Ursprung är relevant i debatten

BROTTSLIGHET & INVANDRING. Många vänsterblivna menar att ursprung och kultur inte har någon betydelse för hur folk uppträder eller deras brottslighet. Varför de inte vill registrera olika etniciteter och religionen efter brottslighet är obegripligt. En sådan statistik skulle ju visa att de har rätt, men de vet att det är skillnad på folk och folk.

 Kulturarv ligger bakom invandrarnas brottslighet har bloggen skrivit om i många år. Genom transparens kring ursprung och olika sorters brottslighet sätter man skeendena i sin riktiga kontext. Om man inte kan identifiera ursprunget till ett problem så förstår man inte problemet tillräckligt väl för att kunna utforma lösningarna.

 Av Luai Ahmed

Jonathan Kärre skrev nyligen en debattartikel, där han bland annat kritiserar mig för att jag i en krönika kopplat hans berättelse om Gröna lund till Mellanösterns antisociala dominansbeteenden och dess kulturellt betingade tendens att söka lösa konflikter med aggressivitet och våld.

Han skriver: ”Jag kan berätta för Ahmed att min egen dotter – rågblond och grönögd – talade om för mig efter incidenten på Grönan att även hon och hennes tjejkompisar ibland tränger sig före i köerna. Det ter sig kanske inte lika hotfullt när flickor beter sig illa, men det är precis lika fel, och värt att reagera mot”.

Att jämföra hans unga dotters tjejkompisar som smiter före i köer med dominanssökande ungdomsgäng går inte ihop och faller på sin egen orimlighet. Utöver detta hävdar han att ”om vi fokuserar på fel sak – till exempel gärningspersonernas ursprung – finns risken att frågan blir politisk och därmed polariserad”.

Naturligtvis spelar ursprung roll. Den som växer upp i exempelvis Somalia kommer att socialiseras in i en kultur som präglas av värderingar som är väsensskilda från de som råder i Sverige, och den som inte integreras kommer att överföra dem på sina barn, exempelvis värderingar kring kvinnans roll, homosexualitet eller just om hur man lämpligen löser konflikter.

Genom transparens kring ursprung och olika sorters brottslighet sätter man skeendena i sin riktiga kontext. Man kan exempelvis inte tackla problem som rör hederskultur och islamism med samma åtgärder som man skulle angripa problem som alkoholism eller fotbollsfirmor. Om man inte kan identifiera ursprunget till ett problem så förstår man inte problemet tillräckligt väl för att kunna utforma lösningarna.

Och ursprung spelade roll även i Gröna Lund-skeendet. Hade det inte gjort det så hade Kärre vid incidenten inte, enligt sin ursprungliga virala tweet, anklagats för att ha ”rasistiska motiv” av de stökiga ungdomarna. Men hans ursprung spelade roll för dem.

Debatten handlar inte om en isolerad incident där ungdomar trängt sig i kön, utan om en märkbar kulturell förändring som påverkar människors vardag. Att fortsätta ignorera dessa kulturkrockar innebär endast att man förhindrar en seriös diskussion om hur vi bäst löser problemen. 

Av Luai Ahmed, författare och krönikör i Bulletin

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Ursprung är relevant i debatten

 1. Sverighatare säger att andra folkslags kultur är spännande, i det här fallet kan man förknippa andra folkslag med beteende. Men när det gäller våld går det inte att koppla ihop olika folkslags kulturer.

  Ska vi föra ett konsekvent resonemang så ska deras andra kulturella särdrag heller inte vara förknippade med deras ursprung. Alltså blir det ingen mångkultur när de flyttar hit.
  Antingen så är det samma och omöjligt att mäta eller så är det olika och går att mäta. Men det är väl så med sverigehatare, de vet att svensken är lättlurad och fortsätter luras på samma sätt som Palme gjorde!

 2. Ursprung och miljö har ingen betydelse för hur folk uppträder eller deras brottslighet men kön är bara en social konstruktion, dvs en produkt av ursprung och miljö..

  Hur ska dom ha det?

 3. Det socio kulturella arvet finns i deras DNA sedan urminnestider. .

  ONDSKAN försvinner INTE bara för att man får möjlighet att leva ett liv på bidrag, får en fri skolutbildning, har åkt tunnelbana i Stockholm, …………………………………!!!!

  34
  • Det går att göra människor från skithålsländer till dugliga medborgare men då måste de skiljas från klanen i späd ålder. Det finns goda exempel på hur personer som adopterats innan de blivit infesterade av deras förfäders kultur och sedvänjor blivit näst intill mönstermedborgare. Det är frågan om samspel mellan arv och miljö. Det finns säkert också exempel på sådana som inte gått att rädda.

   16

KommenteraAvbryt svar