ska få ont om ammunition. Just nu skjuter de på allt och ingenting samtidigt som ukrainska styrkor bekämpar deras ammunitionsdepåer och ställningar. Vi ser detta i de dagliga rapporterna.
  När generalstaben ser att de bekämpat och strypt tillgången tillräckligt så kommer pansarnäven slå igenom och inget kommer då att kunna stoppa den.

  33
  13
 3. Tycka vara 2 Leopardstridsvagnar som skadats, men en av dem har Ukraina lyckats reparera.

  30
  4
  • En 2A4 har skadats med dragits tillbaka och reparerats, den hade förlorat ett band och några hjul.
   Den andra, 2A6 tillsammans med några Bradley är mer permanent utslagen men det var minimala förluster bland besättning och passagerare som drogs sig tillbaka under rökridå.

   30
   5
 4. En film som visar en Leopard träffad, samma vagn och samma träff 2 gånger, men inget torn kommer flygande och filmen slutar omedelbart efter träffen, så det kan mycket väl bara varit en träff på en Leopard, men inte en utslagen Leopard.
  Delen av filmen som visar en träff på mycket långt håll, kan ha varit en skördetröska…
  Och eftersom det är en rysk film, finns all anledning att betvivla allt i filmen.
  En gång lögnare, alltid lögnare.

  14
  2

Kommentera