Ryssland och Belarus tecknar avtal om kärnvapen

UTRIKES. Rysslands och Belarus försvarsministrar har undertecknat ett dokument om att placera ut ryska taktiska kärnvapen i Belarus, rapporterar den ryska statliga nyhetsbyrån TASS, skriver Reuters.

Vladimir Putin och Aleksandr Lukasjenko

Att ryska kärnvapen får placeras i Belarus utgör ett ”beslutsamt svar” till ”ovänligt inställda länder”, citeras Belarus försvarsminister Viktor Chrenin av den belarusiska nyhetsbyrån Belta. Han anför att Belarus och Rysslands militära samarbete ska fortsätta fördjupas.

Under det gångna året har Belarus redan tagit emot ryska kortdistansrobotsystem.

Rysslands president Vladimir Putin meddelade redan i mars att ryska kärnvapen skulle placeras i Belarus och att anläggningar för detta skulle stå klara till den 1 juli. Han hävdade då att detta skedde på begäran av den belarusiske diktatorn Aleksandr Lukasjenko.

Lukasjenkos regim har blivit alltmer beroende av Ryssland efter de stora massprotester som skedde i Belarus efter det senaste presidentvalet. Ryssland hjälpte då till att slå ned dessa och den formella unionsstat som länderna ingår i har fördjupats mycket mer sedan dess.

När den fullskaliga invasionen av Ukraina inleddes i februari förra året tilläts ryska styrkor avancera från belarusisk mark.

-Pettersson säger att Putin har sedan Ryssland inledde sitt olagliga och onödiga invasionskrig i Ukraina den 24 februari 2022 upprepade gånger använt hotet om kärnvapen som ett avskräckande vapen. Oftast då Ryssland mött motgångar i kriget i Ukraina.

Strategiskt sett har Putins drag inte stor betydelse. Det tillför inget till Rysslands kärnvapenkapacitet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Ryssland och Belarus tecknar avtal om kärnvapen

 1. Detta är intressant antagligen är det så att Putin har för avsikt att använda kärnvapen men för att inte själv bli utsatts för vedergällning !? Så tror han att om man flyttar kärnvapen till belarus så kommer vedergällningen att drabba belarus istället !?
  För att meddela att detta inte fungerar borde man förse ukriana med kärnvapen . Och det borde ju ske från någon av dessa stater som den sovjetiska lyd stat?
  Det är ju avgörande om denna konflikt är en lokal despyt eller inte det är alltså hög tid att stationera kärnvapen i Europa och länderna runt Ryssland en gammal hederlig slå först strategier

  5
  3
 2. Ja, då kan väl inte Ryssland protestera om USA placerar taktiska kärnvapen i Ukraina.

  12
  5
   • Håkan, har du bevis för att USA har kärnvapen i Norge och Japan eller hittar du på som vanligt?

    USA har 5428 kärnvapen i sin arsenal, både så kallade strategiska och taktiska. Av dessa är cirka 100 utplacerade genom Nato i Belgien, Italien, Nederländerna, Turkiet och Tyskland.

   • Pettersson
    Kärnvapnen finns i bergrummen nära Trondheims och Bodös flygplatser.
    Det var kärnvapenrobotarna i Turkiet som USA fick ta hem för att Sovjetunionen skulle ta bort sina från Kuba 1962. Nu när USA åter placerat kärnvapen i Turkiet så kanske det är dags för Ryssland att placera kärnvapenrobotar på Kuba.

 3. Putin med ögon som stirrar som en död fisk hotar gång efter annan med kärnvapen,
  ungefär som att bara dom är i besittning av dylika vapen? Ja han har säkert tillgång
  till sådana för han lägger inga summor på att förbättra för folket i sitt land ?

  Hans dröm om att kunna basa över hela Europa kommer nog bara att bli en dröm, men
  han är besatt av samma dröm som Adolf Hitler hade, att dominera över andras länder!

  12
  6
 4. Ingenting att oroa sig för 👍

  Ryssarna är totalt opålitliga och dom håller inte några av dom avtal som de skriver under.

  Dessutom är dom så otroligt korkade att, fast de har under flera årtionden byggt tusentals taktiska (slagfelt) kärnvapen, skulle de aldrig fatta när och var dom skulle kunna användas… om de ny skulle hamna i krig på riktigt 🤣

  4
  19
 5. Tror inte dessa två presidenter behöver använda kärnvapen för en snar bråd död.
  Detta handlar om ett tyst övertagande av Belarus av Ryssland, om nu Lukasjenko skulle dö före Putin så skulle jag tro Belarus blir Ryskt i stort sett i samma ögonblick.
  I dessa diktaturer kan man räkna med att vad som helst kan hända.
  Att frakta kärnvapen till Belarus spelar ju ingen roll mot omvärlden, möjligen är det Rysslands sätt att ta över Belarus fram för ögonen på Lukasjenko.
  För dessa hårt medicinerade gubbar börjar tiden bli knapp för att hamna i historieböckerna på ett sätt dom tänkt sig.
  Hela situationen med Ryssland börjar bli minst sagt märklig, över ett års krig med enorma förluster och ingen framgång.
  Vad trodde ryssarna egentligen ?
  Det här kriget liknar hockeymatchen igår kväll mellan Sverige och Lettland
  Det var självklart att Sverige skulle vinna men det blev ett lika stort fiasko som för Ryssland.

  23
  9
 6. Frågan är om de har några till övers att sätta upp. Vapenskrammel utan vapen. Är kärnvapnen befintliga och i samma skick som resten av vapenarsenal en är de farligaste för dem i närområdet. De som ska trycka på knappen. Tass som källa har ett löjets skimmer över sig. Putins megafon.

  23
  11

Kommentera