Mördaren Frunze Saghatelyan får aningen högre straff av hovrätten

BROTTSLIGHET. Svea hovrätt höjer straffet för Frunze Saghatelyan som dömts för mordet på ett gym i Vasastan. Frunze, som var 16 år vid mordet, dömdes i tingsrätten till sluten ungdomsvård i 2 år och 11 månader. Det samlade straffvärdet för brottsligheten hade för en vuxen person uppgått till 18 år. Han får nu 4 års ungdomsvård.

Det var i mars förra året som pojken gick in maskerad på gymmet med mål att skjuta en man kopplad till ett kriminellt gäng, i stället sköts en 55-årig man ihjäl som försökte gå emellan.

Frunze Saghatelyan döms även för försök till mord, för grovt vapenbrott samt för allmänfarlig ödeläggelse efter att ha kastat in en handgranat på en restaurang i centrala Stockholm.

***

TIDIGARE 2023-04-21 Mördaren Frunze Saghatelyan har gripits i Strängnäs

BROTTSLIGHET. Den fritagne 17-åringen Frunze Saghatelyan har gripits, enligt uppgifter till SVT.

17-åringen fritogs av maskerade män tidigare i april och har sedan dess varit på fri fot.

Enligt SVT:s uppgifter greps han i samband med en husrannsakan i Strängnäs.

***

TIDIGARE 2023-04-13 Mördaren Frunze Saghatelyan, 17 år, fritagen i Södertälje

BROTTSLIGHET. Minst två maskerade personer har fritagit en intagen i Södertälje, Frunze Saghatelyan, skriver polisen på sin hemsida. Nu pågår en stor insats med bland annat polishelikopter. Den fritagne är den unge man som dömdes till sluten ungdomsvård efter mordet på Delta gym i Stockholm. Han ska enligt uppgifterna ha varit på väg till tandläkaren.

De maskerade gärningspersonerna och den intagne Frunze Saghatelyan lämnade platsen i en svart Mercedes. De två maskerade personerna ska ha hotat kriminalvårdare med vapen. Ingen av dem ska ha skadats fysiskt.

Det var den 10 mars som 17-åringen dömdes för mordet på Delta gym. En 54-årig trebarnspappa sköts till döds. Han var inte den egentliga måltavlan.

-Pettersson undrar varför polisen inte går ut med namn och bild på Frunze samt registreringsnummer och modell på flyktbilen?

De kriminella kan också tacka barnkonventionen för att det är så lätt att rymma. Mördare och andra grova brottslingar har nämligen rätt att använda telefon och internet, de är ju baaarn…

Frunze Saghatelyan beviljades sitt svenska medborgarskap när han befann sig i hemlandet Armenien i fjol, på flykt undan polisen efter mordet på trebarnspappan Fredrik Andersson.

-Pettersson litar inte på modern elektronik och skulle föredra den gamla sorten…

***

TIDIGARE 2023-03-10 17-årig invandrare döms för mord på gym i Stockholm

BROTTSLIGHET & INVANDRING. Stockholms Tingsrätt, mål: B 5432-22, har idag dömt en 17-åring för mord den 28 mars 2022 då en man sköts till döds på ett gym i Stockholm. 17-åringen frias från försök till mord på en annan man vid samma tillfälle. Tre män frias från medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord. En svartklädd man med munskydd och pistol sprang in på gymmet och avlossade tre skott. Ett av skotten träffade en man i huvudet som avled av sina skador. Mordoffret hade såvitt känt inte någon hotbild mot sig och utredningen ger inte stöd för att han var det tilltänkta offret. Enligt åklagaren det var en annan man som befann sig på gymmet vid tillfället som var den egentliga måltavlan.

Fredrik Andersson sköts ihjäl av misstag på ett gym när han försökte avväpna en misstänkt mördare.

Efter skottlossningen sprang skytten ut från gymmet, hoppade in i en bil och åkte till en lägenhet utanför stan. På bilen påträffades DNA från 17-åringen. I lägenheten hittades mordvapnet och ett munskydd med DNA från både 17-åringen och mordoffret.

Tingsrätten har vid en sammantagen bedömning kommit fram till att bevisningen i form av bl.a. DNA-träffar, signalementsuppgifter och jämförande bilder från övervakningsfilmer är av sådan styrka att det är ställt utom rimligt tvivel att 17-åringen, då 16 år, är gärningsmannen. 17-åringen döms för mord.

När det gäller åtalet för försök till mord bedömer tingsrätten att bevisningen inte räcker för att det ska vara styrkt att 17-åringen och de tre åtalade männen hade en gemensam brottsplan att döda den utpekade måltavlan. 17-åringen frikänns därför från försök till mord och de tre männen frikänns från medhjälp till gärningen. De tre männen frikänns också från medhjälp till mord.

