Smittskyddet kritiseras i ny rapport: ”Liv och död”

SJUKVÅRD. Sveriges nationella smittskydd är inte rustat för att klara en storskalig smittspridning – som en pandemi. Det konstaterar Riksrevisionen som i en granskning hittat flera brister i Folkhälsomyndighetens och Regeringens arbete, rapporterar Sveriges Radio.

Jeander

Kritiken mot Regeringen och Folkhälsomyndigheten handlar bland annat om att smittskyddslagen är föråldrad och att beredskapen för en storskalig smittspridning inte är tillräcklig. Den framkommer i en rapport som Riksrevisionen publicerar i dag, efter att ha granskat arbetet som gjorts sedan 2014.

Överlag så fungerar nationella smittskyddet väl men inför framtida utbrott av smitta så kan vi bara konstatera att vi behöver förbättra fler delar. Så på det sättet är det ju allvarligt, att det är individer som drabbas och man kan också säga att det här handlar om ja, liv och död ytterst, säger Ann-Christin Johnreden, projektledare för granskningen på Riksrevisionen.

Nu föreslås bland annat att en myndighet ska få det nationella ansvaret för vårdhygienfrågor, något som i dag delas mellan Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen. Ett annat förslag är att skapa nationella kunskapsstöd utifrån lärdomar från covid-19.

Vi hoppas att Regeringen och Folkhälsomyndigheten uppmärksammar våra rekommendationer och iakttagelser och att man kan förbättra det nationella smittskyddet. Vi vet inte när, men en storskalig smittspridning kommer garanterat att hända igen, säger Ann-Christin Johnreden.

Läs rapporten här

-Pettersson tror att smittskyddet och beredskapen var eftersatt långt före 2014…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Smittskyddet kritiseras i ny rapport: ”Liv och död”

 1. Har vi någon beredskap i dagsläget som fungerar överhuvudtaget numera?
  Har vi fyllda förråd, material, utrustning för nästa ”katastrof”?
  Eller ska Sverige agera sent som vanligt?

  28
  • Jo lite bättre är det kanske, värmeverket får inte längre elda med munskydd.

 2. Vi fick inte hälsa på våra gamla på äldreboendena för att vi riskerade att smitta dem med covid. De blev i stället smittade av personalen och dog.

  26
  • Personalen var inkvoterad och kunde inte tillgodogöra sig vad som gällde eftersom de inte kunde svenska. De tillhörde oftast de sk arbetskraftsinvandrarna, som enl. vissa höjdare i industrin skulle göra att Sverige slutar att fungera om de inte fick komma in i landet.
   För detta tackar vi speciellt Ruinfeldts regering och senare socialistgänget som fortsatte i samma stil. Hoppas på att ansvariga drabbas av karma i framtiden.

   13
 3. Nu kan sossekören sätta igång och yla igen .
  Deras underlåtelsepolitik måste döljas med påhopp och invektiv .

  31
  1
  • Eftersom det var en plandemi som var förutbestämd så var bristen på sjukvårds material en medveten strategi (organiserad kaos).
   Sjukvården passade på att lösa problemet med den åldrade befolkningen genom att ge dem Midazolam och Morfin. Samtidigt minska tillgången på syrgas.

   För att skydda sig mot en kraftig smitta så är det bästa sättet att hålla avstånd…… man får bara i sig en liten mängd patogener som immunförsvaret klarar av att bekämpa.
   Virus för mig är ett postulat/ axiom /gift.

   11
   1

Kommentera