Fortum och Westinghouse utforskar möjligheter för ny kärnkraft i Finland och Sverige

ENERGIPOLITIK. Det finska Fortum och amerikanska Westinghouse Electric Company, en av världens ledande leverantörer av säker och innovativ kärnteknik, har undertecknat ett samförståndsavtal (MoU) för att undersöka förutsättningarna för utveckling och utbyggnad av ny kärnkraft i Finland och Sverige. Eventuella potentiella investeringsbeslut kommer att fattas i ett senare skede, enligt ett pressmeddelande.

Westinghouse AP300™ liten modulär reaktor, SMR. Storleken på en SMR är mindre än en halv fotbollsplan.

“På Fortum är våra strategiska prioriteringar att leverera tillförlitlig ren energi och driva på minskning av koldioxidutsläpp i industrier i Norden. Vi är glada över att utöka vårt samarbete och utforska potentialen och förutsättningarna för ny kärnkraft i Finland och Sverige med Westinghouse Electric Company, säger Petra Lundström, Executive Vice President, Nuclear Generation på Fortum.

“Fortum är ledande när det gäller att tillhandahålla säker, ren och tillförlitlig kärnenergi för folket i Finland och Sverige, samt en viktig kund för våra bränsle- och tjänsteföretag som stödjer Fortums befintliga driftanläggningar”, säger David Durham, VD för Westinghouse Energy Systems . “Vi är glada över att samarbeta med Fortum för att föra vår beprövade och branschledande, avancerade passiva säkerhets kärnkraftsteknologi till Norden, vilket ger ökad energisäkerhet för många generationer framöver”, fortsätter Durham.

Förutom stora kärnkraftverk håller Westinghouse just nu på att utveckla en SMR-reaktor och företaget beräknar att den första driftenheten skulle vara tillgänglig 2033.

Detta nya samförståndsavtal är relaterat till Fortums kärntekniska genomförbarhetsstudie som lanserades i november 2022. Under det tvååriga programmet utforskar Fortum kommersiella, teknologiska och samhälleliga, inklusive politiska, rättsliga och regulatoriska förhållanden både för små modulära reaktorer (SMR) och konventionella stora reaktorer i Finland och Sverige. Studien undersöker också nya partnerskap och affärsmodeller. Utöver Westinghouse Electric Company har Fortum gjort samarbetsavtal med koreanska KHNP, brittiska Rolls-Royce SMR, franska EDF, svenska Kärnfull Next samt finska Outokumpu och Helen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Fortum och Westinghouse utforskar möjligheter för ny kärnkraft i Finland och Sverige

 1. Rättning av föregående kommentar:

  “Den Svenska eliten, eller vad vi nu ska kalla den, är något av den extrema extrema eliter som finns på denna jord…”

  ska vara:

  Den Svenska eliten, eller vad vi nu ska kalla den, är en av de mest extrema av extrema eliter som finns på denna jord.

 2. Klart amerikanska bolag vill göra nya affärer och då ger det ju bra med klirr om man river att antal reaktorer först… dock leder vi väl racet mot Finland med 6-1 kanske globalism inte är så bra för tidigare suveräna stater…….

  3
  1
 3. Skulle gärna diskutera detta med Fortum och amerikanska inställningen till kärnkraften. USA har alltid Viasat en skitsofrän inställning till kärnkraft och sina då kallade spridningsavtal ????
  Det är väl lämpligare att vi dom bor i ett kallt klimat färger gör vår egen energiförsörjning ? Detta gärna då medegen forskning och produktion av klyvbart material för bruk i olika reaktorer med olika egenskaper!
  Det finns ju faktiskt Irani Ranstad så Sverige skulle kunna göra sig oberoende av despotiska energiprodusenter som Putin eller andra jihadister och terrorister?

  4
  1
  • Det var Birgitta Dahl som förbjöd forskning om kärnkraft. Därmed avr det slut med världsledande ASEA-Atom. Sedan kom Göran Persson med Centern och sedan Miljöpartiet och avvecklade det som fanns av väl fungerande kraftverk. Nu måste Sverige börja om igen från noll och omsprungna av Finland m fl.

   • Bygg två nya i Barsebäck och fyra nya i Ringhals där kablar och infrastruktur finns.
    Bör gå på mindre än fem år tills den första är i drift.
    Något för TuffeUffe att ta tag i.
    Efter det så bör produktionen av SMR var igång och färdigt att rulla ut.

   • “Det var Birgitta Dahl som förbjöd forskning om kärnkraft. ”

    Och samtidig försvarade försvarade Pol Pots folkmord i Cambodia.

    Det krönas med att hon får bli talman i Sveriges Riksdag.

    Den Svenska eliten, eller vad vi nu ska kalla den, är något av den extrema extrema eliter som finns på denna jord. Har man det i minne när man analyserar dessa frågor, blir det inte svårt att förstå att det går käpprätt åt fanders på alla fronter i det vi kallar Sverige, och hela västvärlden.

Kommentera