Miljöpartiet stoppar vindkraft i hela landet

ENERGIPOLITIK. På riksnivå lovar Miljöpartiet att vindkraften ska byggas ut, men lokalt är det en annan visa. Nya siffror visar att avslagen ökar i kommuner med MP-styren. “Resultaten höjer en del ögonbryn”, säger forskaren Erik Lundin till TN.

Vindkraftsparker förstör enorma naturområden, det kallas miljövänligt.

På riksnivå har inget parti vurmat mer för vindkraften än Miljöpartiet. Under valrörelsen gjorde språkrören Per Bolund och Märta Stenevi vindkraftsutbyggnaden till en profilfråga. I ungefär samma veva presenterade utredaren Lise Nordin, tidigare energipolitisk talesperson för Miljöpartiet, en SOU-utredning som skulle begränsa kommunernas rätt att säga nej till vindkraft.

Men lokalt blåser andra vindar som kan blotta flera av de målkonflikter som finns inom partiet och den gröna rörelsen.

Ny forskning från Institutet för näringslivsforskning, IFN, visar nämligen att sannolikheten att få en vindkraftsansökan godkänd av kommunen minskar med elva procentenheter om MP sitter med i den styrande koalitionen, jämfört med när MP inte sitter med i styret.

Resultaten höjer en del ögonbryn, även om många faktiskt känner igen bilden, säger forskaren Erik Lundin på IFN som ligger bakom studien.

Miljöpartiet sticker ut – flest avslag i små kommuner
Studien bygger på data som Energimyndigheten har sammanställt i databasen Vindbrukskollen. I ungefär 30 procent av kommunerna som Erik Lundin har analyserat så ingår MP i den styrande koalitionen, och där ökar alltså sannolikheten markant för att nya vindkraftsprojekt får nej. MP sticker ut, som Erik Lundin uttrycker det.

MP är mest negativa till vindkraft i förhållandevis små kommuner, med 50 000 invånare eller färre, enligt studien.

Läs vidare på Tidningen Näringslivet…

Om förlustsnurror på bloggen…

-Pettersson tycker att det är märkligt att ett återvinningssystem för vind-och solkraft inte byggs upp parallelt med utbyggnaden. Mycket avfall väntas från vindkraft och solenergi utan att myndigheterna har koll på avfallshanteringen, menar Riksrevisionen.

Det blir väl skattebetalarna som får ta smällen. Många av producenterna som ska ta ansvar är nog borta när det är dags.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Miljöpartiet stoppar vindkraft i hela landet

 1. Vindkraft till havs – vad ger sig anfallande styrkor på först. Obevakad vindkraft till havs naturligtvis.
  Microplaster – ett allvarligt problem (Elsa Widdings artikel häromdagen) för både folk och fä (samt miljön)!
  Kanske det är dags för Bolund och Stenevi att sätta sig in i konsekvensanalysen av dessa begabbade vindsnurror. Kollegorna ute i landet har börjat inse fakta.
  Dags att pausa nu Per och Märta? För gott?

  13
 2. Det är synd om de vänsterblivna som helt saknar egen tankeförmåga och bara rapar upp det som sagts till dem. Nu har dock sprickor i fasaden uppstått. Numera verkar inte alla vara svenskar som någongång bestigit svensk mark, fartyg eller luftfartyg. På samma vis som man försöker påskina att fascister är högerextrema när de i själva verket är normal vänster försöker man distansera sig ifrån den våldsbejakande importen.

  Sålunda är MGM för den bestialiska knivattacken mot barn i franska alperna inte “svensk” utan “har kopplingar till Sverige”.

  “En knivbeväpnad man har attackerat flera barn i en lekplats i Alperna. Flera av barnen ska ha livshotande skador och den gripne gärningsmannen ska enligt franska medier ha kopplingar till Sverige, där han ska ha fått flyktingstatus.” (SVT)

  12
 3. Det blir nog ingen förvånad över .
  De Miljöpolitiska lögnerna har blivit FÖR många .
  Och deras 2 språkrör har försökt sig på den goda jesusrollen med katastrofalt resultat.
  ATT ständigt överdriva och håna andra människor är ingen bra väg .
  Men det måste man vara riktig politiker för att förstå .
  Och gaphalsar har otur när de tänker .

  19
 4. Skicka hycklarna i mp till Sakab för destruktioninnan de förstör ännu mer

  15
 5. https://sverigesradio.se/artikel/dalig-koll-pa-avfallet-fran-skrotad-vindkraft-och-solenergi

  Vindkraftsbolag borde åläggas att fondera medel som ska täcka återställning av vindkraftsparker efter att elproduktionen upphör. På samma sätt som kärnkraften är tvungna att fondera medel för sin avveckling måste vindkraftsbolag åläggas att göra detsamma. Riksrevisionen har helt rätt i detta. Regeringen måste få tummen ur röven och åtgärda detta i annat fall blir det skattebetalarna, dvs, vi som får stå för saneringskostnaderna.

  21
  1
 6. Mark ägs av någon. Om ett “rikt” företag även marken under anläggningen blir de ansvariga för återställandet. Om marken är arrenderad är den som äger anläggningen ansvarig…. med 25.000 i aktiekapital i ägarens firma är det bättre att göra kk. Då hamnar kostnaden för återställning återigen på markägaren….. Tips från coachen arrendera aldrig ut. Sälj för till markägaren….. det tar 50 år att bygga upp produktiv skog (från att man börjar bygga anläggningen, minst) …. och kräv ett högt pris……

  22
  1
 7. (MP) kan man INTE lita på!
  Den ena handen vet inte vad den andra gör!

  Där har vi miljöfascismens dilemma.

  30
  1
 8. Är det inte markägaren som får ta konsekvenserna för vindkraftsnedläggningen? Jag trodde det var därför vindkraftsägarna helst inte vill köpa maren där vindkraften står utan vill arrendera marken.

  26
  1
 9. Vem vill bo i områden som dessa vindsnurror finns i hundratal ? Säkert vill inte MILJÖ MUFFARNA själva bo på dessa platser.

  42
  1

Kommentera