Tingsrätten dömer även 17-åringen för allmänfarlig ödeläggelse. Av bevisningen i form av DNA-träffar, telefonuppkopplingar och vittnesuppgifter är det ställt utom rimligt tvivel att 17-åringen den 20 mars 2022 kastade in en handgranat på en restaurang i centrala Stockholm. Han döms även för grovt vapenbrott.

Påföljden för 17-åringen bestäms till sluten ungdomsvård i 2 år och 11 månader. Det samlade straffvärdet för brottsligheten hade för en vuxen person uppgått till 18 år.

Två av de åtalade männen döms för bl.a. narkotikabrott till fängelse. 17-åringen ska betala skadestånd till nära anhöriga till mordoffret och till ett försäkringsbolag för skador på restaurangen. Tingsrätten är enig i sin bedömning.

 • Frunze Saghatelyan, född 2005, medborgare i Armenien och Sverige, det svenska medborgarskapet fick Frunze Saghatelyan efter mordet, döms för mord, grovt vapenbrott och allmänfarlig ödeläggelse till sluten ungdomsvård i 2 år och 11 månader. Hade armeniern varit 18 år hade straffet blivit 18 år. Frunze frikänns från en hel hög med andra brott. Staten betalar advokaterna med 805.621 kronor.
 • Omar Ahmed, född 2003, frikänd, staten står för advokaten som kostar 640.363 kronor
 • Robin Hedman Johansson, född 1992, döms för narkotikabrott, brott mot vapenlagen och ringa dopingbrott till 1 års fängelse. Robin frikänns från en hel hög andra brott. Staten betalar advokaten med 472.875 kronor.
 • Johnny Samansson, född 1990, döms för narkotikabrott till fängelse i 3 månader. Johnny frikänns för många brott. Advokaten får ersättning av staten med 431 371 kronor.

***

TIDIGARE 2023-01-24 Åtal väckt i mordärende på ett gym i Stockholms innerstad

VÅLDSVÅGEN. I dag har kammaråklagare Daniel Suneson väckt åtal mot fyra personer för bl.a. mord, försök till mord och medhjälp till samma brott den 28 mars 2022 på ett gym i Vasastan i Stockholm. Åtalet är kopplat till två andra förundersökningar om grov allmänfarlig ödeläggelse den 20 mars 2022 på Södermalm då en handgranat kastades in i en restauranglokal samt om grovt vapenbrott där bland annat mordvapnet från gymmet hittades i en lägenhet i Johanneshov.

En av personerna, som var 16 år vid gärningen, åtalas för mord och försök till mord på gymmet i Vasastan, grov allmänfarlig ödeläggelse på restaurangen på Södermalm samt grovt vapenbrott i en lägenhet i Johanneshov. Utöver detta åtalas tre personer för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord. En av dem var 18 år vid gärningen och de övriga i 30-årsåldern. Enligt åklagaren har de på olika sätt främjat mordet och mordförsöket.

Jag har åtalat för mord på en besökare på gymmet men även för försök till mord på en annan person som befann sig där. Utredningen har inte visat annat än att den person som avled inte var den egentliga måltavlan utan endast ingrep mot förövaren, säger kammaråklagare Daniel Suneson.

Samtliga åtal kommer att avhandlas i en och samma rättegång. Det är tingsrätten som sätter datum för när huvudförhandlingen startar.

Målnummer i Stockholms tingsrätt: B 5432-22.

 • Frunze Saghatelyan, född 2005, medborgare i Armenien och Sverige, åtalas för vållande till annans död, grovt brott. Försök tillmord, förberedelse till mord, grovt olaga hot, grovt vapenbrott. Allmänfarlig ödeläggelse grovt brott.
 • Omar Abdulkadir, Ahmed, född 2003, medborgare i Somalia och Sverige.
 • Robin Karl Conny, Hedman Johansson, född 1992, medborgare i Sverige
 • Johnny Antony, Samansson, född 1990, medborgare i Sverige
 • Robin Hedman Johansson, Johnny Samansson och Omar Ahmed åtalas för medhjälp till mord, medhjälp till försök till mord, medhjälp till försök till grovt olaga hot.
 • Ahmed åtalas för skyddande av brottsling
 • Samansson och Hedman Johansson åtalas för narkotikabrott
 • Hedman Johansson åtalas för brott mot vapenlagen, dopningsbrott

***

TIDIGARE 2022-08-01 Efterlyst mördare fick svenskt medborgarskap

VÅLDSVÅGEN. Fredrik Andersson sköts ihjäl på ett gym när han försökte avväpna en misstänkt mördare.

