Ryssland beslagtar tillgångar från utländska företag

UTRIKES. Rysslands president Vladimir Putin har skrivit på ett dekret som ger ryska staten rätt att tillfälligt ta över vissa utländska bolag, uppger ryska myndigheter. Hittills finns två bolag upptagna på listan. Det rör sig om bolag som ägs av energijättarna finska Fortum och tyska Uniper, och som ryska staten nu anser sig kontrollera.

Vladimir Putin undertecknade ett dekret om att överta utländska företags egendom i Ryssland. Bild: AOP, Yle, grafiikka: Samuli Huttunen / Yle

Fortum skriver i ett pressmeddelande att bolaget inte har fått något officiellt besked från ryska myndigheter och att situationen och hur den påverkar bolaget nu undersöks.

Enligt Fortum är tillgångarna i Ryssland värderade till 1,7 miljarder euro.

Både den ryska nyhetsbyrån Tass och nyhetsbyrån Reuters rapporterar om dekretet, som också är publicerat på Kremls hemsida.

Det handlar om en motsanktion: egendomen övertas i de fall där ryska företags egendom har övertagits utomlands, heter det. I praktiken är det alltså ett sätt för Ryssland att ge igen i fall där västländer belagt ryska företag med sanktioner.

Både Fortum och Uniper är stora energiaktörer i Ryssland.

Energiinfrastrukturen är väldigt kritisk för Ryssland. Man vill försäkra att den är i ryska händer, konstaterar energiprofessor Peter Lund vid Aalto-universitetet.

Svenska Yle…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Ryssland beslagtar tillgångar från utländska företag

  • Det finns nog inte många i väst som tycker att Ryssland är någon slags paradis. Problemet är att ryssen, kineserna indierma och oljeländerna kan tillsammans orsaka enorma ekonomiska skador för oss i väst. Och bara därför vore det bättre att inte vara i ett fullskaligt ekonomisk krig mot dom.

   3
   4
   • Eller så gör vi som Putte och går in och tar vad vi vill ha. Det är ju en helt ok inställning enligt puttebrigaden på bloggen.

    3
    2
 1. TOPPEN! Svinhugg går igen….. Det handlar om en motsanktion: egendomen övertas i de fall där ryska företags egendom har övertagits utomlands, heter det. I praktiken är det alltså ett sätt för Ryssland att ge igen i fall där västländer belagt ryska företag med sanktioner.

  14
  24

Kommentera