Man åtalas, misstänks ha spridit hemliga uppgifter

SPIONERI. En 50-årig man har i dag åtalats misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Enligt åtalet har mannen innehaft och spridit hemliga och känsliga uppgifter om ett stort antal försvarsanläggningar.

Foto: Dag Enander/Försvarsmakten

Åklagaren menar att objekten är högt skyddsvärda och ett röjande för främmande makt kan orsaka svenska försvaret stora skador och nedsätta vår förmåga att försvara landet i krig.

Förundersökningen har bedrivits av Säkerhetspolisen under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Jag anser att brottet är grovt eftersom uppgifterna har rört förhållanden av stor betydelse för rikets försvar. Mannen misstänks ha befordrat, röjt, anskaffat och tagit befattning med de här hemliga uppgifterna. Han har stått bakom och administrerat den databas som varit grunden för utbytet av hemliga uppgifter, säger senior åklagare Lars Hedvall vid Riksenheten för säkerhetsmål.

50-åringen har enligt Hedvall drivit och kontrollerat en databas, LS-tornet, som varit grund för utbyte av hemliga uppgifter med andra personer. Forumet har haft omkring 230 registrerade användare, framgår av åtalet.

Målnummer i Göteborgs tingsrätt: B 10397-22.

Den misstänkte heter Thomaz Gustafsson, född 1972

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Man åtalas, misstänks ha spridit hemliga uppgifter

  1. Inget av värde där de flesta vet vad som finns, google maps ser det mesta.
    De som jobbar med detta är som IBM:are för 30 år sen, trötta gubbar, och det gick som det gick med detta företag då(typ kodak)..lite bättre nu?
    Resten är bara bös som ska ut på två röda, nu..

Kommentera