En 16-årig Armenier har nu gripits misstänkt för mordet. Den misstänkte flydde till Armenien och har under tiden han varit efterlyst, misstänkt för mord fått svenskt medborgarskap.

Den 16-årige armeniern är nu häktad misstänkt för mord. Den 18-årige somaliern som tidigare misstänktes för mord är nu misstänkt för medhjälp till mord.

***

TIDIGARE 2022-04-13. Somaliern Omar Ahmed begärd häktad för mord på oskyldige Fredrik Andersson

VÅLDSVÅGEN. Åklagaren begär i dag den 13 april den tidigare misstänkta mannen, Omar Ahmed, född 2003, häktad för mord vid Delta Gym i slutet av mars. Misstanken gäller mord alternativt medhjälp till mord.

Tid för häktningsförhandling bestäms av tingsrätten och sker troligen under torsdag förmiddag den 14 april. – Av hänsyn till utredningen kan jag inte lämna ytterligare kommentarer kring detaljer om mannens medverkan i brottet, säger kammaråklagare Daniel Suneson som är förundersökningsledare i ärendet.

-Pettersson säger att Omar Ahmed är medborgare i Somalia och skriven i Borås. Herr Ahmed är tidigare dömd för försök till mord, rån, grov misshandel, grovt olaga hot, grovt vapenbrott och grov skadegörelse. Varför gick han lös på våra gator och torg, Morgan?

Målnummer i Stockholms tingsrätt: B 5432-22.

***

TIDIGARE 2022-04-12. En gripen, misstänkt för mordet på oskyldige Fredrik Andersson

VÅLDSVÅGEN. En man i 20-årsåldern har gripits misstänkt för det uppmärksammade gymmordet i Stockholm den 28 mars. Den 54-årige ordningsvakten Fredrik Andersson sköts till döds när han försökte stoppa den beväpnade gärningsmannen.

Gripandet skedde på måndagskvällen.

Vi är fortfarande i ett inledande skede och för att inte riskera att skada utredningen kan jag för närvarande inte lämna mer information, säger kammaråklagare Daniel Suneson som är förundersökningsledare, i ett pressmeddelande.

***

TIDIGARE 2022. Nummer 17 fälld i Stockholm – Fredrik Andersson var ett oskyldigt offer

VÅLDSVÅGEN. Den man som blev skjuten på ett gym i centrala Stockholm i måndags har avlidit, uppger polisen. Anhöriga har underrättats. Mannen, Fredrik Andersson, fördes till sjukhus med livshotande skador efter att ha skjutits med flera skott inne på Delta gym i stadsdelen Vasastan i Stockholm vid 12-tiden i måndags.

Skytten uppges ha varit ute efter en annan man, en Bandidos-man och den mördade mannen sköts i huvudet när han försökte hindra mördaren. Mc-gänget Bandidos har flera konflikter både i Stockholm och Linköping. Polisen utreder händelsen som ett misstänkt mord. Ingen person har gripits efter händelsen.

***

Till minne av Fredrik Andersson

Medborgerlig Samlings partistyrelse har nåtts av beskedet att vår ordförande i Medborgerlig Samling Solna, Fredrik Andersson, har avlidit av skottskador som han ådrog sig på ett gym i centrala Stockholm i måndags. Enligt uppgift ingrep Fredrik Andersson mot en pistolbeväpnad man som var ute efter att mörda en annan som befann sig i lokalen, vilket slutade med att han själv blev skjuten.

Vi har förlorat en make, en familjefar och en oerhört modig vän.

Ryggraden var bokstavligt talat Fredriks signum. Han bar ibland runt på en modell av en ryggrad för att visa vad han ansåg att det behövdes mer av i Sverige. Han var både i ord, bild och handling ett uttryck för civilkurage – det medborgerliga modet.

Orsaken till Fredriks politiska engagemang var att han som krogvakt och samhällsengagerad såg den negativa utvecklingen från första parkett. Han såg att våra nuvarande politiker var oförmögna att hejda utvecklingen och i praktiken var ansvariga för vartåt det barkade. Det var hans huvudfråga.

”Fel värdegrund” stod det med en rejäl skopa ironi på en T-tröja som Fredrik ofta hade på sig. Nej Fredrik, din värdegrund var det sannerligen inget fel på. Felet återfinns i den tid och den samhällsutveckling som inte värdegrunden ville förlika sig med.

Vila i frid, Fredrik. För alltid ihågkommen.

Ilan Sadé, för Medborgerlig Samlings partistyrelse

***

-Pettersson säger att förra året fälldes nummer 17 den 1 juni. I år levererar mångkulturen betydligt snabbare.

Justitieminister Morgan Johansson (S) har bekämpat brottsligheten sedan den 3 oktober 2014. När ska han inse att han gör ett dåligt jobb och avgå?

