Akademiska sjukhusets chef Adel Shalabi häktad för mutbrott

KORRUPTION. För en vecka sedan greps Adel Shalabi, 64, överläkare och verksamhetschef på Akademiska sjukhuset i Uppsala, på en flygplats på väg till Norge.

Polisen tror dock inte att han försökte fly.

Adel Shalabi Bild: Akademiska sjukhuset

Shalabi häktades i torsdags och är nu häktad för flera grova mutbrott – och ska enligt uppgifter tagit emot 4,1 miljoner kronor i mutor.

Canon Medical System och Siemens är två av de inblandade företagen, rapporterar Aftonbladet.

Utredningen om tidigare mutbrott pågår fortfarande.

-Pettersson hoppas att Canon, Siemens och andra inblandade företag förbjuds göra affärer med offentliga organisationer i många år framöver.

***

TIDIGARE 2022-10-12 Sjukhuschef Adel Shalabi ingick miljonaffär – fick 200.000 i mutor

KORRUPTION. Den tidigare verksamhetschefen på Akademiska sjukhuset i Uppsala Adel Shalabi misstänks för mutbrott, rapporterar SVT Uppdrag granskning.

Adel Shalabi

2019 köpte Akademiska sjukhuset i Uppsala in en ny avancerad röntgenapparat från leverantören Canon för 6,5 miljoner kronor. I samband med köpet begärde den dåvarande verksamhetschefen Adel Shalabi att Canon skulle betala ut 200.000 kronor till hans privata konto, visar granskningen av UG.

Verksamhetschefen och Canons vd:s överenskommelse ledde till en intern konflikt på företaget, vilket slutade med att verksamhetschefen ingick ett konsultavtal med Canon och fick en förskottsbetalning till sitt företagskonto. Efter avslöjandet har Region Uppsala polisanmält händelsen.

Inköpet och uppgörelsen med verksamhetschefen föregicks av flera bjudmiddagar i samband med mässor runt om i världen

Se Uppdrag gransknings ”Vårdchefens hemliga deal”

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Akademiska sjukhusets chef Adel Shalabi häktad för mutbrott

 1. Det blir ingen som kommer att ställas till svars. Alla känner alla i grupperna det handlar om. Plötsligt kan det ju vara någon som behöver ha ett välbetalt jobb utan ansvar och då är det inte bra att vara osams med dom andra. Om något ansvar kommer att utkrävas så kommer det väl fram att allt har delegerats så långt ner att den som har ansvaret inte ens vet om att han har det. För det har inte synts något i hans lönekuvert.

 2. Någon har anställt mutkolven. Den/de personerna bör ställas till svars. Inga individer från mena-området besitter den mentala kompetens, som krävs för högre tjänster. Det är en oavvislig naturlag. När dessa individer presenterar sina CV, är utgångspunkten, att de är falska.
  Följaktligen har denna individ fått tjänsten, via ett politiskt parti. Då vi vet, att socialdemokraterna tillsätter tjänster, enligt omvänd kompetens, kan detta var förklaringen.

  12
 3. Ge ALDRIG en arab etc från MENA några som helst positioner i Sverige ! Deras mut- och klankultur genomsyrar hela kroppen och kan aldrig tas ifrån dem !

  Se bara på denne iranier Peyman Kia med bror som sålde ut Sveriges försvarshemligheter för småsmulor ?

  På vilka meriter och kvalifikationer anställdes ovan gossar ?

  Ger man dessa ISlamister och inavlade troglodyter någonting, så låie som ett lillfinger dröjer det inte längre förrän de hugger hela handen !

  Men alla är så jävla fega att de inte vågar annat än att ge dem fri lejd då de skall inkvoteras…
  Finns MÅNGA betydligt mer kvalificerade etniska svennar som tyvärr får stå åt sidan..

  24
 4. Inget direkt nytt ang korruptionen i Sverige bara att den utökats till “kontanta medel” i och med invasiva arters tillträde i den offentliga miljön !!!!

  25
 5. MUTKULTUREN NU ÄVEN ETABLERAD I SVERIGE!!!

  TACK Arga Andersson(S) för ditt bidrag till utvecklingen. Även (MP) klanen bör tackas.

  25
  1
 6. Hur är det möjligt att han fick jobbet?
  Den som anställde honom, saknar någon erfarenhet som jag besitter.

  22
 7. Herr Pettersson säjer att han “hoppas att Canon, Siemens och andra inblandade företag förbjuds göra affärer med offentliga organisationer i många år framöver.”

  Egentligen borde detta också ske, enligt (den för europeer skadliga) EU:s pissdirektiv “om offentlig upphandling”.

  Artikel 57
  Skäl för uteslutning

  1. Den upphandlande myndigheten ska utesluta en ekonomisk aktör från att delta i ett upphandlingsförfarande om den, genom kontroll i enlighet med artiklarna 59, 60 och 61, har fastställt eller på annat sätt får kännedom om att den ekonomiska aktören har varit föremål för en lagakraftvunnen dom på en av följande grunder:

  a) blaa blaa

  b) Bestickning enligt definitionen i artikel 3 i konventionen om kamp mot korruption som tjänstemän i Europeiska gemenskaperna eller Europeiska unionens medlemsstater är delaktiga i (33), respektive artikel 2.1 i rådets rambeslut 2003/568/RIF (34), samt korruption enligt definition i den nationella lagstiftning som är tillämplig på den upphandlande myndigheten eller den ekonomiska aktören.

  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/HTML/?uri=CELEX:32014L0024

 8. Muslimjävlar, vad har vi för nytta av dem?? Dom är kriminella nästan hela bunten. Skicka hem dom till medeltiden i Mellanöstern.

  57
  2

Kommentera