Tre kärnkraftsreaktorer står still, ändå låga priser

ENERGIPOLITIK. Elpriserna rör sig bara marginellt från låga nivåer under måndagen, trots att flera kärnkraftsreaktorer står stilla, skriver TT.

Oskarshamn OK3

I elområde 4 kommer elen att kosta 3,4 öre per kWh, och i elområde 3 hamnar priset på 1,9 öre. Under söndagen låg priserna på 4,7 respektive 1,2 öre per kWh.

I elområde 1 och 2 byts minuspriserna under söndagen på minus 0,3 öre mot 0,5 öre per kWh på måndagen.

Både Forsmark 1 och Forsmark 2, liksom kärnkraftverket i Oskarshamn, är ur drift för tillfället för kortare eller längre reparationsstopp.

Reaktorn Forsmark 2 stoppas för en kort oplanerad reparation söndag-måndag. Den andra reaktorn vid Forsmark, plus kraftverket i Oskarshamn, är för närvarande ur drift på grund av planerat årligt underhåll.

I Finland startade kärnkraftverket Olkiluoto 3 i mars 2023 och det påverkar den nordiska elmarknaden positivt.

Vindkraften levererar enormt bra, men som vanligt får ägarna dåligt betalt när det blåser och inget när det inte blåser.

Vattenkraften går för fullt och går inte att minska, magasinen i norr är fulla.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Tre kärnkraftsreaktorer står still, ändå låga priser

 1. Brukar alltid lyssna på sjörapporten och vattenståndet. Speciellt Vänerns som är Sveriges största vattenmagasin. Idag låg det på 74 cm ÖVER normalt vattenstånd. Dvs FULLT och båda kraftverken i Trollhättan samt i Lilla Edet kör för fullt !

 2. Vindkraften ger absolut inget tillskott till enegifösörjninen?
  Däremot ger den ett överskott till ägare och den som köpt eländet. Men det är enbart på grund av det så kallade
  EL certifikat avgifter .. det är alltså en avgift eller skatt dom tas ut av el produsenter som går som bidrag till vindkraften!

  • Så är det , snurrorna drivs mest av bidragen och inte av vinden !

   Hur mångavindparker är helt självbärande UTAN bidrag i någon form ? ?

 3. “Vindkraften levererar enormt bra, men som vanligt får ägarna dåligt betalt när det blåser och inget när det inte blåser.

  Vattenkraften går för fullt och går inte att minska, magasinen i norr är fulla.”

  Om man stänger vindkraften får man väl upp priset…… eftersin vindkraften är dyrare att bygga borde de bara köras då elpriset är högt…..

  • Periodvis så kan vi exporterariktigt mycket , men Problemet ligger i storheten och då har vi för lite energi särskilt på vintern !

 4. Som sagt, kör man kärnkraftverken på 120 procent, blir det driftstopp med jämna mellanrum. Det inte vänstern fattade var att det var bättre att ha två till och köra samtliga på 100%.

  13
 5. Ett mycket tydligt exempel på “planerad stabilitet kontra instabilitet” vindkraften levererar enormt bra, men som vanligt får ägarna dåligt betalt när det blåser och inget när det inte blåser.

  26
 6. Att det är sommar kanske har med saken att göra ..
  Det finns ju en viss konfiguration mellan vinter och sommar

  44
  • Inte enligt Media, hos dem är det global sommar året runt, dom har till och med lärt sig att se in i framtiden, enligt dem så kommer sommaren slå nya värmerekord.

   48

Kommentera