Antal skjutna till döds nedan, från 2014 är min privata statistik, där endast gängrelaterade mord med skjutvapen är med, det har varit några fler skjutvapenmord som inte är kopplade till gängkriminalitet, dom är inte medräknade. Minst 90 procent sedan 2015 är invandrare. 2014 och tidigare är alla skjutna enligt officiell statistik.

 • 2022: 17 st hittills, det är rekordfart. Utöver dessa har en ”svensk” skjutits i Köpenhamn och en man i Borås som inte var gängrelaterat.
 • 2021: 45 st tangerat rekord.
 • 2020: 43 st
 • 2019: 41 st
 • 2018: 45 st
 • 2017: 43 st
 • 2016: 28 st
 • 2015: 28 st
 • 2014: Stefan Löfven (S) vinner valet och lovar bekämpa den grova brottsligheten med hjälp av justitieminister Morgan Johansson (S).
 • 2010–14: 14 st sammanlagt
 • 2005–09: 9 st sammanlagt
 • 2000–04: 8 st sammanlagt
 • 1995–99: 7 st sammanlagt
 • 1990–94: 4 st sammanlagt

***

TIDIGARE 2022-03-28. Man skottskadad i Stockholm

VÅLDSVÅGEN. En stor polisinsats pågår i centrala Stockholm efter larm om skottlossning på Delta gym i Vasastan. Ägare till gymet är Dimitrios Skarmutsos.

Tunnelbanans gröna linje är stoppad.

En man är svårt skadad, skjuten i huvudet. Polisen jagar en maskerad gärningsman, enligt uppgifter.

UPPDATERAT 12.40: Målsägaren är en man och har fått livshotande skador. Han är förd i ambulans till sjukhus för vård. Polisen har inlett en insats som är rubricerad mordförsök.

Uppdatering klockan 13.30: Kontroller av personer har genomförts. Kartläggning av den skottskadade personen pågår. Inhämtning och analys av bilder från övervakningskameror  pågår. Ett flertal personer har förhörts . Brottsplatsundersökningen har påbörjats och i den ska fysiska spår och bevis säkras. I denna undersökning biträder specialsökhundekipage.

Den skjutna mannen verkar inte ha varit måltavla utan sköts i huvudet när han försökte hindra skytten.

Polisen

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Mördaren Frunze Saghatelyan får aningen högre straff av hovrätten

 1. Lämpligt med en rejäl hickory över garnityret, ge´n sen en påse sugrör…

 2. Domstolarna anser ofta att det samlade straffvärdet är försumbart. Om någon skaffar en pistol och går ut för att mörda en annan person är alltså inte så allvarligt att det behöver straffas särskilt hårt. Gym-mordet resulterar alltså i fyra års sluten ungdomsvård. Trots att mördaren alltså vet hur man får tag i en pistol, vet hur man använder den och alldeles säkert vet konsekvenserna för offret så är det inte så allvarligt att det behöver något hårdare straff så att mördaren hålls borta från allmänheten i många år. Kan inte någon redovisa hur många brottslingar som fått låga straff och sedan gått ut och fortsatt att mörda och råna. Straffet skulle ju vara lågt så att brottslingen ska kunna ångra sig och ändra sitt liv. När det inte sker, vilket händer i alltför många fall så måste samhället reagera hårdare. Samhället borde väl skydda brottsoffer istället för att tycka synd om brottslingen vilket sker i alltför många fall

  15
  • Mord av normalgraden är så långt en domstol törs sträcka sig för att inte få bakläxa från HD.

   Dessutom anser jag att detta moderna påfund att klassa brott som “normalgraden” är ett hån mot brottsoffren. Graderingen borde förbjudas.

 3. 4-år för mord, Sverige är fantastiskt, inte konstigt att brottslingarna vallfärdar till Sverige. Men har skattebetalarna råd med detta.

  17
 4. Han ska inte ut mer någonsin. Han kommer aldrig att tillföra ämnat än djävelskap. Förstår inte varför det ska daltas så förbannat med kriminella i det här landet.
  Hör ungdomar som pratar om det med, om daltande. De tycker det är fel. Nej fy fan! Han ska inte vara här överhuvudtaget

  13
  • Nämen, ska verkligen den lille plutten sitta så länge inlåst?, Nåja man kan ju alltid rymma. Det är ju tur att vi har politiker, lagar och rättsväsende som tar i med hårdhandskarna!!! Hade det varit någon j-a ordning i vårt land så hade plutten suttit inlåst minst 20 år på anstalt med restriktioner. Alternativt släpp ut honom på stan och tipsa det tänkta mordoffret och hans polare så hade problemet varit löst.

   15

Kommentera